5 must-sees rond de Mont Blanc in Val’ Arly

2 minuten leestijd

De Franse Alpen dat is nog veel méér dan de skipistes  op de Mont Blanc. In de Franse Alpen, kan je ook genieten van mooi erfgoed, prachtige natuur en een rijke en boeiende geschiedenis. Had je deze al gezien?

reportage
  • Uitstappen en vakanties

1. Saint-Théodule in Flumet

In de regio van Val d’Arly vind je ook rijk kerkelijk erfgoed. Voor het bergtoerisme zijn intrede deed, woonden in de Savoie vooral arme drommels. In de wintermaanden verlieten de mannen hun bergen om elders geld te verdienen. De centen die ze over hadden, schonken ze aan de kerk. Aan de buitenkant zien de kerken in Val d’Arly er sober uit, al zijn ajuintorens eerder ongewoon in Frankrijk. ‘Wellicht lieten de seizoenswerkers zich inspireren toen ze in Duitstalige landen werkten’, vertelt streekgids Perrine Bouchex.

Binnenin kan je barokke pareltjes vinden. ‘Het is niet zo vreemd dat die bouwstijl hier zo’n opgang maakte. Genève is de belangrijkste metropool van de regio en was een calvinistisch bolwerk. De katholieke hervorming die op de protestantse reformatie volgde, gedijde goed en dat zie je nog altijd, vooral aan de barokke altaren en het vergulde Italiaanse houtsnijwerk.’ Perrine toont ons de Saint-Théodule in Flumet, een hallenkerkje. ‘Je moet eens goed naar de vorm kijken’, lacht ze. ‘Vreemd genoeg is de kerk niet symmetrisch. Volgens de legende heeft Napoleon een beuk van de kerk laten slopen. Toen hij na zijn ballingschap uit Elba terugkeerde, marcheerde hij met olifanten richting Parijs en had hij plaats nodig. Binnen is dat knap opgelost met trompe-l’oeilschilderingen.’

En nog meer inspiratie voor trip naar de Franse Alpen:

2. In het Ecomuseum van Cohennoz kan je niet alleen miniatuurvoorwerpen uit de Savoie ontdekken, maar ook meer over de lokale Alpenfauna en -flora.

3. De middeleeuwse stad Conflans ligt op een hoge rots en is tegenwoordig een wijk van de olympische stad Albertville. Hoogtepunt is het kasteel van Costaroche.

4. In Aime La Plagne kan je een pareltje van vroeg-romaanse kunst bewonderen. De basiliek van Saint Martin werd gebouwd in de elfde eeuw, op de fundamenten van een Romeins bouwwerk.

5. Het Maison du Patrimoine vertelt de geschiedenis van La Plagne met drie permanente tentoonstellingen over de mijnbouw, bobsleeën en de geschiedenis van het skioord.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer