De Zwitserse Grand Canyon

De Zwitserse bergdorpen Flims en Laax vormen samen een van de populairste skiresorts in Graubünden, maar er hoeft geen sneeuw te liggen om er een sportieve vakantie te beleven. Honderden kilometers aan fiets- en wandelroutes leiden er door een overweldigende natuur.

 

4

Met grote voorzichtigheid, beducht voor een fatale misstap, beklim ik de treden van het uitkijkplatform Il Spir. Honderden meters onder me stroomt de Rijn, die zich hier al eeuwenlang een weg baant door een witgrijze rotsenmassa. Het resultaat is een spectaculaire kloof die de inwoners van de streek niet zonder trots de ‘Swiss Grand Canyon’ noemen. Die bijnaam klinkt wel een tikje te chauvinistisch, maar het immense hoogteverschil en het weidse uitzicht plaatsen de meanderende Rijn in een heel ander perspectief.

Een van de weinige tekenen van menselijke aanwezigheid is een spoorweg waarop geregeld een miniatuurtreintje lijkt te passeren. Ook de Rijn ziet er van hoog boven op het uitkijkplatform nog onbeduidend klein uit, al krijg je beneden in de kloof wel een heel ander beeld. Op dit gedeelte van de Rijn kan je zelfs raften, maar daar is het op de dag van ons bezoek helaas te slecht weer voor. Pech.

 

Ook een tocht met de e-bike langs het water is eerder die dag geannuleerd wegens te veel regen. Dubbele pech. Zelfs de eigenaar van het restaurant Conn, het enige huis in de nabijheid van het uitkijkplatform Il Spir, heeft het voor bekeken gehouden.

Pas als we hem opbellen of zijn zaak die dag nog opent, komt de man in allerijl aangehold. We beperken ons tot een wijntje en een snack, waarna we op zoek gaan naar een alternatieve activiteit op deze kletsnatte dag. En gelukkig bestaan er alternatieven in Flims.

In Waldhaus Flims, een poepsjiek hotel, bevindt zich een grotendeels overdekt wellnesscentrum.  It’s time to detox!

In Flims zijn er ook activiteiten genoeg voor regenachtige dagen.

Grandeur van de Zwitserse hotellerie

Na een duik in het verwarmde zwembad, een saunasessie, relaxen in een bubbelbad, ontspannende yoga, een Turks stoombad en een verkwikkende massage is de uitgeregende start van ons verblijf in Flims algauw helemaal verteerd. Bovendien voel ik me als gast in het Waldhaus Flims toetreden tot de grote geschiedenis van het Zwitserse hotelwezen.

Waldhaus Flims dateert uit 1877 en behoort tot een select kransje historische luxehotels. De opening van het hotel betekende destijds het begin van het toerisme in deze streek en tal van vooraanstaande gasten hebben hier de voorbije anderhalve eeuw gelogeerd.

Het succes van Waldhaus Flims inspireerde andere bergbewoners met toeristische ambities en omstreeks de eeuwwisseling opende enkele straten verderop het paleishotel Schweizerhof, waar onder anderen Einstein en het Belgische koningspaar Albert I en Elisabeth te gast waren.

In een brochure pakt het hotel uit met het koninklijke bezoek en er staat vermeld dat de koning tijdens zijn bergtochten kon rekenen op de deskundige begeleiding van een plaatselijke berggids. Meer informatie wil de familie Schmidt, die het hotel bezit, om privacyredenen niet vrijgeven. Aandringen levert niets op, al blijkt uit hun zenuwachtig geformuleerde antwoord dat in een recenter verleden ook koning Albert II en Paola hier te gast waren. En Filip en Mathilde? Geen commentaar.

 

Na mijn zoektocht naar koninklijke sporen in paleishotel Schweizerhof keer ik terug naar het domein van Hotel Waldhaus. In de kelder van het prachtig gerestaureerde belle-époquepaviljoen bezoek ik een mooi uitgewerkt themamuseum over het hotel en het toerisme in Graubünden. Honderd jaar oude potten en pannen in de gereconstrueerde eerste keuken van het hotel, de allereerste kassa’s, oude telefoontoestellen, afgesleten reiskoffers en andere objecten bieden een nostalgische terugblik op hoe de eerste toeristen hier aankwamen en vakantie beleefden.

Bijzonder interessant zijn de vergeelde brieven en gastenboeken over de reiservaringen van de gasten. Tientallen uitvergrote zwart-witfoto’s zorgen voor een sfeervolle inkleding van het museum. Recent is er ook een ruimte met nadruk op de wintersport bijgekomen.  En wie heeft al die bergkristallen hier achtergelaten?

In de kelder van het hotel vind je een museum over het toerisme in de streek.

Wandelen door werelderfgoed

De grote troef van Flims en omgeving is de grandioze natuur. En al die natuur wil ik op de tweede dag van mijn verblijf volop gaan verkennen. Samen met mijn reisgezellen beslis ik om te gaan wandelen op de flanken van de 3.100 meter hoge Piz Segnes.

Een zetellift brengt ons naar het gehucht Foppa, op een hoogte van 1.400 meter, van waaruit we nog een eind hogerop klimmen. Helaas zit het weer voor de tweede dag op rij niet mee.

Mist en nevel ontnemen ons het uitzicht op de Tschingelhörner en de andere toppen van de Tektonikarena Sardona, dat als berglandschap sinds 2008 als Unesco-werelderfgoed is erkend. Volgens geologen is Sardona een unieke bergformatie omdat het vormingsproces van de bergen er in de verschillende steenlagen zo goed zichtbaar is.

