4 buitenpretjes met een pluspunt

Van sneeuwklokjes tot huizenhoge lichtbloemen, van het Versailles van Henegouwen tot plantaardige kunst in de abdij: Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier belevenissen in de buitenlucht met een kleurrijk extraatje.

4

Brussel: + lichtkunst

Bright Festival tekent artistieke lichtroutes uit door drie Brusselse buurten: de Koningswijk, de Europese wijk en Schaarbeek. Twintig poëtische lichtkunstwerken vrolijken monumenten, pleinen, parken en straten op. In het Jubelpark wandel je bijvoorbeeld onder bloemen zo hoog als bomen en duik je naar de diepzee bij de Triomfboog. Het festival doet mee aan het Brusselse themajaar rond art nouveau en zet veel erfgoed uit deze periode in de schijnwerpers. De installatie in het Muziekinstrumentenmuseum, bijvoorbeeld, speelt met stijlelementen uit de art nouveau om je optisch in het ootje te nemen. Ook gegarandeerd een belevenis: Heritage Metaverse (Schaarbeek) neemt je mee naar de Finse stad Turku in 1827, net voor de grote stadsbrand, en de installatie Menschen laat op het Europakruispunt 960 zaklampen branden voor vrijheid en mensenrechten. Kunstwerken moesten energiezuinig en ecologisch verantwoord zijn om de festivalselectie te halen.

16 tot 19 februari, Brussel.

https://www.visit.brussels/nl/bezoekers/agenda/bright-festival?Bright+Festival=Programma

Kalmthout: + winterbloeiers

De grootste schat van het Arboretum Kalmthout zijn de toverhazelaars. In januari en februari, tijdens de Hamamelisfeesten, laaien hun gele, oranje of rode bloesems overal op langs de tuinpaden en -dreven. Ze verspreiden bovendien een zoete geur. Sneeuwklokjes zijn hun tegenhangers: kleine, fragiele bloempjes met knikkende kopjes die witte tapijten uitspreiden onder de bomen. Van 11 tot 26 februari viert het Arboretum Kalmthout Sneeuwklokjesdagen en leiden wegwijzers je langs de mooiste bloementapijten in de tuin. Ook de toverhazelaars staan dan nog in bloei. Van sneeuwklokjes bestaan duizenden soorten, die verzameld worden door galantofielen. Zelf ook fan van het frêle bloempje? Dan mag je de internationale sneeuwklokjesmarkt op 11 februari niet missen.

11 tot 26 februari, Arboretum Kalmthout.

https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/sneeuwklokjesdagen-2023.period_1.html

Edingen: + videomapping

De tuinen van Versailles? Een doorslagje van het Park van Edingen! Terwijl Lodewijk de Veertiende gezellig Aat aan het belegeren was, ging zijn nicht Anna van Montpensier wat kuieren in Edingen. Wat een prachtige renaissance- en baroktuinen, kirde ze verbaasd, zoiets moeten we thuis ook hebben! Kan onze hofarchitect André le Nôtre eens een kijkje komen nemen? Aldus geschiedde. Of heb ik het verhaal wat opgeleukt? Tijdens de Lumineuze Nachten ga je op reis door de geschiedenis van het mooiste park van Henegouwen. Een magisch verlicht pad leidt je langs lichtinstallaties en een indrukwekkende videomapping. Al wandelend stap je binnen in de wereld van Anton van Arenberg, de tuinarchitect die het park in de zeventiende eeuw ontwierp. Anton was een adellijke monnik en werkte in opdracht van zijn familie, de machtige vorsten van Arenberg. Zijn tuinen sloegen heel Europa met verstomming.

17 februari tot 5 maart, Park van Edingen.

www.lesnuitslumineuses.be

Villers-la-Ville: + natuurkunst

In de abdij van Villers loopt nog tot 12 maart de expo Fragiles Natures. Brussels kunstenaar Bob Verschueren is internationaal bekend binnen de Land Art, een kunststroming die aansluiting zoekt bij het landschap en de natuur. Hij laat zich vooral inspireren door de plantenwereld. Zoals een beeldhouwer zijn sculptuur uit het marmer hakt, zo ontleent Verschueren vormen en structuren aan de planten die hij bestudeert. In de abdij laat hij negen plantaardige kunstwerken in dialoog gaan met de gotische en romaanse architectuur. Stemmen de spitsbogen, zuilen en gewelven overeen met vormen uit het plantenrijk? De indrukwekkende ruïnes houden je een paar uur zoet, maar zijn ook een uitstekend startpunt voor een wandeling, want na de abdij kan je ook haar voormalige landerijen verkennen. De weilanden, bossen en holle wegen liggen er vaak nog even stil bij als in de tijd van de cisterciënzers.

Tot 12 maart, Abdij van Villers, Villers-la-Ville

https://villers.be/nl/expo-bob-verschueren

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!