Zalig camperen aan de oevers van de Samber

2 minuten leestijd
De regio Sambre-Orneau is bekend om z'n abdijen, kastelen, bossen, uitgestrekte weiden en als vindplaats van de Man van Sy, een neanderthaler. Aan de oevers van de Samber kan je je camper posteren.
reportage
  • Kamperen

De regio Sambre-Orneau ligt op het grondgebied van de provincies Namen en Waals-Brabant. De gemeenten Floreffe, Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville en Sombreffe werken binnen dit toeristisch verband samen om zichzelf nog beter op de kaart te zetten. De streek is vooral bekend om zijn abdijen, kastelen, bossen en uitgestrekte weiden.

In Spy werden in 1886 in een grot menselijke beenderen gevonden. Na analyse bleek dat het om beenderen van de Neanderthaler ging, de uitgestorven neef van de moderne mens. Iets wat in die tijd veel stof deed opwaaien omdat het de theorieën van Charles Darwin bevestigde. Het Centrum ‘Mens van Spy’ is meteen onze eerste tip. De grot zelf, midden in het bos ‘de la Betche al Rotche’ is gratis toegankelijk. Het bos wordt doorsneden door wandelpaden.

Alle wegen leiden naar…

Om in deze regio een wandeling met voldoende kilometers te vinden, raden we de app Cirkwi aan. Deze gratis app geeft een overzicht van alle beschikbare wandelingen en fietstochten in heel Wallonië. Per wandeling kan je vlot doorklikken en onderweg krijg je heel wat informatie. Zo worden er verschillende wandelingen aangegeven vanaf de kerk van Spy, deelgemeente van Jemappe-sur-Sambre, die naar de grot leiden.

Tegen eind 2022 is ook in deze streek het fietsknooppuntennetwerk een feit, zeker op het grondgebied van Waals-Brabant. Hoewel er nog ‘gaten’ zijn, kan je toch al mooie tochten doen in Gembloux en Floreffe. Er zijn weinig tot geen thematische fietstochten bewegwijzerd. Daarvoor doe je beter beroep op de app Cirkwi. Zo is de ‘Balade de Six Châteaux’ (29 km) zeker een aanrader. Langs rustige fietswegen word je langs zes fraaie kastelen geleid in Gembloux en Jemappe-sur-Sambre. Start aan de Rue Pont Piraux in Ligny.

Tafelen op de boerderij

Lekkerbekken verwijzen we graag naar restaurant Hors-Champs. Alleen al voor het kader in deze oude vierkantsboerderij zou je hier een tafel reserveren. Chef Stefan Jacobs is niet van de minste. Hij gaat aan de slag met lokale producten en creëert echte kunstwerken op het bord. In de boerderij huist ook een ambachtelijke bakkerij.

Kampeermogelijkheid aan de oevers van de Samber

Er is maar één camperparking in de streek, maar dan wel meteen een hele mooie. De parking bevindt zich op de oevers van de Samber in de Rue des Déportés 1 te Floreffe. Hoog boven de rivier torent de beroemde Abdij van Floreffe. De camperparking heeft acht plaatsen en biedt alle voorzieningen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer