Vlot het water op

Houten balken, touw en lege vaten: meer heb je niet nodig om je eigen vlot te bouwen. En een beetje kennis van sjortechnieken, dat ook. Vlotten bouwen is de ideale activiteit voor wie zich weer even ‘kind in de zomervakantie’ wil voelen.  

Tekst Lien Lammar - Foto’s Siska Vandecasteele

Als kind kon ik urenlang wegdromen bij de boeken van De Vijf of de strips van Jommeke. Boomhutten en kampen bouwen, zwemmen tussen het riet, op een zonnige ochtend pardoes naar een onbewoond eiland vertrekken. Heerlijk leek me dat! En vooral: geen volwassenen in de buurt om ‘dat mag niet’ of ‘pas op’ te zeggen. In mijn verbeelding trok ik mee door de donkere bossen, in het echte leven was ik iets minder avontuurlijk. Naar de jeugdbeweging of op survivalkamp ben ik nooit geweest. Daar heb ik nu een tikkeltje spijt van, maar spijt komt in dit geval niet te laat. Sinds ik ontdekt heb dat je nooit te oud bent om een echte padvinder te worden, ben ik volop aan het kamperen geslagen, inclusief vuurtjes maken, kaartlezen en op professionele wijze teken verwijderen. Geef me een scoutsachtige uitdaging en ik ga ze aan. Ik heb zelfs mijn eigen zakmes!  

Nee, niet op zee

Dat zakmes heb ik vandaag niet nodig. De touwen zijn gesneden en de balken netjes op maat gezaagd wanneer we aankomen aan ‘t Kraaienest in Nieuwpoort. Deze groene plek is één van de uitvalsbasissen van The Outsider Coast, een sportevenementenbureau dat tal van outdoor activiteiten organiseert aan de Belgische kust en in de Westhoek. Onze opdracht: een vlot sjorren en het water op gaan. Ik ben lichtjes teleurgesteld dat we niet op zee gaan varen, maar organisator Cederique haalt me snel uit mijn naïeve avonturenfilmbubbel. Veel te gevaarlijk, klinkt het. Een zelfgeknutseld vlot vraagt niet om golven en een sterke stroming, maar om kalm, rimpelloos water zoals dat van het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. In dit mooie polderlandschap verzamelen we ons samen met een lading uitgelaten kinderen rond monitrices Bea en Mylena. Bea legt voor de hele groep uit hoe je twee balken met een mastworp aan elkaar kan sjorren, en hoe we door te ‘woelen’ alles strak kunnen aantrekken. Daarna moeten we zelf aan de slag. Een jongen oppert om één groot vlot te maken met twee verdiepingen, maar we houden het gemakshalve bij drie aparte vlotten: twee voor de kinderen en één voor mezelf en mijn twee teamgenoten Tijs en Sil. We staan aan de start met een lichte achterstand: in tegenstelling tot het grootste deel van het aanwezige jonge geweld heeft niemand van ons een verleden bij scouts of Chiro. We zijn gelukkig wél gezegend met voldoende technisch inzicht, waardoor het sjorren best vlot (haha!) gaat.

Onverwoestbaar

We sjouwen en sjorren alsof we deelnemen aan het examen ‘ijver en inzet’. We willen geen vlot dat na vijf minuten varen uit elkaar valt, dus doen we extra ons best. Na de houten basisstructuur volgen de blauwe vaten, die we met lege fietsbanden aan de balken vastmaken. Klaar voor het water! Als laatste in de rij duwen we voorzichtig ons vlot het kanaal in. Monitrice Bea klimt mee op ons ‘schip’, dat een lichte neiging tot kapseizen vertoont. Een herverdeling van de passagiers – één man en één vrouw per kant – herstelt het evenwicht. Als trotse matrozen peddelen we vooruit. Ons vlot voelt stevig en veilig, en geeft een onverwoestbare indruk. Dat hebben we goed gedaan, zeggen we tegen onszelf. Dat een bende twaalfjarigen helemaal zelfstandig dezelfde prestatie neergezet heeft, hoeft het thuisfront niet te weten. We varen een klein stukje het kanaal op. Bea is zo slim om tegen de windrichting te vertrekken, zodat het terugkeren gemakkelijker gaat. We spetteren de andere vlotvaarders nat, en spelen spelletjes zoals ‘drie keer ronddraaien met je vlot’ of ‘wissel allemaal van kant’. We vallen níet in het water, en daar ben ik best blij om, want ook al schijnt de zon, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort is geen subtropisch zwembad.

