5 x Unesco erfgoed in België

De Unesco Werelderfgoedlijst is wereldbekend. Die lijst is er om uniek en waardevol erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Ook in België is heel wat Unesco Werelderfgoed te vinden. Een kleine greep uit het grote aanbod.

Een volledig overzicht van werelderfgoed in Vlaanderen vind je op www.unesco-vlaanderen.be

4

1. Begijnhof van Diest

Op het einde van de zeventiende eeuw woonden hier wel vierhonderd begijnen. In 1928 verlieten de laatste twee begijnen het hof. Wandel door de prachtige barokke poort naar binnen, dwaal door de smalle steegjes en proef van verse soep of sangria in De Kapel. Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. In Vlaanderen zijn in totaal 13 begijnhoven erkend als werelderfgoed.

• Begijnenstraat, 3290 Diest.

Elke dag vrij toegankelijk, www.toerismediest.be

2. Belfort van Roeselare

Vlaamse steden beleefden tijdens de middeleeuwen een gouden periode, dankzij de bloei van handel en transport. Belforten staan symbool voor de macht en rijkdom die de steden toen vergaarden. Maar liefst 33 belforten zijn in België erkend als Unesco Werelderfgoed. Hoewel de belforttoren van Roeselare pas gebouwd werd in 1924 werd hij toch opgenomen op de erfgoedlijst. Hij maakt deel uit van het stadhuis, een achttiende-eeuws gebouw in speelse rococostijl.

• In het toeristisch onthaal kan je voor 2 euro een stadswandeling door het historische centrum van Roeselare kopen. Meer info op www.visitroeselare.be
 

3. Zoniënwoud

Niet alleen monumenten, ook waardevolle landschappen en natuurgebieden die níet door
de mens gemaakt zijn, kunnen op de lijst terecht komen. In het Zoniënwoud bijvoorbeeld zijn de best beschermde delen erkend als werelderfgoed. Deze ongerepte stukken van het woud zijn uniek omwille van hun rijke biodiversiteit en uitzonderlijk oude bomen.

www.zoniënwoud.be

4. Stadswoningen van Victor Horta

Het huis en atelier van architect Victor Horta, waar je vandaag het Hortamuseum kan bezoeken, is een prachtig én goed bewaard art-nouveau pareltje. De glasramen, het meubilair en de muurschilderingen nemen je honderd jaar mee terug in de tijd. Ook drie andere Brusselse woningen van Horta (het Tasselhuis, Hotel Solvay en Hotel Van Eetvelde) zijn erkend als werelderfgoed.

• Amerikaansestraat 24-25, 1060 Brussel, www.hortamuseum.be

5. De paardenvissers in Oostduinkerke

Ook voor immaterieel cultureel erfgoed zoals tradities, vakmanschap en rituelen heeft Unesco aandacht. Zo staat de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de werelderfgoedlijst, een eeuwenoud ambacht waarbij paardenvissers, hoog op hun Brabantse trekpaarden, door de golven zwoegen.

• Op www.paardevissers.be krijg je een overzicht van alle data waarop je de garnaalvissers aan het werk kan zien. In juli en augustus gaan er bijna dagelijks demonstraties door.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!