3 grote schilders aan zee

Dat Oostende een stadsfestival houdt rond Ensor, wist je al. Maar ook twee andere grote schilders die zich in hun element voelden aan zee, hebben dit jaar wat te vieren. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier nieuwe expo’s.

Paul Delvaux in Koksijde

Koksijde zet Paul Delvaux in de bloemetjes. De wereldberoemde kunstschilder bracht de tweede helft van zijn leven aan zee door en overleed precies dertig jaar geleden in Veurne. Hij richtte zelf nog het Paul Delvaux Museum op, waar je de grootste collectie van zijn werk kan gaan bekijken, wereldwijd. Je ooit afgevraagd waarom zijn vrouwenfiguren en geraamtes zo goed bij nachtelijke treinstations en klassieke tempels passen? De gloednieuwe expo Het lichaam en de achtergrond, een harmonieus samenspel doet de kwestie zorgvuldig uit de doeken.

Voor een ander perspectief op Delvaux trek je naar de expo 5 + 1. Paul Delvaux in dialoog in het Kunstencentrum Ten Bogaerde. Philippe Van Cauteren, de artistiek directeur van het S.M.A.K., nodigde vijf vrouwelijke kunstenaars om het gesprek aan te gaan met Delvaux. Lysandre Begijn, Joëlle Dubois, Neoza Goffin, Shirley Villavicencio Pizango en Liliane Vertessen bestuderen net als Delvaux de menselijke figuur, maar dan in onze snel veranderende werkelijkheid, en niet in een droomwereld met naakten en treinstations. De expo biedt een mooie kans om vijf boeiende hedendaagse kunstenaars te ontdekken.

5+1 Paul Delvaux in dialoog, tot 29 september, Kunstencentrum Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, Koksijde.

Constant Permeke in Jabbeke

De renovatiewerken hebben drie jaar geduurd, maar eind maart was het zover: het Permekemuseum in Jabbeke heropende de deuren. Constant Permeke tekende het plan van zijn modernistisch landhuis zelf, in samenwerking met de architect. De dorpelingen wreven hun ogen uit toen de woning in 1928 klaar was: zo’n vierkante doos paste helemaal niet in hun polders!

Vandaag voel je je in De Vier Winden nog altijd op visite bij de kunstenaar. Het woonhuis en de ateliers, die op de vier windrichtingen georiënteerd zijn, sluiten prachtig aan bij de beeldentuin, waar sculpturen van Permeke staan. De nieuwe expo Constant Permeke in tegenlicht stuurt je kijk op de schilder-beeldhouwer bij. Was hij dé typische Vlaamse expressionist? Niet echt, dat was het promopraatje van zijn Brusselse galerie. Dankzij dertig topwerken, afkomstig uit privécollecties en internationale musea, kan je de echte, eigenzinnige Permeke ontmoeten: een durver die van risico’s hield en de spelregels graag overtrad. En dat dus in het onconventionele huis waar hij de laatste 25 jaar van zijn leven woonde en werkte.

Constant Permeke in tegenlicht, tot 3 november, Permekemuseum, Gistelsesteenweg, Jabbeke

James Ensor in Oostende

In Oostende gaat de grote expo over de stillevens van James Ensor bij Mu.ZEE zijn laatste week in. Het stadsfestival over Ensor blijft wel doorstomen op kruissnelheid. Voor de nieuwe expo Vive la Sociale staken Herr Seele en Kamagurka de koppen bij elkaar. Met 25 schilderijen, objecten en video’s brengen ze een eerbetoon aan Ensors meesterwerk De intrede van Christus in Brussel. Ze mengen zich in het feestgewoel, maken portretten van het volk, muzikanten, clowns, fictieve helden, geboren en aangespoelde Oostendenaars. Van Kama en Seele mag je absurde grappen en surrealistische humor verwachten, maar ze pakken ook uit met een primeur door voor het eerst een foto van Ensors moeder te tonen. Herr Seele vond de foto toevallig op een brocantemarkt. De belle-époquewoning Villa Volta vormt het decor voor de expo, die opgevat is als een grote installatie.

Nog meer Ensor ontdekken in Oostende? Reserveer dan je bezoek aan het James Ensorhuis en bewonder zijn fascinerende zelfportretten (tot 16 juni). Vormen ze een autobiografie op doek? Of is het autofictie? Je ziet Ensor tussen de maskers, als geraamte en, op zijn beroemde Zelfportret met bloemenhoed, als een nieuwe Rubens.

In Fort Napoleon kunnen kinderen kennismaken met Ensor op de doe-expo Grote kunst voor kleine kenners (tot 12 mei). Illustratrice Thaïs Vanderheyden schilderde junior-parodieën van Ensors meesterwerken. Een heremietkreeft die naar de naam Arno luistert, gidst je door het leven van de kunstenaar.

Vive la Sociale, tot 22 september, Villa Volta, Euphrosina Beernaertstraat 150, Oostende

 

4

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!