4 x feest in de stad

Van death metal tot matrozenlied, van Romeinse mars tot artistieke optocht. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals die een kleurrijk feestje bouwen in de stad.

4

Train als een Romein

Heb je mannen in huis die te veel aan het Romeinse Rijk denken? Of kamp je zelf met oudheidkundige oprispingen? Tijdens het Romeins Weekend in Oudenburg hoef je je intrusieve gedachten niet te onderdrukken. Neem ongegeneerd je intrek in een Romeins legerkamp uit 325 en laat je opleiden tot een volleerd fortsoldaat.

Maar wacht, wat met dat stadsgevoel? Dat neemt in Oudenburg vrij dorpse allures aan. Maar de West-Vlaamse gemeente heeft historische stadsrechten en is net als Tongeren gegroeid uit een Romeins castellum. De structuur van het fort tekent zich nog af in het stratenplan, maar de soldaten keken uit over kustmoerassen, niet over polders. Het Romeins Archeologisch Museum, dat na twee jaar renovatie heropent, doet de geschiedenis deskundig uit de doeken.

Het Romeins Weekend laat je het militaire verleden levensecht ervaren. Legioenen zullen marcheren en de grootse Romeinse cavalerie sinds de oudheid zal de grond doen daveren. Zelfs katafrakten maken hun opwachting. Hoe die zwaar bepantserde Romeinse ruiters er precies uitzien, weten we niet, waarschijnlijk omdat we te weinig aan het Romeinse Rijk denken.

Romeins Weekend, 19 en 20 mei, Romeins Archeologisch Museum (RAM), Oudenburg

Bos langs de kade

In Antwerpen viert Het Bos zijn tiende verjaardag. Nog nooit binnen geweest in het artistiek huis aan de Ankerrui, vlak bij het Willemdok en het MAS? Dan is de feestelijke tiendaagse een buitenkansje om kennis te maken met hun eigenzinnige activiteiten.

10 jaar Het Bos start op 16 mei met een kleurrijke Bosparade naar de Antwerpse Academie en weer terug. Voor de expo Bostopia werden tientallen kunstenaars uitgenodigd. Zij beelden Het Bos uit als een resort, waar je kan denken, dromen en doen, met de toekomst in je gedachten. Theatermaker Lotte Boonstra creëerde met tienjarige kinderen een video-installatie over het groeiend aantal mensen en de materialen die ze achterlaten.

Neem deel aan een quiz, speel games ontwikkeld door onafhankelijke makers of laat je in de watten leggen in de Slavische wellness. Geniet van live concerten, doe koopjes op de yard sale, smul van een vegan buffet bereid door hobbyokoks en ga uit je dak tijdens het openingsfeest Onder Stroom en het huisfeest Bosbubbles.

10 jaar Het Bos, 16 tot 25 mei, Het Bos, Antwerpen

Van Noordkaap tot death metal

Live in Hasselt trakteert je op gratis concerten op de stadspleinen en in tientallen cafés. De meeste groepen serveren gulle porties pop of rock, maar af en toe kan je je ook laven aan okselfrisse bluegrass of zweterige deathmetal. Jong talent zet op vrijdag 24 mei het Stadsmus op stelten onder de noemer Young Potentials.

Op het programma staan vrij veel cover- of tributebands. Het Hasseltse LeNoise tourt zelfs internationaal met het oeuvre van Neil Young. Met scheurende gitaren warmen ze je op vrijdag op voor de lichtjes voorspelbare top of the bill: Noordkaap speelt gegarandeerd de pannen van het dak aan de Kanaalkom. De volgende dag kunnen U2-fans hun pret niet op met de tributeband Bonavox. Liever wat originelere live-lol? Spits dan in Café De Witte Non de oren voor fijnbesnaarde hardrockconcerten. Zelfs death metal kan hier melodieus klinken.

Live in Hasselt, 24 en 25 mei, Kanaalkom, Groenplein, Stadsmus, Grote Markt, Capucienenplein en diverse cafés, Hasselt

Schip ahoy! (x 150)

150 unieke, historische schepen meren aan in de jachthaven Mercator voor het maritiem festival Oostende voor Anker. Hoe zag een veertiende-eeuwse kogge eruit? Welke metingen verricht een hydrografisch stoomschip? Kan je met een driemaster de Noordelijke IJszee trotseren? Het antwoord op je vragen krijg je aan boord van de schepen zelf. Uiteraard kan je ook het beroemde opleidingsschip Mercator bezichtigen.

Op de kade demonstreren vakmensen maritieme ambachten, van knopen leggen tot historische smeedtechnieken. Niet alleen bij de smid laait de passie hoog op. De zalm- en haringrokers aan het werk zien is een feest voor de zintuigen. Omdat de scheepvaart niet zonder zeemansliedjes kan, vrolijken matrozenkoren, piratenbands en folkgroepen het vierdaagse festival op.

Oostende voor Anker, 23 tot 26 mei, Jachthaven Mercator, Natiënkaai, Oostende

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!