5x Zomer van Antwerpen

3 minuten leestijd

Eind augustus zetten de reuzen van Royal de Luxe de kroon op de Zomer van Antwerpen. In afwachting van dat feestje valt er nog heel wat moois te bleven. Pasar-reporter Gert Corremans gidst je door het programma.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Circus in de zomerbar

De Zomerbar, een van de twee hoofdlocaties van de Zomer van Antwerpen, kampeert tot 27 augustus in het Park Groot Schijn. Hier zak je onderuit in je strandstoel of hangmat en leven de kinderen zich uit in het klim- en avonturenbos. Voor de drie circusvoorstellingen moet je een ticket kopen. Het Franse gezelschap Bêtes de Foire hangt in zijn knusse circustent een heel jassenlandschap op en speelt de dromerige show Décrochez-moi ça, wat zoveel betekent als ‘haal die jas van de haak’. Sabotage van Non-Profit Circus zit propvol straffe stunts: 100 % rock ‘n’ roll, en toch geschikt voor kinderen. A bois van Tempo d’Eole is een woordeloos sprookje met muziek, acrobaten en, zoals altijd bij dit gezelschap, paarden.

Park Groot Schijn, Ruggenveldlaan 486, 2100 Antwerpen

Urban culture in de Zomerfabriek

De Zomerfabriek is tot 3 september de urban hotspot in Berchem. Een container met graffiti markeert de ingang en binnen vind je de grootste collectie street art van ’t stad. De filosofie? Dit feestje is free for all: je kan hier onbekommerd jezelf zijn, en alle evenementen zijn gratis. De Zomerfabriek heeft haar vaste rituelen. Tijdens The Classics op dinsdag geniet je van, jawel, klassieke muziek. Tijdens Grab the Mic (woensdag), Dance & Jam (vrijdag) en Sunday Jams (zondag) mag je zelf je kans wagen op het podium, als slam poet, danser, zanger of muzikant. Tot slot is er nog Open Call, originele projecten ingezonden door Antwerpenaars en geselecteerd door de jury, van queer parties tot dansworkshops.

Minkelerstraat 2, 2018 Antwerpen

Theater op bijzondere locaties

Zoals ieder jaar programmeert de Zomer van Antwerpen theater op ongewone locaties. Bij iedere voorstelling kan je aperitieven of nakaarten in de pop-upbar. Pleun van Engelen zet een tent op in het Antwerpse havengebied en ontmaskert Achilles, de toch niet zo stoere held van Troje (Liefs, Achilles, tot 30 juli). Johannes Lievens & Martha!tentatief brengt een verhaal over eenzaamheid op een grasveldje tussen de woonblokken van Linkeroever (De Eenzame Stad, 1 augustus tot 1 september). En Muziektheater Transparant en Les Âmes Perdues zingen de beroemde operette Die Fledermaus in een verlaten slachthuis (Fledermaus forever, 9 tot 20 augustus).

De beste films en de mooiste show

Voor gratis audiovisuele pret trek je richting Schelde. Cinema Urbana vertoont gratis zomerfilms aan het Kattendijkdok op het Eilandje. Dit jaar weinig naar de bioscoop geweest? Dan kan je je achterstand inhalen met blockbusters als Zillion, Top Gun: Maverick en de Oscarveelvraat Everything everywhere all at once. Met Aftersun, Hit the road en Mullholland Drive staan er ook arthouse-parels en cultklassiekers op het programma. Iedere film wordt voorafgegaan door een kortfilm. Maar zelfs de briljantste filmmaker kan niet opboksen tegen de mooiste show op aarde. Neem plaats op de houten tribune aan de Tavernierkaai en vergaap je aan de zonsondergang boven de Schelde.

Kattendijkdok-Oostkaai 25 en Tavernierkaai 3, 2000 Antwerpen

Niet alleen reuzen, maar ook skeletten

De Reuzen van Royal de Luxe komen van 25 tot 27 augustus voor de vijfde keer naar Antwerpen, en willen alle uithoeken van de stad bezichtigen. Grote en Kleine Reus, Oma Reus, Olifant en de Duiker zijn inmiddels vertrouwde gezichten. Dit jaar brengt het Franse straattheaterfestival ook zijn nieuwste reus mee. De buldog Bull Machin ziet er gevaarlijk uit, maar zijn baasje houdt hem aan de leiband. De optocht van Royal de Luxe is dit jaar niet het enige straatspektakel. Aan de Van Meterenkaai draait van 11 tot 31 augustus een gigantisch rad met skeletten. Charon van Peter Hudson & Building 180 was eerder te zien op het Burning Man Festival. Charon, de veerman van de onderwereld, neemt je iedere avond mee op een hypnotiserende reis met stroboscopische effecten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer