7 kindvriendelijke cultuurtips voor de kerstvakantie

Zin om er met het hele gezin op uit te trekken tijdens de kerstvakantie? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert zeven evenementen waar je allemaal samen plezier aan beleeft.

4

Oostende: Ensor voor kleine kenners

In Fort Napoleon kunnen je kinderen zich tot kenner van James Ensor kronen. Wie was die rare kwibus met zijn bloemenhoed? Wat had hij met maskers, schelpjes en geraamtes? En waarom gebruikte hij zo’n ongewone kleuren? De doe-expo Grote Kunst voor Kleine Kenners is gebaseerd het gelijknamige kinderboek over Ensor en laat je met het hele gezin originele opdrachten uitvoeren, zodat je de grote schilder van Oostende beter leert begrijpen. James Ensor overleed 75 jaar geleden en wordt het hele jaar 2024 gevierd. Bij Mu.ZEE loopt de expo Rose, rose, rose à mes yeux, die focust op Ensors stillevens.

Tot 14 april, Fort Napoleon, Oostende

Izegem: van sportschoen tot sneaker

Wie thuis sneakerfreaks in huis heeft, kan zijn pret niet op bij Eperon d’Or. De expo Sneaker Gold stalt de meest legendarische modellen uit, van de jaren stillekes tot vandaag. Sportschoenen dienden ooit gewoon om te sporten (stel je voor!), maar inmiddels tel je voor de zeldzaamste modellen duizenden euro’s neer. Zelf je hoogst persoonlijke paar creëren? Schrijf je dan in voor de workshop Sneaker Customizing. Het museum is gevestigd in een historische schoenenfabriek in art-decostijl en vertelt ook de geschiedenis van de Izegemse schoenenindustrie.

Tot 14 september, Eperon d’Or, Izegem

Gent: kasteel in een kersttrui

Ruilden ridders hun harnas voor een kersttrui tijdens de eindejaarsdagen? Natuurlijk wel! Je kan toch niet non-stop met zwaarden zwaaien? Daarom heerst er tijdens Winterwonderkasteel vrede op aarde in het machtige Gravensteen. Lichtjes schitteren, haardvuren knisperen, feestmuziek weerklinkt. Verken ridderzalen, wenteltrappen en kantelen en luister naar de grappige vertellingen van Wouter Deprez. Kijk uit over de lichtjes van de stad op de donjon en bestel een hartverwarmend kerstdrankje in de winterbar.

Tot 7 januari, Gravensteen, Gent

Groot-Bijgaarden: lichtjes in de Tuin van Eden

Voor wie van Chinese lichtkunst houdt, is er dit jaar niet alleen het Dragons & Unicorns Lichtfestival in ZOO Planckendael. Het Kasteel van Groot-Bijgaarden pakt voor het eerst uit met WonderLights. Honderden lantaarns en lichtsculpturen toveren het kasteelpark om in een Tuin van Eden met de wonderlijkste fauna en flora. Kinderen springen op de Kerst-Express-trein en vieren kerstmis met elfjes en eenhoorns in de magische wintertuin.

Tot 16 februari, Kasteelpark van Groot-Bijgaarden

Brussel: op avontuur Kuifje

Fan van Kuifje? Duik dan in de wereld van de jonge verslaggever en zijn vrienden bij Tour & Taxis. Kuifje, een meeslepend avontuur is een immersieve expo die uitsluitend met beelden werkt. Originele stripplaten, albums of gadgets zijn er dus niet te zien. Hypermoderne projectoren laten tekeningen over de wanden wervelen en nemen je mee op avontuur, van Kuifjes eerste (s)trip in de Sovjet-Unie tot zijn reizen naar Nepal, Peru en de maan. Bij de beelden hoort een soundtrack met muziek van onder meer Jacques Brel en David Bowie.

Tot 7 januari, Tour & Taxis, Brussel.

Bokrijk: nostalgie met pit

Tussen het kerstdiner en het nieuwsjaarfeest kan je even de beentjes strekken in het openluchtmuseum Bokrijk. Winterlicht betovert je vijf avonden lang met vuuracts, lichtinstallaties, theater, muziek en acrobatie. Theatergroep De Machienerie maakt van het museumdeel Haspengouw een heus vuurdorp, waar personages uit Mozarts opera De Toverfluit de duisternis verdrijven. In het museumdeel Kempen loop je de reus Contios tegen het lijf en in Oost- en West-Vlaanderen kan je naar de kermis als in de tijd van toen. Vallen de vintage attracties ook in de smaak bij de (klein)kinderen?

26 tot 30 december, Openluchtmuseum Bokrijk, Genk

Hasselt: zwemmen in je verbeelding

In de echte Noordzee plonzen is tijdens de kerstvakantie geen optie, behalve natuurlijk tijdens de Nieuwjaarsduik in Oostende. Maar niet getreurd, in Hasselt, aan de andere kant van het land, ga je in je verbeelding te water op de expo De zee! De zee!. De beste illustratoren nemen je mee naar de zilte wereld van havens en vuurtorens, vissers en vakantiegangers, eilanden en ijsberen, monsters en meerminnen, zeepaardjes en zandkastelen. Villa Verbeelding nodigde aanstormend talent uit, en gevestigde waarden als Leo Timmers, Marije Tolman en Carll Cneut.

Tot 20 januari, Villa Verbeelding, Hasselt

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!