6 redenen om eens bij Rubens te kamperen

Zin om je tent op te zetten in de tuin van een Vlaamse meester? Vanaf 1 augustus word je verwacht in het Rubenskasteel in Zemst voor Stories Unfold. Pasar-reporter Gert Corremans kan zes redenen bedenken waarom je dit zomerfestival niet wil missen.

4

Het kasteel zelf

Rubens had een prachtig huis in Antwerpen, het Rubenshuis. De stad was zijn hele leven zijn biotoop geweest. Hij netwerkte met machthebbers, promootte zijn kunst, stuurde een groot atelier met meesterknechten aan. Op zijn oude dag leerde hij het platteland waarderen. Wie vaak verflucht opsnuift, wil al eens een frisse neus halen! Voor een klein fortuin kon hij in 1635 Het Steen in Elewijt bij Zemst op de kop tikken. Hij liet de middeleeuwse burcht vertimmeren tot een luxueus kasteel in Vlaamse renaissancestijl. Vijf jaar later, in 1640, blies hij er zijn laatste adem uit. Rond de gebouwen strekt zich een parkdomein van vier hectare uit.

Eerste van vele kasteelfeesten

In 2019 kocht Toerisme Vlaanderen het Rubenskasteel. Bedoeling was om het domein te ontsluiten voor het publiek. Niet zozeer voor internationale toeristen, maar eerder voor buurtbewoners en Vlamingen. De komende jaren wil Toerisme Vlaanderen onze kastelen en tuinen hun plaats in de samenleving geven. Hoe blaas je deze domeinen nieuw leven in?

Door feest te vieren, verhalen te vertellen, het erfgoed en de parken te herontdekken. Daarom wordt er om de twee jaar een herwaarderingsfestival gehouden op een Vlaams landgoed. Stories Unfold, dat op 1 augustus begint, is het eerste van vele kasteelfeestjes.

Festival voor foodies en cultuurfans

Tot eind oktober staan er allerhande activiteiten op het programma, van concerten en voorstellingen tot workshops en ambachtsmarkten. Wat dacht je van yoga, acteren, lederbewerking, pottenbakken, Vlaamse tapas maken…? Een sportieve graveltocht of een gegidste fietsrit door de landschappen van Rubens? Onder meer Raymond van het Groenewoud, Isbells en Meskerem Mees komen optreden, een valkenier geeft prooivogeldemonstraties.

Het Paviljoen is het duurzame bezoekerscentrum, dat het festival met de tuinen en de natuur verbindt. Hier vinden concerten en culinaire workshops plaats. Bar 1635 schenkt artisanale biertjes, wijnen en frisdranken, en zet streekgebonden, overwegend vegetarische gerechten op het menu.

Hedendaagse kunst in de beeldentuin

Dé blikvanger van het programma, de beeldentuin Neighbours, kan je gratis bezoeken van 18 augustus tot 12 oktober. Manor Grunewald, een Belgische schilder die in Gent woont en werkt, trommelde twintig hedendaagse kunstenaars op uit binnen- en buitenland. Hun opdracht? Laat je inspireren door de tuinen, Rubens en de kasteelgeschiedenis en creëer gedurfde beelden die in dialoog gaan met de omgeving. Rubens was niet bang om te experimenten, dus hoefden de twintig kunstenaars zeker niet braaf te zijn.

Dolle pret voor ridders en prinsessen

Ook kinderen kunnen hun pret niet op tijdens Stories Unfold. Schrijf ze in voor een creatieve zomerkampen in augustus, waar je kleine ridders en prinsessen sport en beweging combineren met kunst en geschiedenis. Of neem deel aan een gezinsworkshop: leer je koken op grootmoeders wijze of knutsel je een bijenhotel? Tijdens Break-a-Leg maken 14- tot 17-jarigen samen een theatervoorstelling voor het Rubensfeest op 28 oktober.

Solliciteren om te kamperen

Rubens verwelkomt ook overnachtende gasten op zijn domein. Kamperen deed je in zijn tijd vooral op militaire veldtocht, maar op de mini-camping hier heerst peis en vree, toch als de buren niet te luid snurken. De camping heeft twintig plekjes en eigen douches en toiletten. Om te mogen kamperen, moet je solliciteren: stuur een mail naar Stories Unfold en vertel waarom jij je plekje verdient. De prijs mag je zelf bepalen: gratis, vrijwilligerswerk, een vrije bijdrage? Doe de campinghouders een onweerstaanbaar voorstel.

Toch liever meer luxe? Kruip dan onder de wol in de Rubenssuite. Je hemelbed is gedekt, de ontbijtmand wordt bezorgd, en het barokke interieur ademt de smaak van de gastheer. Het toilet vind je, net als in Rubens’ tijd, in de tuin. Gelukkig is daar het sanitair van de camping.

Stories Unfold, Rubenskasteel, Steendreef, Elewijt (Zemst)

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!