4 gezellig groene tuinfestivals

De komende weken kan je ieder weekend wel naar een festival in een bijzondere tuin of park. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier gezellig groene aanraders.

4

Hof en huis en… hond

Dol op dieren en tuinieren? Dan waan je je tijdens het Pinksterweekend de koning(in) te rijk in het Kasteel d’Aertrycke in Torhout. Op Hof & Huis stallen ruim 180 exposanten originele nieuwigheden voor je woning en tuin uit. Daarbij natuurlijk ook een weelderig aanbod aan bloemen en planten. Maar goed, dat mag je verwachten van een grote tuinbeurs.

Wat Hof & Huis dit jaar bijzonder maakt, is dat ook je hond van harte welkom is. Blackie, Fido of hoe je trouwe viervoeter ook heet, hoeft zich geen seconde te vervelen. Hij kan ravotten in de speeltuin, tooghangen in de hondenbar, een selfie maken met z’n baasje of op intakegesprek gaan bij de gedragstherapeut. Ja, ’t is nen brave, eh!

De beurs biedt voordelige gezinstickets, ook voor eenoudergezinnen. Als je kinderen van dieren houden, kunnen ze lammetjes en neerhofdieren aaien. Verenigingen en bedrijven die met dieren werken, geven demonstraties of promoten hun events. De Torhoutse paardenmarkt brengt bijvoorbeeld paarden en pony’s mee naar het kasteelpark. Op zondag keurt een internationale jury de Hampshire Down schapen.

Hof & Huis, 17 tot 20 mei, Kasteel d’Aertrycke, Torhout

Mediteren met miniatuurboompjes

Bonsai cultiveren is als schrijven: je hebt geduld, toewijding en creativiteit nodig. Daar merkt het publiek natuurlijk niets van. Dat ziet alleen het resultaat: een wonderlijk miniatuurboompje dat je kijk op de wereld verrijkt. We hopen van deze teksten natuurlijk hetzelfde.

Japanners bewonderen bonsai als kunstwerkjes. De getemde boompjes blijven klein, maar verschillen alleen in hun grootte van hun volgroeide tegenhangers. De verhoudingen, de kruin, de textuur van de schors: het plaatje klopt tot in de kleinste details. Ieder boompje nodigt je uit te mediteren en na te denken over de diepe dingen des levens.

Of dat echt werkt? Je kan het uittesten op het Bonsaifestival in de Japanse Tuin. Twee dagen lang tonen de bonsaiclubs van Limburg hun mooiste creaties. Omdat je niet non-stop zen kan zijn, kan je af en toe van je groene emoties bekomen met een Japanse snack.

Bonsai Festival, 25 en 26 mei, Japanse Tuin, Hasselt

Welkom in het aards paradijs

Hex Garden Festival draait uiteraard ook om de tuinbeurs zelf. Als je groene vingers hebt, dan kan je je tuinierskennis updaten en aanscherpen bij tientallen exposanten, van boom- tot rozenkwekers en van kruidenspecialisten tot tuindesign. Het Internationaal Jaar van Bossen en Innovaties inspireert de workshops, demonstraties en lezingen. Wie wil er niet meer weten over wilde planten, bijen, biodiversiteit en klimaatbestendige tuinen?

Maar dé topattractie van het Hex Garden Festival is het kasteeldomein Hex zelf. Alleen tijdens de tuinbeurs kan je de historische tuinen bezichtigen als individuele bezoeker. Welkom in het aards paradijs van de prinsbisschop van Luik. Hij liet de heuvel boven het dorp Heks afvlakken om een jachtpaviljoen met tuinterrassen aan te leggen. Rond de formele siertuinen strekt zich een Engels landschapspark uit. Al dit fraais kan je tijdens het Hex Garden Festival bezichtigen. De ommuurde moestuin is waarschijnlijk de mooiste van België en in de rozentuin bloeien meer soorten dan je kan tellen.

Hex Garden Festival, 31 mei tot 2 juni, Kasteel Hex, Heers

Rozentuin in bloei

Over rozen gesproken: op 9 juni viert het Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne zijn jaarlijkse Rozenfeest. Laat je door kenners rondgidsen in de prachtige rozentuin of snuif op eigen houtje de heerlijk zoete aroma’s op. Koop (sier)planten, waaronder natuurlijk rozen, bij de tientallen standhouders of ontdek rozenproducten, van confituren tot cosmetica. De workshops rond botanisch tekenen, eetbare bloemen en verzorging met rozen zijn helaas al volzet, maar ook zonder geplande activiteiten valt er op het gratis feest meer dan genoeg te beleven. Geniet van hapjes en drankjes en laat je kinderen deelnemen aan originele activiteiten. Ze kunnen een roos knutselen, een fleurige bioglittertattoo laten zetten of luisteren naar de rooskleurige verhalen van de sprookjesvertelster.

Rozenfeest, 9 juni, Rivierenhof, Deurne

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!