Drie Antwerpse toppers om te ontdekken

Er zijn maar liefst negentien musea die je met de museumpas gratis kan bezoeken in Antwerpen. Deze drie al bezocht?

4

Architecturale parel

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, kortweg KMSKA, heropende na elf jaar verbouwingen de deuren op 24 september. De werken waren zo ingrijpend dat we er, los van de kunst, alleen al zouden binnenspringen om het resultaat te zien. Hoe een mastodont van een gebouw uit het einde van de 19de eeuw de 21e eeuw binnenloodsen? De verbouwingen staan helemaal in functie van de kunstbeleving van de bezoeker. Hier kan je gemakkelijk twee uur ronddwalen tussen de grote meesters van de 16e tot de 20e eeuw. Alle werken die vandaag op zaal hangen, gingen tijdens de verbouwingen door de vingers van de restaurateurs die de kleinste details in ere herstelden. De Vlaamse Primitieven zijn met van Eyck, van der Weyden en Memling goed vertegenwoordigd. Met Rubens, van Dyck en Jordaens wordt de Antwerpse barokperiode uitgebreid belicht. Ook de buitenlandse meesters als Titiaan, Fra Angelico en Frans Hals komen er aan bod.
Leopold de Waelplaats 2, Antwerpen.

www.kmska.be

De wereld in foto’s

De Antwerpse musea lijken wat met afkortingen te hebben. Het Fotografiemuseum, kortweg FoMu, huist in een pakhuis aan de Waalsekaai tegenover de Waterpoort. Ooit meerden hier schepen aan, tot de Zuiderdokken gedempt werden. De meer dan 3 miljoen objecten en foto’s in de collectie van het FoMu worden beheerd in een klimaatneutraal depot. Met deze omvangrijke collectie en via bruiklenen gaat het FoMu aan de slag om steeds wisselende tentoonstellingen te creëren waarbij zowel hedendaagse als historische fotografie aan bod komt. Nu loopt bijvoorbeeld de expo ‘Recaptioning Congo’ (tot 29/1/2023) waarbij een fotografische blik wordt geworpen op Koloniaal Congo, van bij de oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960. Het fijne is dat zowel vanuit het perspectief van de Afrikaanse fotografen als die van de Europese naar het onderwerp wordt gekeken.
 

Waalsekaai 47, Antwerpen.

www.fomu.be

Werelderfgoed in de binnenstad

De drukkersfamilie Plantin – Moretus bouwde vanuit Antwerpen een internationale boekdrukkerij uit. Meer dan 300 jaar woonde en werkte de familie in de ‘Gulden Passer’, de prachtig ingerichte patriciërswoning in het hart van de stad. Geleerden en humanisten liepen er elkaar voor de voeten, het was een ontmoetingsplek van ideeën en personen. Al sinds de tweede helft van de 19e eeuw vormen het huis en de drukkerij een museum. Niet dat de tijd er is blijven stilstaan en toch weer wel. Het is alsof Christoffel Plantijn en zijn schoonzoon Jan Moretus er nog steeds aan het werk zijn, samen met hun handzetters en drukkersknechten. Het als UNESCO werelderfgoed beschermde museum biedt de bezoeker een immersieve beleving en pakt ook uit met topkunstwerken, historische boeken en ruim 600 historische manuscripten. Er vinden regelmatig tijdelijke expo’s plaats.

Vrijdagmarkt 22, Antwerpen.

www.museumplantinmoretus.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!