4x feestelijk fietsen

De eerste fietsdagen in short en T-shirt hebben we al achter de rug. Zin in een feestelijke rit met muziek, hapjes, drankjes en animatie? Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie fietsfestivals in mei en blikt vooruit naar het internationale fietscongres Velo-City in Gent.

4

Met een biertje

Rondje fietsen, biertje drinken, livemuziek beluisteren: de formule van Duvel on Tour is klaar als pompwater. Of als een vers getapt pilsje. Aan de jaarlijkse fietsklassieker nemen zo’n vijfduizend fietsers deel, van vrolijk peddelende gezinnen met kinderen tot wielertoeristen die wel eens neerstrijken op een terrasje.

Twee legendarische brouwerijen dienen als startpunt voor vier fietslussen. ‘Ssst… hier rijpt den Duvel’, fluistert de geveltekst van Brouwerij Duvel Moortgat aan de A12. De Duvel Mini-route (43 km) verkent weggetjes in Klein-Brabant waar het stil genoeg is om je bier te horen schuimen. Stadbrouwerij De Koninck ligt in hartje Berchem, maar ook hier leidt de Bollekesroute (40 km) je naar rustige, groene paden. Duvel Classic (92 km) en Duvel Tripel Hop (115 km) verbinden beide brouwerijen en mikken op getrainde fietsers.

Schrijf je in voor een route naar keuze en laat je stempelkaart valideren bij de controleposten om kans te maken op een jaar Duvel, of 365 flesjes. Op het terras van de Duvel-brouwerij geniet je van livemuziek en kunnen de kinderen zich laten grimeren. Of bestel je liever een bolleke in de voormalige brouwzaal van De Koninck in Antwerpen?

Duvel on Tour steunt dit jaar de stichting van Rode Duivel Jan Vertonghen, die kinderen aanmoedigt om zonder beperking samen te sporten, ongeacht hun achtergrond of fysieke of mentale handicap.

Duvel on Tour, 1 mei, Brouwerij Duvel, Breendonk-Dorp 58, Puurs en Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291, Antwerpen.

Met muziek en modder

Het project LANDSCAPES / Feel Flanders Fields laat de oorlogslittekens in de Westhoek spreken. Kraters, bunkers, begraafplaatsen en loopgraven hebben de Eerste Wereldoorlog er in het landschap verankerd.

Het Modderland Fietsfestival geeft de Groote Oorlog een vrouwenstem. Schrijf je tijdig in en fiets op 10, 11 of 12 mei een fietsroute van 31 km door de natuur in Heuvelland. Bij historische oorlogslocaties onderweg treden vrouwelijke artiesten uit binnen- en buitenland op. Ze vertolken zelfgeschreven nummers, waarin ze hun persoonlijke kijk op de Groote Oorlog uitdrukken.

Nog meer zin in muziek? Mis dan het avondconcert op de openingsdag van het festival niet. De Vlaamse folktrots Naragonia en het Brits-Duitse duo Cutting & Walter delen het podium in het Muziekcentrum Dranouter. Ze trekken dit jaar samen op tournee, als een supergroep van de folk. Folkmuzikanten treden vaak op dezelfde festivals op en musiceren graag samen tijdens spontane jamsessies. Daaruit ontstaan vaste duo’s, zoals Naragonia en zoals Cutting & Walter. De Duitse violiste Gudrun Walther en de Britse accordeonist Andy Cutting droomden jarenlang van een vaste samenwerking, en bundelen nu dus ook de krachten met Naragonia.

Na het festival kan je de Modderland fietsroute van Modderland op eigen houtje rijden en via de Erfgoedapp de songs van het festival beluisteren.

Modderland Fietsfestival, 10 tot 12 mei, Muziekcentrum Dranouter, Dikkebusstraat 234, Heuvelland

Met vlaaien en Bokken

Zelfs profrenners tanken graag energie bij door gebakjes naar binnen te werken. Op Bokkerieje komen je snelle suikers in de vorm van Limburgse vlaai. Koop ze tijdens je rustpauze bij de vijf Bokkenstallen, en geniet ook van pannenkoeken, ijsjes, wafels, streekbier, livemuziek, de plaatselijke harmonie of fanfare. Je betaalt met de Bok, een munteenheid die maar één keer per jaar in omloop is.

Je begrijpt dat Bokkerieje meer om de sfeer en de gezelligheid draait dan om je sportieve prestaties. Die lever je al rennend of fietsend. Trek op zaterdag 25 mei je loopschoenen aan voor de Bokkerieje Run en ren door centrum Maaseik en de dorpjes Heppeneert en Aldeneik. Kies voor 1,6 km, 6 km of 12 km en loop dwars door een aantal historische gebouwen in de stad.

Met de fiets verken je op zondag 26 mei de mooiste wegen van het Maasland en de Kempen. Bij vijf Bokkenstallen kan je vertrekken voor een rit van 25 km, 32 km, 44 km of 62 km. De oorspronkelijke Bokkenrijders beroofden onschuldige slachtoffers en vlogen volgens het bijgeloof op supersonische bokken, maar jij maalt je kilometers aan een gezapig tempo af en sponsort met je deelname goede doelen rond kanker, autisme, dementie en armoede. Liever pedaalridder op een stalen ros dan boef op een bok, toch?

Bokkerieje, 25 en 26 mei, fietsers vertrekken bij de Bokkenstallen in Maaseik, Gruitrode, Opoeteren, Stokkem en Opitter.

Junimaand, fietsmaand in Gent

Gent wordt in juni de tweede Belgische stad (na Brussel) die het internationale fietscongres Velo-City mag ontvangen. Meer dan 1400 afgevaardigden uit zestig landen, van activisten en beleidsmakers tot academici en fabrikanten, komen hun expertise en ideeën delen over de toekomst van zachte mobiliteit. In de aanloop naar de vierdaagse topconferentie houdt de stad het Velo-Festival, dat maar liefst drie weken duurt. Neem deel aan de Bike Parade op 19 juni, bezoek expo’s en workshops, test fietsen of volg een gegidste fietstocht.

Velo-Festival, 1 tot 23 juni, Gent

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!