5 x verrukkelijke vlonderpaden in Vlaanderen

3 minuten leestijd

Wandelroutes met vlonderpaden zijn enorm populair bij jong en oud. Wat handig is, is dat die verhoogde plankjes ervoor zorgen dat de voeten droog blijven in zompige gebieden. Toch is dat niet de reden waarom menig wandelaar er gek op is.

reportage
  • Wandelen

Zulke houten weggetjes voelen avontuurlijk aan, alsof we een kleine hindernis moeten overwinnen alvorens verder te mogen gaan. Bovendien ogen ze mooi, hoe ze kronkelen door het veld, slalommen door het bos of zweven boven het water. Voor jullie geselecteerd: vijf natuurwandelingen in Vlaanderen, inclusief vlonderpaden om verliefd op te worden! 

De Birrebeekvallei en het Velaertbos (Vlaams-Brabant)

Het zou goed kunnen dat je van dit natuurgebied nog nooit hoorde. Deze verborgen parel staat nochtans garant voor veel vlonderpret en misschien bots je er wel op één van de daar grazende gallowayrunderen. De gele Natuurpuntroute (2,5km) is één mogelijkheid, maar er zijn ook langere opties. Zo stippelde ik een lus uit van bijna 15 kilometer, inclusief het vlonderplezier.

Abeekvallei (Limburg)

Door de haast constante aanwezigheid van de Abeek en de Losbeek zijn verhoogde houten paden op de groene route (5km) onvermijdelijk. Iets na de start is het al van dat: een vlonder stuurt je door een tunnel van gebladerte. Alsof de natuur je omarmt. Heerlijk! Maar niet getreurd, ook verderop wachten je slingerende plankjes door vochtige graslanden. Dat wordt afkicken achteraf … 

De Vennen (Antwerpen)

Natuurgebied De Vennen is nat, natter, natst (maar ook plezant, plezanter, plezantst). De vele vlonderpaden op de rode Natuurpunt-route (2,5km) helpen zeker, maar voorzie je toch op laarzen of waterdichte schoenen voor de stukken waar de houten paadjes geen soelaas bieden.
Om je verblijf in die fantastische Vennen te verlengen kan je er de groene route aanbreien tot zo’n 5 kilometer puur natuur. 

Het Parkbos (Oost-Vlaanderen)

Meestal zijn vlonderpaden en rolstoelen of kinderwagens niet meteen de beste vrienden. Maar dat is buiten dat op de Rosdambeekroute (5,5km) gerekend. De blauwe symbolen leiden je over een extreem lang en lekker breed plankenpad door het Gentse Parkbos. Ook de andere wegen van de route zijn wieltjesproof. Van een inclusieve wandeling gesproken!

Het Zwin (West-Vlaanderen)

Op de Zwinwandelroute (13km) moet je niet kiezen. Je krijgt alles: de zee, bos, duinen, polders, akkers, residentiële wijken en natuurlijk de Zwinvlakte zelf. Ook gezelschap is inbegrepen: ooievaars cirkelen boven je hoofd of foerageren in het veld naast jou. En alsof dat nog niet genoeg is, loopt een kort stuk over een prachtig gelegen vlonderpad. Amu-zee-ment verzekerd! 

 

Lus De Ridder is auteur van De kleine wandelgids 1 & 2 en blogster, wandelt liefst van al door de natuur & dicht bij huis en inspireert graag met haar instagramaccount staycation.belgium

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer