Wallonië wenkt

2 minuten leestijd

Wallonië is traag, mooi en avontuurlijk en daarom altijd een trip waard. Twee kleine onbekende plaatsen en een publiekstrekker hebben goeie argumenten om ons nog eens over de taalgrens te trekken.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Graag traag in Jurbise

Jurbise, een dorp net boven Mons, is mogen toetreden tot Cittaslow, het internationale netwerk van steden waar het goed leven is. De beweging zag twintig jaar geleden het licht in Toscane en is een keurmerk geworden voor steden en dorpen die zich engageren om in te zetten op lokaal en artisanaal, ontmoetingsplaatsen, voorrang voor voetgangers, rust en stilte, tradities en gezondheid. Niet te missen in Jurbise: de Spijkereik, een boom die gebruikt wordt om genezing af te dwingen voor huidziekten. De plattelandsgemeente telt ook tal van bewegwijzerde paden die langs kastelen, kapellen en imposante boerderijen voeren.

www.visitmons.nl

My o My!

Met 31 zijn ze ondertussen, de Mooiste Dorpen van Wallonië. Nieuweling in het rijtje is My, een dorpje in de Luikse Famenne. Een toegangsdreef met honderdjarige platanen voert naar de dorpskern waar een kasteelhoeve, boerderij en een oude linde met een stam van vier meter omtrek zorgen voor het pittoreske plaatje. Rondom My lopen verschillende wandelingen waaronder La Transferrusienne, een dagtocht van 18 kilometer die gedeeltelijk het tracé volgt van een tramlijn die tussen 1912 en 1955 reed tussen Comblain en Manhay. Nieuwsgierig naar alle 31 Plus Beaux Villages? Op de website walloniebelgietoerisme.be kan je een brochure downloaden waarin alle petites pépites, zoals Franstaligen hun pareltjes poëtisch noemen, worden voorgesteld.

Beestig avontuur in Han-sur-Lesse

Weinig mensen die nog nooit in Han geweest zijn, maar toch is er altijd weer een reden om terug te keren. Dit jaar is dat de komst van Björn, Olof en Jojo, drie jonge bruine beren. In het berenbos kan je ze zien hossen, plonsen en stoeien. Wie graag een intiem onderonsje wil met de dieren, boekt het best een overnachting in een boomtent. Dan mag je na sluitingstijd met een ranger op stap door het park, heb je na het ontwaken het hele wildpark voor jou alleen en kan je bij de beren je broodjes smeren. En daarna wachten natuurlijk ook nog de twee musea en de grot die samen het domein vormen.

www.grotte-de-han.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer