3 x wonderlijke wetenschap en design

Design alleen voor fans, wetenschap alleen voor experts? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert drie originele festivals die je met verstomming slaan, vrolijk maken of… de stuipen op het lijf jagen. Want wetenschap kan griezeliger zijn dan Halloween!

4

Brussel: robots, ruimtevaarders en radioactiviteit

Zin in een virtuele reis naar Mars? Om verre sterren te observeren of de micro-organismen op je huid? Kunstmatig noorderlicht te bewonderen, te schilderen met geluid, je blind te staren op optische illusies? Futuristische vervoersmiddelen uit te testen, de stad van de toekomst te ontwerpen, de oceaanvervuiling op te ruimen met robots? I Love Science Festival tovert de sheds (grote hallen) van Tour & Taxis voor de vijfde keer om in een gratis pretpark voor wetenschapsfans van 7 tot 107 jaar.

Universiteiten, musea en wetenschappelijke instellingen en verenigingen gooien al hun vindingrijkheid in de strijd om je te verrassen met originele interactieve stands. Doen is leren, dus steek de handen uit de labojasmouwen en waag je aan allerlei experimenten. Graveer op glas, programmeer een robot, maak een stopmotionfilm, speel met schuim en droogijs, bestudeer natuurlijke radioactiviteit. Volg lezingen en debatten met Belgische ruimtevaartspecialisten of over artificiële intelligentie. Buiten de sheds wachten acht sciencetrucks op je bezoekje. Vergeet de vliegende man niet te groeten, hij zoeft geregeld voorbij op zijn hoverboard.

13 tot 15 oktober, Tour & Taxis – Shed 1 & 2, Brussel

Gent: duistere wetenschap

De prijs voor luguberste workshop van het jaar gaat naar DARK WEEKends, het nieuwe wetenschapsfestival van het Gentse Universiteitsmuseum of GUM. Op 21 en 22 oktober leert medisch kunstenaar Eleanor Crook je door syfilis aangetaste gezichten boetseren in was. Bijna even gezellig zijn de workshops taxidermie en de Victoriaanse séances die op het programma staan.

Waarom die bizarre activiteiten? DARK WEEKends verkent de schaduwhoekjes van de wetenschap. Om niet te zeggen, duisterste krochten. Je wordt geconfronteerd met donkere thema’s als het dode lichaam, forensische geneeskunde en experimentele, ethisch delicate onderzoeken. Speciaal voor de DARK eXpo stelt het GUM zijn eigen catacomben open. Tussen dieren op sterk water, skeletten en prehistorische speerpunten ontdek je duistere kunst van onder meer ROA, Cindy Wright en Sofie Muller. Een reusachtig hart, dat als rekwisiet diende bij Opera Ballet Vlaanderen, staat levensecht te kloppen langs het expoparcours. In het salon van het GUM vertellen wetenschappers over de morele dilemma’s tijdens hun onderzoeken. ’s Avonds vertoont de filmbox wetenschappelijk (on)verantwoorde horror- en cultfilms over de thema’s conflict, dood en apocalyps.

21 tot 29 oktober, GUM en Plantentuin, Gent

Kortrijk: design voor de toekomst

Bij design blijft de wetenschap achter de schermen. Creatieve ontwerpers kunnen ons dagelijks leven mooier, comfortabeler en duurzamer maken dankzij innovatief onderzoek naar materialen, technieken en constructies. Op het Kortrijkse stadsfestival WONDER verleggen 275 designers en 45 bedrijven de grenzen van je verbeelding. Welke vorm de toekomst aanneemt? Dat ontdek je op ruim 25 binnen- en buitenlocaties in de stad.

Inchecken voor je designavontuur in de Budafabriek. Hier bewijzen spraakmakende afstudeerprojecten uit de Belgische ontwerpscholen dat de creativiteit van nieuwe generatie hoge toppen scheert. Zowel productdesign en architectuur als grafisch ontwerp en games komen aan bod.

Daarna flaneer je door de stad langs galeries, exporuimtes, musea, bedrijven en winkels. Texture, het museum van vlas en textiel, focust bijvoorbeeld hedendaagse vlechttechnieken. Ook ongewone locaties openen de deuren. Neem een kijkje in de verlaten feestzaal en hotel DAM71, waar je circulaire ontwerpen van jonge artiesten kan bewonderen. In het Belfort maak je kennis met de Franse designhoofdstad Saint-Etienne. De reusachtige videomapping op de gevel steelt tijdens WONDER iedere avond de show.

19 oktober tot 5 november, Budafabriek en stadscentrum, Kortrijk.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!