3 x zomerse festivals

De langste dagen van het jaar komen eraan. Waar gaat de zon dan mooier onder dan op een festivalweide? Omdat je de weg naar Werchter vast zelf vindt, selecteert Pasarreporter Gert Corremans drie festivals die muzikaal uit een ander vaatje tappen.

4

Midzomer met Shakespeare

Het Festival STROOM spoelt voor het tweede jaar op rij aan in de Scheldevallei. Van 21 juni tot 12 juli zetten kunstenaars je aan het denken over het klimaat met voorstellingen, concerten en debatten. Het festival opent in Berlare met Shakespeares Midzomernachtsdroom. Regisseur Tom Goossens zette de beroemdste romcom uit de theatergeschiedenis stevig naar zijn hand. Op een drijvend ponton op het Donkmeer zie je twee echtparen bekvechten en ruziën dat het klettert… en ook grappig wordt. Koen De Graeve, Ariane van Vliet, Tom Van Dyck en Alice Reijs, ook in het echte leven bevriende koppels, halen al hun komisch talent uit de kast. De soundtrack is van Mendelssohn en wordt vertolkt door Symfonieorkest Vlaanderen. Zes sopranen van het ensemble Air4Six leveren commentaar als koor. Opgelet, laat je niet afleiden door de ondergaande zon, die op de langste dag van het jaar verwoede pogingen zal doen om de show te stelen.

Verder op het programma: een muzikale fietstocht, geleide wandelingen, een wildpluktocht met gids, jazz aan de slotgracht van Kasteel Wissekerke in Kruibeke en een klassiek tussen de druiven van wijndomein Rhode in Melle. De STROOMboot zeilt klimaatneutraal over de Schelde en meert aan op twaalf locaties, altijd met dichters en muzikanten aan boord.

STROOM, 21 juni tot 12 juli, Scheldevallei

Comeback van Gent Jazz

Gent Jazz ging vorig jaar failliet door financieel wanbeheer, maar maakt deze zomer al zijn comeback dankzij nieuwe organisatoren. Editie 2023 stapelt de grote namen op en is al uitverkocht op dag 4 en dag 7. Toch Norah Jones, ZAZ, Hooverphonic of Mavis Staples aan het werk zien? Dan biedt het officiële resaleplatform van Gent Jazz nog een waterkansje.

Gelukkig valt er nog veel moois te rapen tijdens de tien festivaldagen. Zoals de vorige jaren wisselt Gent Jazz dagen met easy listening, blues of jazzy pop af met pure jazzdagen voor de fijnproevers. De belangstelling voor de Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi was zo groot dat hij een tweede concert inlaste. Nog meer neoklassiek is er te horen bij Nils Frahm, de Duitse pianist die zowel in concertzalen als op elektronicafestivals optreedt. En nu dus op Gent Jazz.

Jazzfanaten spitsen de oren als de namen Gregory Porter, Lakecia Benjamin, Herbie Hancock, Snarky Puppy of Kamaal Williams vallen. Je struikelt op Gent Jazz haast over de Grammy Awards.

Gent Jazz, 5 tot 15 juli, Bijlokesite, Gent https://www.gentjazz.com/

Klassiek sur l’herbe

Walden Festival, de zomereditie van het Klarafestival, is in juli opnieuw je oase van klassieke muziek in de Europese wijk van Brussel. Zowel de artiesten als de locaties maken het festival. Het hoofdpodium staat in de tuin van het Museum voor Natuurwetenschappen, maar ook in de Tuin van de Burgers bij het Wiertzmuseum kan je je neervlijen op de grasmat. Spelen ook klassieke orkesten de festivalweide plat?

Het Brussels Young Philharmonic en het Aleph Quintet wagen een poging op zondag. Zaterdag kabbelt eerder voorbij met veel minimalistische neoklassiek op het menu. Joep Beving, het Nederlandse boegbeeld van het genre, sluit de eerste dag af op het hoofdpodium.

Op zondag wordt klassiek gekruist met jazz en wereldmuziek. Singer-songwriter Meskerem Mees brengt een intieme set met cello en gitaar. Het Palestijnse Trio Joubran zet de oud, de voorloper van de luit, in de schijnwerpers en versmelt Midden-Oosterse tradities met flamenco.

Het festival palmt ook bijzondere binnenlocaties in. Pianist Pavel Kolesnikov speelt een poëtisch Schubertconcert in de Solvaybibliotheek, een parel van de art nouveau. De Estse zangeres Mari Kalkun sluit het festival af in de dinozaal van het Natuurhistorisch Museum. Zelfs een levende iguanodon zou zen geworden van haar Baltische pianoliedjes.

Walden Festival, 15 en 16 juli, Museum voor Natuurwetenschappen en omgeving, Brussel

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!