4 x zomerpret met kinderen

Sprookjesachtig, inspirerend, artistiek, creatief en vooral heel plezant: Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier wonderlijke zomerevents waar kinderen grote ogen opzetten.

4

Zeewitje en de zandmeermin

Een zomer aan zee zonder zandsculpturen is als Sneeuwwitje zonder dwergen, Klein Duimpje zonder kruimels, de Gelaarsde Kat zonder schoeisel… we kunnen nog wel eventjes doorgaan. Dit jaar wekt het Zandsculpturenfestival twintig sprookjes tot leven. Omdat zandsculpturen zelf best weinig bewegen, lopen er ook sprookjesfiguren van vlees en bloed rond. Acteurs kruipen in de huid van prinsessen, tovenaars, misschien zelfs een zeemeermin.

Voorbij de toegangspoort vind je behalve zandsculpturen ook een springkasteel, speeltuigen en een theater. Kinderen krijgen een speuropdracht mee: zoek de verborgen aanwijzingen en stel de geheime toverspreuk samen, waarmee je gevangen sprookjesfiguren kan bevrijden. Tijdens de theatervoorstelling, die meermaals per dag wordt gespeeld, ontdekken ze of hun missie geslaagd is.

1 juli tot 10 september, strand ter hoogte van het Arthur De Greefplein, Middelkerke

Van museumschommel tot pizzakunst

Museum Spelen, de nieuwe expo in het M HKA, is door en voor kinderen gemaakt, en dan mogen er dingen die zelfs thuis niet mogen. Curator Marc Verstappen, de directeur van kunsthuis De Studio, dook met een klasje negenjarigen in de museumcollectie en viste kunstwerken op die tot hun verbeelding spreken. En die je vaak mag (of zelfs moet) aanraken.

Kijken én gek doen is dus deze zomer de boodschap in het grote ernstige museum voor hedendaagse kunst. Test de museumschommel van Kati Heck, draai een kauwgombal uit de automaat van Christoph Verlinden of kruip in de verpakkingsdozen van Job Koelewijn en verander in een Ken- of Barbiepop. In het Museum van de Onschuld van Lisa Matthys kunnen kinderen zelf aan hun droommuseum werken.

Kunstwerken hoeven niet interactief te zijn om 3 tot 103-jarigen te ontroeren of aan het lachen te brengen. In zijn film Head to Head kijkt acteur Herwig Ilegems dieren diep in de ogen. Pizzabakker-kunstenaar Flourboy bekleedde zijn motorfiets met pizzapunten. Om in te bijten of mee te rijden?

Theater De Spiegel richt een 3D-geluidsinstallatie in voor peuters en kleuters en komt twee voorstellingen voor kinderen spelen. In het No Limits! Art Castle ontdek je creaties van kunstenaars met een beperking.

Tot 17 september, M HKA, Antwerpen.

Kamperen op het kinderfestival

Naar een festival gaan kan je leren, zelfs als je nog piepjong bent. Op Wonderweekend kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar de hele dag genieten van activiteiten en optredens en mogen ze ’s avonds zelfs blijven kamperen. De festivalweide (nou ja) en camping liggen in de Plantentuin van Meise.

Op Wonderweekend gebeuren veel dingen tegelijkertijd, zoals je op andere festivals moet kiezen tussen podia. Je krijgt vooraf een plattegrondje met een paar uitgestippelde routes, zodat je het maximum uit je dag kan halen, van theater, dans en muziek tot knutselen en bouwen of zwemmen en het blotevoetenpad uitproberen. De dag eindigt met avondshows en een lichtjestocht.

Kamperen kan in een luxueuze tip of een kartonnen tent, die je samen mag beschilderen. Je krijgt zelfs verfspulletjes mee. Het festival dekt de grootste picknicktafel van het land en verwacht jou en je kinderen bij de wonderbarbecue, het spaghettiwalhalla en het restaurant zonder bestek.

18 en 19 augustus, Plantentuin Meise

Dromen, spelen en uitwaaien

Het Leopoldpark in Oostende is ruim 150 jaar geleden aangelegd. Bij de Oude Bron lag de Trinkhall, waar kuurgasten kwamen baden en een slokje heilzaam water nemen. Tijdens Theater aan Zee ontspringt op deze plek een nieuwe bron van creativiteit en verwondering: welkom op het kinderfestival WonderWaai. Bijna alle voorstellingen en activiteiten zijn gratis.

Het programma is buitengewoon gevarieerd, met circus, dans en theater, kinderpoëzie, een voorleesclub. Wat dacht je van kinderyoga, een Oekraïense dansworkshop, Gambiaanse fabels en vertellingen, instrumenten bouwen uit recyclagemateriaal, zeefdrukken, een Mexicaanse piñata knutselen…? Mis zeker de spectaculaire show van Amoukanama niet. De Guinese acrobaten leerden als kinderen op het strand salto’s maken en piramides bouwen. Vliegen kan als je het geduldig leert!

Wonderwaai begint op 29 juli met de Waaikraal, een betoging voor meer liefde en verzet. Schrijf je in en je kan deel uitmaken van de mensenketting, die het zoute zeewater met de zoete parkvijver verbindt.

29 juli tot 5 augustus, Leopoldpark, Oostende

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!