Uniek en onvervangbaar drieluik

Het werelderfgoedcomité van Unesco heeft 29 culturele sites en 5 natuursites ingeschreven op de werelderfgoedlijst. In eigen land zullen Wortel-Kolonie en Spa daardoor op extra aandacht kunnen rekenen, maar ook in onze buurlanden zijn er nu nieuwe plekken die als uniek en onvervangbaar worden beschouwd.

4

Duitse kunstenaarskolonie

In 1899 werd op een heuvel buiten Darmstadt een kunstenaarskolonie gesticht. Mathildenhöhe bestond maar 16 jaar, maar de 23 kunstenaars die er woonden en werkten lieten een indrukwekkende erfenis na. In een park met paviljoenen, sculpturen en fonteinen bouwden ze enkele bijzondere gebouwen zoals de art nouveau Hochzeitsturm. Vanuit het centrum neem je een gratis shuttle naar de site waar je een rondleiding kan volgen of het museum kan bezoeken. Meer werelderfgoed vind je trouwens 10 kilometer verder in de Messelgroeve, de grootste vindplaats van fossielen uit het eoceen.

www.mathildenhoehe-darmstadt.de

Franse vuurtoren

Omdat hij de oudste nog in dienst zijnde vuurtoren is, wordt hij ook wel le roi des phares genoemd. En omdat er een koninklijk appartement en kapel in de vuurtoren zijn, ook wel le phare des rois. De vuurtoren van Cordouan staat op een rotseilandje in het estuarium van de Gironde en is een belevenis om te bezoeken. Je begint met een boottocht van 45 minuten, waadt door het water bij aankomst en moet nadien nog 301 treden beklimmen tot het balkon. Als dat wat te veel van het goede lijkt, is er nog altijd een bezoek mogelijk aan het museum dat veilig en droog op het vasteland ligt.

www.phare-de-cordouan.fr

Hollandse waterlinies

Tussen 1815 en 1940 werd een verdedigingslinie aangelegd die Nederland moest beschermen tegen de vijand. Dankzij een netwerk van forten, vestingen, kazematten en sluizen kon het land tijdelijk en gecontroleerd onder water worden gezet zodat het onbegaanbaar werd voor soldaten of voertuigen. De Stelling van Amsterdam stond al 25 jaar op de Unesco-lijst, maar nu is daar ook de linie tussen Muiden en de Biesbosch aan toegevoegd. Het vernuftige systeem bewonderen kan op veel manieren. Zo is er het Waterliniemuseum Fort bij Vechten, kan je logeren in een kazemat in Woudrichem, kamperen bij fort WKU of een van de vele wandel- of fietsroutes uitproberen.

nieuwehollandsewaterlinie.nl

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!