Natte schoenen

De tijd op het water is kort. Ik had graag nog een stukje kanaal verkend, of me Pocahontasgewijs laten meevoeren langs gras en bomen, maar verschillende jongens van de andere vlotten – die wél het water in gevallen of gedoken zijn – bibberen haast uit hun vel. We keren terug naar de kant, waar de vlotten weer afgebroken moeten worden. Geen gemakkelijke klus, met dat onverwoestbare vlot van ons, maar na het betere pruts- en peuterwerk lukt het ons toch om alle knopen weer los te maken. Zwemvesten en natte schoenen gaan uit, de honger komt op. Je handen gebruiken om zelf iets te bouwen, een mens zou het vaker moeten doen. Wie gaat er mee een boomhut timmeren?

4

Tips van onze reporter Lien Lammar

Jezelf nog eens heerlijk kind voelen en een vlot bouwen waarmee je zelf het water op gaat. Een simpele activiteit ver weg van technologische snufjes en computerschermen, die zeker bij mooi zomerweer doet verlangen naar méér kleine momenten van natuur en avontuur.

Voor wie?

Voor iedereen die niet bang is om (een beetje tot helemaal) nat te worden. De minimumleeftijd voor kinderen is tien jaar. En ook al krijg je een zwemvest aan, elke deelnemer moet minstens 100 meter kunnen zwemmen.

Met hoeveel?

Met vier volwassenen kan je gerust één vlot bouwen, maar je kan ook in grotere groepjes samenwerken, zeker als er kinderen bij zijn.

Kleding?

Draag sportieve kledij die nat mag worden, en neem droge reservekledij en -schoenen mee voor achteraf. Doe geen losse sandalen aan als je je schoeisel niet wil kwijtspelen in het water. Kies voor oude sportschoenen, waterschoenen of sandalen met gespen.

Waar?

Wij gingen vlotten bouwen bij The Outsider Coast in Nieuwpoort. Je kan op het terrein zelf parkeren. In het gebouw Het Kraaienest zijn kleedkamers, douches, lockers en een bar voorzien.

Adres: Brugsevaart 50, Nieuwpoort, www.theoutsidercoast.be

Hoe lang en hoeveel?

Een sessie ‘vlottenbouw’ duurt 2 tot 2,5 uur. Prijs: € 25 per persoon (min. 12 – max. 50 pers). Voor erkende jeugdbewegingen en scholen geldt een ander tarief. Reserveren verplicht.

Slapen

The Outsider Coast biedt een aantal groepsaccommodaties aan in Nieuwpoort: jeugdverblijf ’t Kraaienest (20 pers.), logeerboot Jeanne Panne (18 pers.) en logeerboot Karel Cogge (24 pers.). Info en prijzen op www.theoutsidercoast.be/nl/groepsaccomodatie en www.theoutsidercoast.be/nl/prijzen/logement

Op enkele kilometers van ’t Kraaienest ligt Kompas Camping Nieuwpoort, een uitgestrekte camping waar je ook ingerichte safaritenten of luxueuze lodges kan huren. In het gloednieuwe hoofdgebouw vind je een snackbar, lounge, binnenspeeltuin en shop.

www.kompascamping.be/nieuwpoort

Op kampeerautoterrein De Zwerver kan je het hele jaar door terecht met je motorhome. Alle camperplaatsen zijn voorzien van stromend water en aansluitingen voor elektriciteit.

www.camperparkdezwerver.com

 

 

In het juninummer van Pasar trokken we naar Nieuwpoort, waar we samen met The Outsider Coast het water op gingen met zelfgemaakte vlotten. Tijs Cools (35) en Sil Ryckebusch (32) kwamen mee de handen uit de mouwen steken.

Een activiteit met een vleugje nostalgie: kwam het kind in jullie terug naar boven?

Sil: “Het moet van een sportdag op de middelbare school geleden zijn dat ik nog een vlot gebouwd heb. Lang geleden dus! Tijs en ik hebben allebei geen scoutservaring, maar dankzij de instructies van de monitor waren we snel weg met het sjorren. Ons vlot hield goed stand op het water, dat was fijn om te merken.”

Tijs: “Een nuttige tip: span je touwen niet té hard aan. Je wil wel een stevig vlot, maar zo maak je het jezelf moeilijk om de knopen achteraf weer los te maken. Dat heeft ons toch wat moeite gekost.” (lacht)

Zouden jullie het nog eens willen doen?

Sil: “Graag, maar dan met een hoop kameraden. Nu hebben we het vrij rustig gehouden, maar mocht ik hier met een groep vrienden geweest zijn, had er zéker iemand in het water gelegen.” (lacht)

Tijs: “Het is een ideale activiteit voor een vriendenweekend of een vrijgezellendag. Bootje bouwen, wat spelletjes spelen op het water,… Meer moet dat niet zijn.”

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!