3x op muzikale wereldreis

Van Midden-Europa tot West-Afrika, van Madagaskar tot Scandinavië, van de Balkan tot de Baltische Zee: de komende weken waait er muziek uit alle windrichtingen aan. Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie festivals die je reiskriebels bezorgen.

4

Klassiek Eurosongfestival

Lunalia viert de menselijke stem, of ze nu zingt, spreekt, fluistert of vertelt. Omdat België deze lente het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarneemt, stuurt het Mechelse stadsfestival je op klassieke muziekreis door Europa. Voor het openingsconcert word je zoals altijd in de Sint-Romboutskathedraal verwacht. Daar blaast het jonge Belgische ensemble Musica Gloria het festival op gang met het Te Deum van Charpentier, dat je waarschijnlijk kent als het deuntje van Eurovision.

Met het festivalthema De harten van Europa kan je halt houden in 28 EU-landen, maar de focus ligt op Tsjechië en Midden-Europa. Vier 200 jaar Smetana, niet door De Moldau te neuriën, maar met zijn aangrijpende strijkkwartet Uit mijn leven, uitgevoerd door het befaamde Pavel Haas Quartet. Dvorák, die andere wereldberoemde Tsjechische componist, mag uiteraard evenmin ontbreken. De Slovaakse sopraan Simona Saturová vertolkt, samen met het Zemlinsky Quartet, zijn befaamde Lied aan de Maan. Toepasselijk in de stad van de Maneblussers! Ook jonge kinderen kunnen muzikale avonturen beleven op Lunalia. In de voorstelling Le Carnaval des Animaux speuren ze samen met sopraan Astrid Stockman naar een vermist varken. De muziek is van Camille Saint-Saëns.

Proef je graag gratis van het festival? Volg dan op 20 april het stadscircuit van Lunalia Lift Off en pik miniconcerten mee op vijf festivallocaties. De Tsjechische violiste en zangeres Iva Bittová sluit de dag feestelijk af met eigen interpretaties van Moravische en Slovaakse volksliederen.

Lunalia. De harten van Europa. 18 april tot 5 mei, diverse locaties, www.lunalia.be

West-Afrikaanse harp

In Brussel kan je naar de tweede editie van Kora Days, een festival gewijd aan de West-Afrikaanse harp. Het 21-snarige instrument brengt dromerige, melancholische klanken voort, die je met ieder muziekgenre kan combineren. En dat is precies wat gebeurt op het festival, waar de beste kora-spelers komen optreden. Velen hebben een sterke band met België.

Op het openingsconcert laat de Belgisch-Guinese N’Faly Kouyaté meerdere kora’s samenspelen. Ze improviseren op melodieën die sinds eeuwen worden doorgegeven en gaan op zoek naar de ziel van het instrument. Na het concert zwaaien de deuren open en is iedereen welkom op de jamsessie.

Bao Sissoko, die in Brussel woont, maakt deel uit van het Belgisch-Senegalese trio Tamala, dat koratradities vermengt met Westerse folk. Voor meer ongewone combinaties zorgt Ballaké Sissoko. Hij klimt op het podium met gitaarvirtuoos Joel Rabesolo en Justin Vali, die de valiha bespeelt, een snaarinstrument uit Madagaskar. Tijdens Rebel Up! laat hij zijn kora versmelten met elektronische soundscapes van de Italiaanse componist Lorenzo Bianchi Hoesch. Klinkt spannend!

Ook met kinderen kan je de magie van de kora ontdekken. Zangeres en kora-virtuoze Senny Camara verwacht je op een namiddagconcert geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Kora Days, 24 tot 28 april, Muziekpublique – Molièretheater, Naamsepoortgalerij, Brussel, en andere locaties

Muziek met wortels

Fan van folk- en rootsmuziek en een fervent wandelaar? Koop dan je ticket voor de muzikale wandelingen van het Merodefestival. Op vier locaties kan je vertrekken voor een tocht van ongeveer acht kilometer door de mooiste natuur in het Merodegebied (omgeving Westerlo-Diest-Zichem). Onderweg word je getrakteerd op vier mini-concerten op bijzondere locaties, en op een streekbier of biologisch appelsap. De Vlaamse en internationale artiesten die voor jou in het wild optreden, staan ’s avonds op het festivalpodium bij de Beddermolen in Tongerlo.

Naar wie mag je onder meer uitkijken? Leana Vapper neemt je in haar dromerige liedjes mee naar een ongerept eiland in Estland. Violist en componist Wouter Vandenabeele zwerft met de dertien muzikanten van Hiraeth rond langs de Middellandse Zee, van Portugese saudade tot Balkanbeats. De Schotse singer-songwriter Roseanne Reid schippert tussen highlands en prairies met haar folk- en americanasongs. De Zweedse a-cappellaband Kongero en de Belgische band Wör vissen tijdloze parels op uit oude liedboeken. Als artiesten in residentie beloven ze een buitengewoon concert op het Merodefestival.

Merodefestival, 8 tot 12 mei, Beddermolen, Tongerlo, Westerlo, www.merodefestival.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!