Een tussenstop waard

2 minuten leestijd

Binnenkort naar Zwitserland, Duitsland of – iets verder weg – Doha? Vergeet dan niet deze museale nieuwkomers toe te voegen aan je planning.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Kunst in een bergdorp

Een Poolse verzamelaar en filantroop kon in eigen land geen museum openen en deed het dan maar in Zwitserland. Haar museum voor hedendaagse kunst ligt verrassend genoeg niet in pakweg Zürich of Genève maar wel in Susch, een dorpje van tweehonderd inwoners bij de Engadin-vallei. De pastorie, het gasthuis en de brouwerij van een twaalfde-eeuws klooster werden gerestaureerd en gecombineerd tot een tentoonstellingsruimte die nu al als een van de mooiste musea ter wereld wordt genoemd. Ook wie hedendaagse kunst niet helemaal zijn ding vindt, zal gecharmeerd zijn door de bijzondere architectuur en de idyllische ligging op de oever van de Inn, met de Alpen als achtergrond.

www.muzeumsusch.ch

Jarig design

In 2019 wordt de honderdste verjaardag van het Bauhaus gevierd en dat feestje gaat van start op zes april met de opening van het Bauhaus Museum in Weimar. In deze stad werd de legendarische kunstschool gesticht die functionalisme en minimalisme voorop stelde. Hoewel de school - onder druk van de nationaalsocialisten - in 1933 al werd opgedoekt, heeft ze een grote erfenis nagelaten. Beroemde docenten als Kandinsky, Klee, Mies van der Rohe en Marcel Breuer leidden de studenten op tot ontwerpers van tijdloze objecten die het principe volgden van form follows function. Kwalitatief design voor de massa, een idee dat pakweg Hema en Ikea met succes hebben opgepikt. De topstukken van toen zijn voortaan door de massa te bewonderen in de Thuringse stad.

www.bauhausmuseumweimar.de

Zeilschepen in een woestijnstad

Wie plannen heeft om naar Oceanië, Afrika of Azië te reizen en met Qatar Airways vliegt, maakt een tussenlanding in Doha. Maak van die overstap een tussenstop en boek een hotel voor een nachtje (of twee). Je kan er niet alleen kamperen in de woestijn en shoppen in de populaire Souq Waqif, maar ook het nieuwe indrukwekkende National Museum bezoeken. De beroemde architect Jean Nouvel tekende het bijzondere gebouw dat de vorm heeft van een woestijnroos. Binnen wordt de bezoeker in 2,7 kilometer langs de geschiedenis van Qatar geleid. Van archeologie en architectuur over kostuums en juwelen tot traditionele zeilschepen: na dit bezoek zal Qatar geen blinde vlek meer zijn.

www.qm.org.qa

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer