Oude meesters in een nieuw jasje in het MSK Gent

Vraag een curator naar haar favoriete werken en je krijgt de boeiendste gidsbeurt ooit. In het Museum voor Schone Kunsten Gent stap je van de Vlaamse miniaturisten naar de expressionisten, van de Latemse School naar de Caravaggisten. ‘We reiken onze bezoekers handvaten aan zodat het verleden dichterbij kan komen’, zegt curator oude kunst Frederica Van Dam.

4

Het MSK Gent is het oudste museum van België. In West-Europa is enkel het Louvre ouder. In de loop van de afgelopen 225 jaar groeide de collectie goed aan met schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en wandtapijten. ‘Nu staan er maar liefst 650 werken in de veertig zalen, wat veel is voor een permanente tentoonstelling. Er zitten nog werken in het depot en andere zijn uitgeleend. We hebben ook een tekening- en prentenkabinet die op afspraak gratis toegankelijk is.’

Oubollig

Frederica is sinds vijf jaar curator oude kunst, een jeugddroom zegt ze zelf. De ‘oude kunst’ slaat op de collectie werken die voor de Franse Revolutie zijn gemaakt. ‘Ik zat aan de overkant op kot. Als student kunstgeschiedenis kwam ik hier in de bib opzoekingen doen. Nooit had ik kunnen denken in zo’n geprivilegieerde omgeving te mogen werken.’ Frederica onderzoekt werken, zorgt voor de juiste bewaring ervan en zet tentoonstellingen op. ‘Klassieke kunstmusea hebben nog te vaak een oubollig imago. Het is mijn drive om aan te tonen dat we wel degelijk nog veel gemeen hebben met kunst uit een ver verleden. Ik wil mijn passie overbrengen en de bezoeker verwonderen.’

Portretten

Een klas lagereschoolleerlingen komt door het museum gehold. De stilte in de zalen wordt even ‘verstoord’. ‘Dat is toch heerlijk’, zegt Frederica. ‘Kunst is voor iedereen. Dat is onze missie. Met onze educatieve pakketten slagen we er ook in de jongsten in dat verhaal te betrekken. Mijn zoontje van vijf jaar kent hier al goed zijn weg.’ Het neoclassicistisch gebouw van architect Charles van Rysselberghe is meer dan honderd jaar oud. Voor wie er de eerste keer in rondwandelt, is het een waar doolhof aan zalen.

Elke zaal heeft een thema. Frederica loodst ons mee naar de portrettenzaal. ‘Hier kom ik graag. Je maakt hier echt contact met dat verleden door de mensen van de 16e en 17e eeuw in de ogen te kijken. Voor mij zijn dat ondertussen vertrouwde gezichten.’

 • MSK Gent, Fernand Scribedreef 1, Gent.
 • Open van dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en in de weekends, op feestdagen en tijdens schoolvakanties van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.
 • Elke eerste donderdag van de maand open tot 22 uur.
 • Toegang op vertoon van Covid Safe Ticket + dragen van mondmasker
 • Een standaardticket kost € 12. Gratis met Museumpas.
 • Familievriendelijk parcours beschikbaar aan de balie.
 • www.mskgent.be

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!