De man achter het masker

Tijdens je bezoek aan het James Ensorhuis kruip je even in het hoofd van de man van de maskers en morbide taferelen. In het aanpalende pand woonde en werkte de vernieuwer van de moderne kunst van 1917 tot aan zijn dood in 1949.

4

Naast de balie is een hokje waar je een ‘Ensorized’ foto kan laten nemen. Iedereen komt er lachend buiten. ‘Veel werken van James Ensor bevatten dubbele bodems, denk maar aan “De baden in Oostende”. Pas als je het werk beter bekijkt, begin je te snappen welke boodschap erin verborgen zit’, zegt Katrien Cools, siteverantwoordelijke. Het belevingscentrum opende in de zomer van 2020.

‘Het draait hier vooral om de figuur van Ensor en wat hij voor de moderne kunst betekend heeft. Na een inleidend parcours stap je binnen in het voormalige woonhuis van Ensor, boven de curiosawinkel van zijn oom en tante.’ In een salon op de eerste verdieping klinkt La Gamme d’Amour, een muziekstuk geschreven door Ensor. ‘Hij was van vele markten thuis. Er zit ook duidelijk evolutie in zijn werk. Toen Ensor halverwege de twintig was, stopte hij met het schilderen van landschappen en duiken er maskers en doodshoofden op in zijn schilderwerken.’

  • Vlaanderenstraat 29, Oostende, alle dagen behalve maandag (uitgez. schoolvak.) van 10 tot 18 uur
  • € 10 op di-do, € 12 op vr-zo of schoolvakanties en feestdagen: reserveer op www.ensorstad.be
  • Bij het ticket hoort ook een interactieve Ensorwandeling (3 km) in Oostende.

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!