Bozar is een artdecolabyrint

‘Bozar is een kunsthuis, geen museum’, benadrukt Ann Flas, lid van de Board Expo die het tentoonstellingsbeleid uitstippelt en het expodepartement begeleidt. Het Paleis voor Schone Kunsten bevindt zich op wandelafstand van het Centraal Station in Brussel. Het architecturale meesterwerk van Victor Horta is volgens Ann een stad in de stad.

4

‘Wij hebben geen vaste collectie. Alles wat je bij ons ziet, is in bruikleen.’ Ann Flas woont in Sint-Truiden en werkt al meer dan 25 jaar voor Bozar. ‘De job van ‘senior curatorial project coördinator’ is zeer veelzijdig. We krijgen dagelijks de kans om te werken aan projecten met kunstenaars uit heel diverse stromingen. Vaak staan we mee aan de wieg van het ontstaan van deze projecten. Bozar heeft een wereldwijde uitstraling als cultuurhuis. Daar werken we met alle 250 medewerkers hard aan.’

Het Paleis staat daar waar Karel V ooit hof hield. De Coudenberg vormde voor Horta een extra uitdaging. ‘Pas binnen ervaar je de schoonheid van dit artdecolabyrint. Je stapt als het ware van de benedenstad naar de bovenstad. De zaal Henri Le Boeuf met het iconische orgel biedt plaats aan meer dan 2.000 personen.’

Ann kent het acht verdiepingen tellende Paleis op haar duimpje, dat moet ook. ‘We houden bij de samenstelling van elke tentoonstelling rekening met de bijzondere architectuur en de 4.000 m2 tentoonstellingsruimte.’ Ann en haar collega’s zitten met hun hoofd al in het seizoen 2024 – 2025. ‘Een tentoonstellingsprogramma uitwerken, is als een puzzel leggen. Een gravure van Albrecht Dürer bijvoorbeeld wordt door het British Museum over een periode van tien jaar slechts negen maanden uitgeleend, goed voor drie maanden per tentoonstelling.’

Warm hart en weemoed

‘Voor een tentoonstelling op het publiek wordt losgelaten, hebben wij al een traject van jaren achter de rug. Kunst laat zich niet met een vingerknip vormen. Dat is een groeiproces. Een tentoonstelling waar ik met een warm hart en met weemoed aan terugdenk is Visionair België, een spiritueel portret van ons land van 2005. Het was een emotioneel zware periode omdat net voor de opening curator Harald Szeemann op 71-jarige leeftijd overleed en hij de tentoonstelling niet helemaal kon afwerken. Ik hou fantastische herinneringen over aan deze samenwerking. De man was en is nog altijd een icoon. Hij heeft het curatorschap mee helpen definiëren. Het was een zegen om met hem samen te werken. Hij stelde nooit een doodserieuze tentoonstelling samen, er mocht ook gelachen worden. Tegelijk slaagde hij er als Zwitser toch maar in een visie op België te schetsen waar elke bezoeker zich in kon vinden.’

Praktisch

 • Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel.
 • Open van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur. Bijna dagelijks concerten, voorstellingen, debatten, performances of lezingen (zie ‘agenda’ op bozar.be)
 • Toegang op vertoon van Covid Safe Ticket + dragen van mondmasker
 • Toegangsprijs: zie website. Korting voor -30-jarigen (50% korting) en +65-jarigen (€ 2 korting). Gratis met Museumpas.
 • Korting voor groepen vanaf 10 personen.
 • www.bozar.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!