4 x herfstpret met planten en bloemen

In het najaar slapen planten nog niet echt in. Ondergronds blijven ze nog lang actief. Trek naar parken, tuinen en plantenfestivals en geniet van een kleurrijke herfst. Pasar-reporter Gert Corremans plukt vier suggesties uit het aanbod.

(Foto: ©Park van Beervelde - ©lut = Lut Laureys)

4

Kalmthout: walnoten en esdoorns

Op 1 oktober kan je in het Arboretum Kalmthout naar de Plantendag, de oudste plantenbeurs van België. Dit jaar kaarten de standhouders een hot topic aan: hoe bereid je je tuin voor op de klimaatverandering? Welke planten houden hun kelk of kruin koel bij warm weer en verdragen felle neerslag?

De beste kwekers uit binnen- en buitenland staan klaar met advies en vers plantgoed, van eetbare, klimaatrobuuste planten tot bijzondere sierplanten, rariteiten en erfgoedsoorten. Het eigen plantencentrum zet de walnotenboom in de kijker. Zijn brede kruin tovert je tuin om in een schaduwrijke oase, en in de herfst kan je ook nog eens heerlijke noten rapen.

Het 13,5 hectare grote Arboretum is in de herfst een lust voor het oog. De Japanse esdoorns vlammen rood op en de herfstcyclamen rollen paarse, roze en witte bloementapijten uit. Volg het cyclamenparcours of sluit je aan bij een gratis herfstwandeling met gids.

Plantenbeurs, 1 oktober, Arboretum Kalmthout

Lochristi: paddenstoelen (en doedelzakken)

Wie plant in de herfst, wint tijd in de lente. Omdat de bodem nog lang warm blijft, kunnen de planten goed wortel schieten en met een groeivoorsprong aan de lente beginnen. Als slimme tuinier weet je dat natuurlijk. En doe je graag inspiratie op tijdens de Tuindagen in het Park van Beervelde. 240 exposanten komen een stand opzetten in het uitgestrekte kasteelpark, in het hart van de Oost-Vlaamse Bloemenstreek. Ook voor tuindecoratie en antiek of zelfs culinair raap je hier originele ideeën.

Zoals altijd pakken de Tuindagen uit met een feestelijk thema. Ditmaal mag je je schrap zetten voor een onstuimige reis naar Schotland, met doedelzakspelers, Schotse dansers en whiskytastings. Zin om je talent als krachtpatser te testen? Grijp dan je kans, en een paal, touw of steen tijdens demonstraties van de Highland Games.

Tijdens de tuindagen kan je rondleidingen volgen in het kasteel en in het park. Schrijf je vooraf in voor de boswandeling van Natuurpunt en ga in het kasteelpark op zoek naar paddenstoelen. In het bos op het domein komen heel wat soorten voor.

Tuindagen van Beervelde, 6 tot 8 oktober, Park van Beervelde, Lochristi (Beervelde)

Kasterlee: pompoenen

Oktober is in Kasterlee de pompoenmaand. Tijdens de weekends halen de pompoenpapeters (dat is de bijnaam van de Kasterleenaren) organiseren festiviteiten en gekke wedstrijden met met hun favoriete komkommerachtige in een glansrol. Het Pompoenengenootschap probeert kanjers van vruchten te kweken.

Hoeveel de zwaarste reuzenpompoen dit jaar weegt, ontdek je op 7 oktober tijdens het Belgisch Kampioenschap Pompoenwegen. Meer dan duizend kilo? Dat zou best kunnen. De winnaar staat een week later te blinken op de Pompoenmarkt (15 oktober), waar je oude ambachten kan bewonderen en streeklekkernijen proeven – met pompoen natuurlijk. Ongeveer veertig eetadresjes zetten in oktober verrassende pompoengerechten op het menu. In de straten van het dorp stoot je de hele maand op pompoenstandbeelden.

Zin in gezellige waanzin? Mis dan het BK Pompoenschieten niet (8 oktober). De deelnemende teams vuren vruchten van 5 à 10 kilo af met zelfgebouwde reuzenkatapulten. Tijdens de Pompoenregatta roeien verklede teams zo snel mogelijk hun uitgeholde pompoen over de finish. Ook als toeschouwer kan je gegarandeerd je pret niet op.

Hasselt: chrysanten

In Japan worden tempels in het najaar versierd met chrysanten, de keizerlijke bloem die symbool staat voor de herfst, de rijstoogst en een lang leven. In de Japanse Tuin van Hasselt (de grootste van Europa!) is het oeroude chrysantenfestival Kikumatsuri de traditionele afsluiter van het seizoen. De eerste viering in Japan dateert al van het jaar 910.

Voor Kikumatsuri kan je niet online reserveren. Koop je ticket aan de balie en dompel je onder in de weelderige pracht van de chrysanten. Bloemenkunstenaar Els Geerdens toverde de Japanse Tuin om in een kleurrijk spektakelstuk. Op zondag 29 oktober kan je deelnemen aan het Bloemenoffer. Breng zelf een bloem mee en schenk ze na de ceremonie in het Shinto-heiligdom terug aan de aarde, als symbool voor de kringloop van het leven. Het ritueel start om 14 uur.

De Japanse Tuin blijft van 14 tot 31 oktober versierd met chrysanten. Tijdens die periode kan je ook allerhande workshops volgen, zoals ikebana (bloemschikken), bento en sushi en furoshiki (geschenken inpakken met een doek).

Kikumatsuri, 14 oktober tot 31 oktober, Japanse Tuin, Hasselt

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!