9 expotips voor fotografiefans
Zin om inspiratie op te doen voor je eigen fotowerk? Of bekijk je de wereld graag door de ogen van topfotografen? Pasarreporter Gert Corremans selecteert maar liefst negen foto-expo’s die je de komende weken kan gaan bekijken.
- Uitstappen en vakanties
Subtiel zwart-witdenken
FOMU – Fotomuseum Antwerpen pakt uit met drie nieuwe expo’s. Dirk Braeckman verlegt de grenzen van de fotografie met zijn subtiele donkere, bijna zwarte beelden. Voor Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij selecteert foto’s van andere fotografen, fotografeert ze en gaat ermee aan de slag. Dat betekent: hij beschildert of bekrast de foto’s, maakt er gaten, vouwen of scheuren in. Daarna fotografeert hij ze nogmaals om ze tot slot te ontwikkelen in zijn donkere kamer. Klinkt omslachtig? Dirk Braeckman houdt van het artisanale procedé. Op de expo bekijk je ieder beeld door drie paar ogen: die van de oorspronkelijke fotograaf, die van Braeckman en natuurlijk ook de jouwe.
Re/sisters: a lens on gender & ecology is de tweede grote expo die op 29 maart van start gaat. Veertig vrouwelijke of gender non-conforme fotografen verenigen zich zusterlijk in het verzet tegen de uitputting van de aarde en de uitbuiting van minderheden. De foto’s, video’s en installaties dateren van de voorbije vijftig jaar en zijn geselecteerd door het Barbican Centre in Londen, waar de expo al eerder te zien was.
De derde expo is bescheidener van opzet. Belgisch fotograaf Nick Geboers kreeg vorig jaar een werkbeurs van FOMU. Zijn expo De Steentjesteller waardeert fijne, tijdloze details uit het dagelijks leven. Kijk mee door zijn lens en ontdek flarden van schoonheid die ook in jouw buurt voor het rapen liggen.
Re/sisters en Echtzeit, 29 maart tot 19 januari. De Steentjesteller, 29 maart tot 12 mei. FOMU – Fotomuseum Antwerpen
Welke kleur heeft IJsland?
Op Unknown Masterpieces in Knokke-Heist ontdek je aanstormend of onderschat Belgisch fototalent. De expo, die aan zijn vijfde editie toe is, helpt tien nog onbekende fotografen om met hun beste werk naar buiten te komen, in om het even welke stijl of genre, van portret- tot landschapsfotografie. Je krijgt dus heel uiteenlopende beelden te zien.
Dat de meesterwerken in de titel geen overdrijving is, bewijst de solo-expo Someone, somewhere, sometime van Maroesjka Lavigne. Zij brak internationaal door na haar deelname aan Unknown Masterpieces in 2014. Lavigne leert je reizen met andere ogen. Ze doorkruiste afgelegen, nog ongerepte gebieden in Namibië, IJsland, Argentinië en de VS. Het landschap is er altijd in beweging. De kleur, het licht en de stemming veranderen voortdurend, van verstild en melancholisch tot onrustig en dreigend. Wanneer toont het landschap zijn ware aard, welke kleurtinten en lichtinval vatten de ziel van IJsland of Namibië? Daarvan laat Lavigne je een glimp opvangen.
Unknown Masterpieces en Someone, somewhere, sometime, 23 maart tot 12 mei, CC Scharpoord, Knokke-Heist
Lachen met lookalikes
Op de nieuwe expo Truth is dead in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht parodieert Alison Jackson de hedendaagse celebritycultus. Ze schakelde acteurs en dubbelgangers in om paparazzofoto’s van beroemdheden te imiteren. Angela Merkel, Barack Obama, Kanye West of de Queen: je herkent ze meteen, maar ziet ook dat ze niet echt zijn. Ze spelen taferelen uit het privéleven van de beroemdheden na, maar doen dat niet altijd even geloofwaardig. Wat is echt, wat is in scène gezet? ‘De waarheid is dood’, vindt de Britse fotografe zelf. ‘Niet wat ons wordt getoond is betrouwbaar, alles kan fake zijn en niets authentiek.’ Lach je groen of gul om haar parodieën?
Alison Jackson. Truth is dead. 23 maart tot 15 september, Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht
Nog meer foto-expo’s?
Op Arno. The Show of Life haal je herinneringen op aan de Oostendse rockheld en mooie mens Arno door de lens van zijn boezemvriend Danny Willems, die hem vijftig jaar lang vergezelde, privé en op tournee.
Tot 21 mei, Venetiaanse Gaanderijen, Oostende
Peter Knapp. Mon temps stuurt je op tijdreis naar de jaren 1960. De Zwitserse fotograaf gaat aan de slag bij het magazine Elle en zet zijn opleiding als grafisch ontwerper en typograaf in om de lay-out en de coverfotografie radicaal te vernieuwen. In zijn modefotografie viert hij de emancipatie van de vrouw.
Tot 26 mei, Musée de la Photographie, Charleroi
Wij zijn Europa toont de foto’s die Lieve Blancquaert schoot voor haar gelijknamige VRT-reeks. Ze doorkruiste de 27 lidstaten van de Europese Unie en maakte er ontwapenende portretten van gewone mensen.
Tot 30 juni, Cultuurcentrum Mechelen, Mechelen