4 x summer in the city

Een podium kan je overal opzetten, ook in de museumtuin of op het strand. Pasar-reporter Gert Corremans doet vier suggesties voor een zomers vleugje cultuur in de stad, van gitaarrock tot operette.

4

Oostende: dans op het strand

Voor theater en dans in openlucht en op ongewone locaties trek je deze zomer naar Oostende.

DANSAND! zet stad en strand in beweging vanaf 30 juni, de Onafhankelijkheidsdag van Congo. Veel voorstellingen kaarten het koloniale verleden aan of zetten de Congolese cultuur op een voetstuk. Choreografe Jolie Ngemi danst op het strand haar performance over de Nkisi-vrouwen, sterke, wijze heksen die de Congoleze koningen adviseerden. Tegenover het monument van Leopold II op de Zeedijk is de SOKL opgericht: een lege sokkel waarop kunstenaars de vorst-kolonisator van antwoord dienen.

Sommige performances bewegen zich voort door Oostende. Ga op pad met de urban acrobats van Be Flat, volg de getijden in de waterlijn met Ruben Mardulier en Milan Van Bortel of leer futurististisch bewegen met Ingri Fiksdal en haar Syncopators.

Later deze zomer kan je literair en theatraal uitwaaien op Theater aan Zee (26 juli tot 5 augustus). Op tijd je ticket boeken is hier de boodschap.

DANSAND!, 30 juni tot 2 juli, Meeting Point bij KAAP, Zeedijk, Oostende

Gent: volkstheater in De Vooruit

Bij Viernulvier maken regisseurs Frank Van Laecke en Alain Platel hun lang gekoesterde droom waar: een hommage aan Gent, de schuunste stad van ’t land, waar ze zijn opgegroeid en werken. Mein Gent wordt volkstheater van het troebelste water. Een zompige mix van muziektheater, revue en operette die je meezuigt in het Gent van gisteren en vandaag. Je zou het een stoute, volkse Gentse canon kunnen noemen. Bestaat er zoiets als de typische Gentenaar, en welke eigenaardigheden heeft dat beestje?

Acteurs Pascale Platel, Ineke Nijssen en Gorges Ocloo en Steve De Scheppers fietsen door hun alternatieve stadsgeschiedenis, en of ze de tramsporen weten te ontwijken, is nog maar de vraag. Honderd Gentenaars vormen het koor. Voor sketches en verhalen grabbelen de regisseurs gretig in het werk van Eric De Volder en Romain Deconinck, de oer-Gentse komiek die vaak samenwerkte met Gaston en Leo. Componist Steven Prengels schreef de muziek. Meeslepend, ontroerend, hilarisch, hartverwarmend en alleen te zien in Gent.

Mein Gent, 28 juni tot 22 juli, Zaal De Vooruit, Viernulvier, Gent

Leuven: muziek in de museumtuin

M-idzomer zet de museumtuin en -zalen van M Leuven op stelten met popmuziek, kunst en performances. Concertzaal Het Depot, dat het festival mee organiseert, wist levende legendes te strikken als headliners. Thurston Moore deed bij Sonic Youth zijn vervormde gitaar gieren zoals gitaren nog nooit gegierd hadden, en is daar solo niet mee opgehouden. Suzanne Vega is, samen met de betreurde Lou Reed, de beste muzikale storyteller uit New York. Zingt ze haar classic Tom’s Diner a capella, zoals inmiddels 35 jaar geleden op het album Solitude Standing? Ook België vaardigt een headliner van formaat af. DAAN is tegen wil en dank een popicoon geworden (hij had er nog zo voor gewaarschuwd in zijn hit Icon) en heeft een nieuw album uit op maat van de festivals. Andere acts om naar uit te kijken zijn José Gonzalez, Marble Sounds en Kids with Buns. Tijdens het festival kan je in de museumzalen genieten van installaties, performances en expo’s. Ga zeker de sculpturen en tekeningen van Huma Bhabha bekijken. Kapitein Winokio geeft op zaterdagmiddag een zwierig zomerconcert voor kinderen.

M-idzomer, 27 tot 30 juli, Museum M Leuven, Leuven

Tongeren: kunst voor het einde der tijden

Cultuurfestival MoMeNT duurt deze zomer tien dagen in plaats van drie maanden, en werkt voor het eerst met een curator. Marcel Vanthilt geeft zijn eigen onnavolgbare draai aan het festivalthema ‘het einde der tijden’. Dat kan je negatief of positief opvatten: eindigt dan de wereld waarin we thuis zijn of breekt er een nieuwe, betere toekomst aan?

Tien dagen lang kan je op diverse locaties in Tongeren genieten van dans, theater, muziek, film, literatuur, fotografie en beeldende kunsten. Het festival start met een dubbele openingsavond. Op 3 augustus zet Jan Vermeersch het Stadhuisplein in vuur en vlam met het acrobatische spektakel This is the end of the world as we know it. Op 4 augustus word je verwacht op het grote openingsfeest: vier Het Begin van het Einde met concerten, soundscapes, expo’s in het stadhuis en een drankje in de pop-upbar Tempus.

MoMeNT programmeert zowel jong en lokaal talent als gevestigde waarden. Voetvolk herneemt Into the Open: zeven performers dansen zich in trance op live techno en rock. Frank Focketyn en Sien Eggers spelen hun dialoog over Sartre en de Beauvoir en Bruno Vanden Broecke kruipt in de huid van een melkveehouder in Wortels.

MoMeNT, 3 tot 13 augustus, Stadhuisplein en andere locaties, Tongeren

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!