3 festivals voor het hele gezin

Zin in een gezellig feestje in openlucht? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert voor drie leuke festivals voor het weekend, kidsproof en ook een beetje weatherproof.

(c) Streat Fest

4

12 tot 14 mei: CIRKL

Tijdens CIRKL zetten circusartiesten de hele Leuvense binnenstad op stelten. Op het programma de beste voorstellingen uit binnen- en buitenland, van acrobatisch en adrenalinerijk tot prikkelarm en poëtisch.

Cirque la Compagnie zet zijn circustent op in Park De Bruul. Snoer je gordels vast voor Pandax, een spectaculaire roadtrip met een Fiat Panda. Ook jong talent krijgt een podium/arena in de tent. Koorddansers Ramona Van Nieuwenhove en Sien Van Acker werkten speciaal voor CIRKL een show uit met jonge circusartiesten uit heel Europa. 

Nog meer blikvangers? Side-Show speelt de première van PERMIT, een prikkelarme voorstelling op, onder en in een grote berg kussens, Alexander Vantournhout toont de onvolkomenheden van het mannelijk lichaam in Through the Grapevine en Inertie van Underclouds Cie verenigt circus en beeldende kunst in een reusachtige mobiele sculptuur.

In het Festivalcentrum Velodroom kan je drie dagen genieten van gratis circusvoorstellingen. Kinderen kunnen hun talenten als jongleur, luchtacrobaat of parkouratleet aanscherpen in Het Circusfort.

Velodroom, Schouwburg, Park De Bruul en andere locaties, Leuven

13 en 14 mei: In Vennen en Velden

In Vennen en Velden trekt de natuur in met theater voor jong en oud, meestal gemaakt door Kempens toptalent. De Klein Engelandhoeve, een historische boerderij ten noorden van Turnhout, fungeert als festivalerf, maar de voorstellingen spelen zich af in de omgeving: het idyllische Turnhouts Vennengebied.

Omdat je de natuur niet nonchalant kan verstoren voor cultuur, houden Cultuurcentrum De Warande, Natuurpunt en Stad Turnhout het festival autovrij. Je bereikt de voorstellingen te voet of met de fiets vanaf de Klein Engelandhoeve. Op de oergezellige lokale markt kan je twee dagen lang streekproducten proeven, een snelle hap halen bij een foodtruck of een gratis concert meepikken. Natuurpunt gebruikt de hoeve als uitvalsbasis voor geleide wandelingen en fietstochten in het Vennengebied.

En de podiumkunsten? Die redden het dus prima zonder podium. Bruno Vanden Broecke en Adriaan Severins spelen Wortels, hun dialoog over de spanning tussen landbouw en natuurbehoud, met hun laarzen in de drassige aarde. Family Voices van amateurgezelschap Lucky Leo beluister je met een koptelefoon: de acteurs spelen achter een glazen vitrine. Pas op! Pas på, een Vlaams-Deense voorstelling, laat kinderen dolle avonturen beleven met poppen, maskers, muziek en dans. Tip voor prille tieners: zij kunnen experimenteren met kruiden en gewassen in Labo Plantartica. 

Klein Engelandhoeve, Turnhout

11 tot 14 mei: Streat Fest

Op Streat Fest bewijzen sterrenchefs, bistronomen en andere smaakmakers dat je zelfs frietjes, loempias of tacos opnieuw kan uitvinden. Al dat lekkers van de straat wordt overgoten met een pittig sausje urban culture. Volg creatieve of culinaire workshops, ontdek Brusselse hiphop, dans op deejaysets en, vooral, proef streetfood van 75 chefs. Plaats van de actie: binnen en buiten bij Tour & Taxis.

Festivalambassadeur Glen Ramaekers van restaurant Humphrey laat je kennismaken met Filipijnse smaken. De Nederlandse topchef Soenil Bahadoer parkeert zijn foodtruck The Spicy Chef op het festivalterrein: hij kruidt de Franse keuken met Surinaamse en Indiase specerijen. Brussels chocolatier Laurent Gerbaud verwerkt Chinese invloeden in zijn chocolade, waarbij je ook een biertje kan drinken. Je festivalbezoek wordt algauw een smakelijke wereldreis.

Streat Fest werkt met een algemeen ticket, dat je toegang geeft tot de workshops en concerten. Voor de gerechtjes betaal je extra bij de foodstands. Culinair bijleren kan tijdens workshops over Noordzeevis, Italiaanse pastatechnieken, chocolade en bier, Filipijnse specialiteiten… Ook de kinderen kunnen op kookles. Sofie Dumont verwacht jou en je kleine kok voor een workshop smash burgers.

Liever creatief bezig? Dan heb je keuze uit onder meer yoga + intuitief schilderen, upcycling, foodfotografie of urban borduurwerk. Klinkt dan weer leuk voor tieners: de circusschool, je schoenen of skateboard customizen of de spuitbus hanteren samen met een graffiti-artiest. Op de Streat Market tik je producten uit de korte keten en unieke kledingstukken op de kop.

Tour & Taxis (Shed 4), Brussel

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!