Bovendien bevindt zich in de rotswand van de Tschingelhörner het mysterieuze Martinsloch, een gat met een diameter van 20 meter, waar de zon slechts enkele minuten per jaar weet door te schijnen.

Zon ontbreekt tijdens onze beklimming die wegens het slechte weer niet eens boven de 2.000 meter gaat. Om niet op onze honger te blijven zitten, volgen we dan maar een gedeelte van de Kulinarik-Trail Berg & Sicht.

Het volledige traject van deze culinaire wandeling brengt je naar vijf verschillende restaurants en is zo goed voor een vijfgangenmenu. Een tweede gelijkaardige culinaire tocht, Wald & Wasser, beperkt zich tot drie adressen in de buurt van de idyllische Caumasee.

Zonnig Alpenpanorama

Om de regen in Flims te ontvluchten, reizen we een dag later naar het vijftig kilometer verderop gelegen Lenzerheide. Net als Flims heeft Lenzerheide een indrukwekkend arsenaal wintersportinfrastructuur, die in de zomer voor weinig geld - vaak gratis - ter beschikking staat van wandelaars en andere sportieve bezoekers.

Met een jaarlijkse manche in de UCI Mountainbike World Cup vinden vooral veel fietsers de weg naar Lenzerheide. Om nog meer bezoekers op de fiets te krijgen transformeert de plaatselijke skischool zich ’s zomers tot Bikeschule Lenzerheide. Bezoekers kunnen er fietsen huren en lokale fietsgidsen verzorgen er rondleidingen en lessen.

De dertigjarige Mario Häni, die tijdens de wintermaanden het nationale skiteam van Finland coacht, neemt me er op sleeptouw. ‘De zomer is helemaal geen rustige periode voor ons’, vertelt Mario.

‘We werken het parcours voor de wereldbeker mountainbike uit en zijn druk in de weer met de amateurfietsers. We begeleiden fietsers langs de mooiste trajecten en leren hen vooral beter te dalen.'

'Downhill is hier razend populair, maar er is veel meer voor nodig dan hard trappen. Downhill vergt techniek, behendigheid en koelbloedigheid.’

Downhill is hier populair, maar het vergt techniek en behendigheid.

Ik pas voor de extreme afdalingen en samen met Mario onderneem ik een fietstocht naar Alp Fops, een berghut met restaurant op een hoogte van bijna 2.000 meter. In de beginfase volgt een vlot beklimbare asfaltweg, waarna we een gedeelte van de hoogte meters aan boord van een stoeltjeslift overbruggen.

Zo gaat het makkelijk! Vanuit Tgantieni volgt wel nog een pittige klim tot aan eindpunt Alp Fops, waar we genieten van enkele culinaire bergspecialiteiten én van het indrukwekkende panorama op honderden Alpentoppen in Graubünden. En dat zowaar in volle zon!

Tekst Kris Clerckx - Foto’s Michael Dehaspe

Dit artikel is verschenen in oktober 2015.

Eten

 • Conn: een restaurant in het Flimser Grosswald, vanuit het dorpscentrum van Flims ongeveer een uurtje stappen, +41 81 911 12 31. www.conn.ch
 • Grandis: sfeervol restaurant met een uitgebreide keuze aan raclette en andere typische berggerechten. Uitstekende wijnkaart. Rocksresort, Via Murschetg 632, Laax. www.grandislaax.ch
 • Alp Fops: berghut met lekker restaurant en een schitterend panorama. Vanuit Lenzerheide bereikbaar via de stoeltjeslift naar het plateau van Tgantieni, waarna het nog een halfuur stappen is, +41 787 97 08 06.

Slapen

 • Hotel Waldhaus Flims: niet iedereen is fan van dit dure historische luxehotel, maar logeren doe je wel in stijl. Heerlijk ontbijtbuffet, boeiend hotelmuseum en een modern wellnesscentrum. Hun restaurant Epoca is goed voor een 17/20 in de Gault-Millau. Vanaf € 285 per nacht. Via dil Parc 3, Flims. www.waldhaus-flims.ch
 • Schweizerhof: dit romantische hotel uit het begin van de 20ste eeuw is een voormalig verblijfsadres van koning Albert I. Vanaf € 200 per nacht. Rudi Dadens 1, Flims. www.schweizerhof-flims.ch
 • Arena Guesthouse: designhotel met kamers in het teken van hippe en populaire (winter)sportmerken. Vanaf € 100 per nacht. Via Prau da Monis 2, Flims Dorf. www.arenaflims.ch

 

Doen

 • Uitkijkplatform Il Spir met zicht op de Rheinschlucht, te voet bereikbaar vanuit het dorpscentrum van Flims, ongeveer 1 uur stappen. www.rheinschlucht.ch
 • Wandelen naar het Martinsloch: mysterieus natuurfenomeen op de flanken van de Tschingelhörner, een berg in het natuurpark van Sardona. www.unesco-sardona.ch
 • Kulinarik Trails Berg & Sicht en Wald & Wasser: culinaire wandelingen in en om Flims, reserveren via de toeristische dienst van Flims (Via Nova 62, Flims Dorf) of via www.starticket.ch
 • Fietsen: bij Bikeschule Lenzerheide kunnen bezoekers fietsen huren en lokale fietsgidsen verzorgen er rondleidingen en lessen. Voa Principala 37, Lenzerheide. www.bikeschule.com

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!