7x de mooiste foto-expo’s

5 minuten leestijd

Van een Hasselts volkscafé tot de monding van de Ganges: fotografie neemt je mee naar de onwaarschijnlijkste plekken. Pasarreporter Gert Corremans selecteert 7 expo’s die je de wereld door andere ogen tonen.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Kletsnatte foto’s

Verwonder je over water in al zijn verschijningsvormen op Water, het nieuwe goud, de nieuwe expo van Edward Burtynsky in Knokke-Heist. De Canadese topfotograaf bereisde vijf continenten en schakelde drones en helikopters in om de kringloop van het water in beeld te brengen. Hij volgde de loop van rivieren, richtte zijn lens op plassen, meren, zeeën en oceanen en dook zelfs onder het wateroppervlak. Missie: de relatie van de mens, van wie het lichaam voor zeventig procent uit water bestaat, met het onmisbare blauwe goud in beeld brengen. De expo in Cultuurcentrum Scharpoord kaart uiteenlopende thema’s aan, zoals watersnood, landbouw, rivieroevers en bronnen. ‘Ik wilde water begrijpen’, zegt Burtynsky. ‘Ons gebruik en misbruik ervan.’

Edward Burtynsky. Water, het nieuwe goud, 7 juni tot 29 september, Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist

Op café met Regula

Ga gezellig tooghangen met Regula Ysewijn in het Hasseltse Jenevermuseum. Je kent haar ongetwijfeld als jurylid van Bake Off Vlaanderen, maar ze is ook culinair historica en een begenadigd fotografe. Op haar expo Cafébazinnen en zagemannen brengt ze een ode aan de authentieke Belgische volkscafés, waarover ze ook een boek publiceerde. Ze toont hun sfeervolle interieurs en portretteert uitbaters en stamgasten. We moeten ons unieke, maar bedreigde café-erfgoed meer waarderen, vindt ze. Eind 19de eeuw herbergde één huis op zes in Vlaanderen een bruine kroeg en groeide het aantal cafés sneller dan de bevolking. Vandaag maken we omgekeerde beweging. Tussen 2013 en 2023 verdween er in Vlaanderen één café per werkdag, of 32 procent van het totale aantal.

Cafébazinnen en zagemannen. Volkscafés door de lens van Regula Ysewijn, Jenevermuseum, Hasselt

Altijd in de mode: de jeugd

Voel je voor altijd jong op de overzichtsexpo van Willy Vanderperre in het ModeMuseum Antwerpen. Willy wie? Deze Belgische topfotograaf publiceerde in trendsettende magazines als Vogue, Dust en Perfect, verzorgde campagnes voor modehuizen als Dior en Prada en werkt al jarenlang samen met Olivier Rizzo en Raf Simons. Zelfs als mode je maar matig boeit, zijn dat namen die een belletje doen rinkelen. Vanderperre is gefascineerd door jeugd en subculturen. Op de mooi vormgegeven expo kijk je zelfzekere, eigenzinnige en uiteraard modebewuste jongeren van de voorbije drie decennia in de ogen. Herken je jezelf in hun stijl?

Willy Vanderperre. Prints, films, a rave and more... Tot 4 augustus, ModeMuseum Antwerpen, www.momu.be

Waar wolven wonen

Trek naar afgelegen plekken, waar je de kracht van de natuur nog voelt, met documentairefotograaf Frederik Buyckx. Voor zijn reeks WOLF, die je kan bekijken in de Sint-Pietersabdij in Gent, zocht hij afgelegen gemeenschappen op, die buiten onze comfortabele, beschermde samenleving wonen. De natuur is nog hun habitat. Van de ongerepte landschappen gaat schoonheid én dreiging uit. De vrijheid en rust die je er ervaart, komen niet zonder gevaar en ontbering. Maar angst is volgens Buyckx een slechte raadgever. Pas als je je kwetsbaarheid aanvaardt, kan je je band met de natuur herstellen. Zijn zwart-witfoto’s maken je compagnon de route op een intense reis naar de rand van de wildernis.

WOLF. Frederik Buyckx, Tot 18 augustus, Sint-Pietersabdij, Gent

Roadtrip door de Europese Unie

Reis door de 27 lidstaten van de Europese Unie met Lieve Blancquaert. Haar roadtrip gevolgd op VRT MAX of Canvas? In Cultuurcentrum Mechelen kan je de tijd nemen om de ontwapenende portretten te bewonderen die ze onderweg maakte. Zoals altijd besteedt ze aandacht aan de dagelijkse werkelijkheid van de mensen die ze ontmoet. Maar hun persoonlijke verhalen kaderen natuurlijk in het grote verhaal van de Europese Unie. Wat zijn de uitdagingen en waarop mogen we als Europeanen trots zijn? De expo in Mechelen verrijkt je visie met perspectieven uit heel Europa.

Lieve Blancquaert. Wij zijn Europa, tot 30 juni, Cultuurcentrum Mechelen

Onvoltooid Oekraïne

Blader door het Oekraïense dagboek van topfotograaf Boris Mikhailov (1938) in Den Haag. Sinds de jaren 1960 documenteert hij het harde bestaan in zijn tumultueus geboorteland. In de reeks Red uit de jaren 1970 parodieert hij de geïdealiseerde beelden van het dagelijks leven die de Sovjet-Unie verspreidde. In de pijnlijk realistische taferelen die hij fotografeert, zitten opzettelijke fouten qua techniek en compositie en duikt altijd de rode kleur op. De al even beroemde serie Case History registreert de armoede en ellende in zijn thuisstad Kharkiv na de val van de Sovjet-Unie. De beelden zijn zo schrijnend dat ze jaren in je hoofd blijven rondspoken. Het Fotomuseum Den Haag presenteert maar liefst 19 series, gemaakt tussen 1960 en 2019, op de grootste Nederlandse retrospectieve ooit. Niet te missen!

Boris Mikhailov. Oekraïens dagboek. Tot 18 augustus, Fotomuseum Den Haag

Subtiel zwart-witdenken

Dompel je onder in de subtiel duistere beelden van Dirk Braeckman in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen. De Belgische topfotograaf werkt traag en artisanaal, maar verlegt de grenzen van de fotografie. Voor Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij selecteert foto’s van andere fotografen, fotografeert ze en gaat ermee aan de slag. Dat betekent: hij beschildert of bekrast de foto’s, maakt er gaten, vouwen of scheuren in. Daarna fotografeert hij ze nog eens en tot slot ontwikkelt hij zijn nieuwe beelden in zijn donkere kamer. Resultaat? Je bekijkt ieder beeld op de expo door drie paar ogen: die van de oorspronkelijke fotograaf, die van Braeckman en natuurlijk ook de jouwe.

Dirk Braeckman. Echtzeit, 19 januari. FOMU – Fotomuseum Antwerpen

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer