4 bijzondere kerstmarkten bij de buren

Podiumkunsten, festivals, expo’s, evenementen: Pasar-reporter Gert Corremans stuurt je op pad met de leukste tips. Vier kerstmarkten in de buurlanden die nog de hele maand te bezoeken zijn.

4

Amiens: groeten van Jules Verne

Op de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk steelt de gotische kathedraal de show. Bij valavond tovert een klank-en-lichtshow de verduisterde kerkgewelven om in een kerststerrenhemel en vanaf 19 uur zet het lichtspektakel Chroma de gevel in de verf. De kerstmarkt zelf vind je bij het stadhuis, met 120 stalletjes, een schaatsbaan, het huis van de Kerstman (tot 24 december) en tijdens de weekends een extra markt van lokale creatieve makers. Ook Jules Verne, de beroemdste inwoner van Amiens, viert mee Kerstmis. Verken zijn wonderlijk universum op het wandelparcours Aronnax. Bij 16 stations met QR-codes kan je video’s, dronebeelden en panoramische foto’s oproepen. ‘Voyages Lumineuses’ projecteert originele gravures uit Vernes avonturenromans op een muur van water. Belgisch striptekenaar François Schuiten regisseerde het videomappingspektakel.

Tot 31 december, https://fr.marchedenoel.fr/

Luxemburg-Stad: van circus tot reuzenrad

Winterlights palmt de hoofdstad van het Groothertogdom in met concerten, expo’s, kinderworkshops, film, circus en theater, en zelfs drie kerstmarkten. De Wantermaart combineert Kerstmis met kermis. Je vindt er kraampjes met handgemaakte artikelen, trampolines en draaimolens voor de kinderen en een reuzenrad dat uitkijkt over de kloof van de rivier Pétrusse. De Niklosmaart viert Santa én de Sint en programmeert concerten tussen de kerstkramen, bij de grote kerstboom. Op de Lëtzebuerger Crështmaart staat de kerststal, tik je typische kersthebbedingen op de kop en verwarm je je aan lekkernijen zoals gromperekichelcher (aardappelpannenkoekjes) en Feuerzangebowle (glühwein voor gevorderden met suiker, rum en fruitsap). In het Lëtzebuerger Adventcircus treden elke dag clowns, jongleurs en trapezisten op. Ook acrobaten en dansers uit Oekraïne doe mee aan de voorstelling.

Tot 8 januari, https://www.visitluxembourg.com/nl/winterlights

Düsseldorf: kerstshoppen aan de Kö

De meeste Duitse steden houden adventsmarkten, die de lichtjes voor Kerstmis al doven, maar in modestad Düsseldorf duurt de gezelligheid tot Oudejaar, en dat op maar liefst zes kerstmarkten. Wat het meest opvalt, zijn de mooie kerstkramen. Op de Altstadt-Markt stellen ze verdwenen herenhuizen voor, de Handwerker-Markt past qua kleur en design bij het bakstenen stadhuis in renaissancestijl en de Märchen-Markt heeft sprookjesachtige huisjes met puntdaken. De Kö in Kö-Bogen- en Kö-Lichter-Markt verwijst naar Königsallee, dé luxewinkelstraat van Duitsland, en ook de Schadow-Markt brengt de kerstsfeer naar het shoppingkwartier. Verder op je to-do-lijst voor Düsseldorf: een Altbier bestellen in een bruine kroeg en een rondje draaien op het reuzenrad aan de Rijn.

Tot 31 december, https://www.duesseldorf-tourismus.de/en/experience/events/christmas-market

Maastricht: magie, lichtjes en frietjes

Schaatsbaan, reuzenrad, winterglijbaan, kerstboom, lichtjes, chalets, oliebollen, chocolademelk, glühwein: bij Magisch Maastricht hoort een lange lijst kerstklassiekers. Maar de kerstmarkt op het Vrijthof verrast je ook altijd met originele nieuwigheden. Wat dacht je van een partijtje street curling met vrienden? Borstelen maar! Een replica van de Sint-Servaasbrug overspant de overdekte schaatsbaan, zodat voorbijgangers je flaters op glad ijs optimaal kunnen bewonderen, en in de Brute Friterie winnen Nederlanders naast de schaats- ook de frietcompetitie van hun zuiderburen. De gastro-frituur is de kerstpop-up van sterrenzaak Brut172 en durft zelfs Maastrichts zuurvlees serveren bij de frieten. Andere lokale lekkernijen, van jam tot wijn, zijn te koop op de streekproductenplein. Drie fonkelende lichtroutes leiden je langs hippe, romantische en historische plekjes in de stad.

Tot 30 december, https://www.bezoekmaastricht.nl/magisch-maastricht

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!