Het timbre van de geschiedenis

Waar ooit haute couture en koffie in de etalage lagen, staan nu duizenden muziekinstrumenten van over de hele wereld. Het voormalig luxewarenhuis ‘Old England’ op de Kunstberg in Brussel is de thuis van het Muziekinstrumentenmuseum, kortweg MIM.

4

De centrale lift is de blikvanger van het gebouw, een toonvoorbeeld van de art nouveau. Publieksmedewerker Annelien Verbeeck neemt ons via de fraaie houten trap met gietijzeren balustrade mee naar de eerste verdieping, waar het verhaal vanaf de prehistorie wordt verteld. Het is er muisstil. Met de audiogids kan je 278 klankfragmenten oproepen. Annelien wijst op bijzonderheden en anekdotes. Tussen de lijnen lezen we haar liefde voor het ambacht. Ze gaf tien jaar les aan instrumentenbouwers, beaamt ze. “Onze collectie bestaat uit 8000 instrumenten waarvan er 1200 op zaal staan. Daarmee behoren we tot één van de grotere muziekmusea in de wereld.”

De middeleeuwen, de renaissance en de Verlichting glijden voorbij. In een vitrine wordt het verschil tussen de gamba en de viool uitgelegd, in een ander gaat het om de instrumenten die in de opera worden gebruikt. Een oudere dame staart met vochtige ogen in het niets, luisterend naar een harp op haar audiogids. “De tokkelinstrumenten zoals de mandoline en de gitaar zijn altijd huiskamerinstrumenten geweest. De grote componisten schreven nauwelijks voor gitaar”, vertelt Annelien.

Praktisch

 • Hofbergstraat 2, Brussel
 • Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Het Centraal Station ligt vlakbij.
 • Open van dinsdag tot vrijdag, van 9.30 tot 17 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.
 • Toegang kost € 15. Gratis voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar en met de museumpas.
 • Gezinsvriendelijk parcours.
 • www.mim.be

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!