10 mooie boswandelingen in Vlaams-Brabant

3 minuten leestijd

Bossen hebben in elk seizoen hun charme. Pasar selecteerde voor de bosbaders onder jullie 10 mooie boswandelingen in Vlaams-Brabant.

reportage
 • Wandelen
 1. Hallerbos (Halle)

  We kennen het Hallerbos vooral van de bloeiende hyacinten in het voorjaar. In de herfst meet het immense bos boven Halle zich een mystieke sluier aan. Onder de woudreuzen kan je speuren naar paddenstoelen en zwammen. Wie de Reebokwandeling (gele paaltjes) volgt, merkt dat het Hallerbos bestaat uit opeenvolgende valleitjes. Boven krijg je mooie uitzichten door het bos. Onder valt de stilte hard op.

  Ontdek de route
   
 2. Meerdalwoud (Oud-Heverlee)

  Het Meerdaalbos  of Meerdaalwoud is een bosgebied dat altijd uitnodigt om te wandelen. het grote bos vormt een tweeling met het Heverleebos even verderop. Alle vijf spechtensoorten die in Vlaanderen voorkomen, tokkelen hier op de bomen.

  Ontdek de route 
   
 3. Kravaalbos (Mazenzele)

  We wandelen rond en door het Kravaalbos. Dit stukje bos is het enige wat nog rest van een uitgestrekt woud, dat in de Middeleeuwen aan de abdij van Affligem toebehoorde. Dit stukje natuur is beschermd en waardevol omwille van z'n vogelsoorten, brongebieden en beekdalletjes.

  Ontdek de route 
   
 4. Zonienwoud (Tervuren)

  Een prachtige boswandeling die grotendeels op Tervurense bodem blijft maar leidt naar het Rood Klooster in Oudergem. Het is een wandeling van 24 km waarbij je nooit het Zoniënwooud verlaat. 

  Ontdek de route 
   
 5. Dikke Eikwandeling (Bierbeek)

  Deze wandeling neemt je mee voor een afwisselende tocht vanuit het centrum van Bierbeek, door een prachtige holle weg het Mollendaalbos in. Dit bos telt meer dan 1.000 dikke eiken van meer dan 2,5 m dik. Het oudste exemplaar passeer je in de Dikke Eikdreef en heeft de respectabele leeftijd van 300 jaar!

  Ontdek de route 
   
 6. Jan Van Ruusbroeckwandeling (Hoeilaart)

  Groenendaal ligt in het midden van het Zoniënwoud. Zo'n zeven eeuwen geleden vonden hier augustijnenmonniken de stilte en de rust voor een contemplatief leven. Deze wandeling volgt het voetspoor van de Vlaamse mysticus Jan van Ruusbroec (1293-1381), ook 'de Wonderbare' genoemd

  Ontdek de route 
   
 7. Vijf Eikenwandeling (Heverlee)

  Vertrek aan het Arboretum van het Heverleebos voor een wandeling die uitsluitend door het bos gaat. Ideaal om echt te herademen. Statige dreven leiden naar de ‘Vijf Eiken’, een kruispunt waar inlandse eiken domineren.

  Ontdek de route 
   
 8. Walenbos (Tielt-Winge)

  Het Walenbos is een natuurgebied in de vallei van de Grote Motte. Typisch zijn de uitgestrekte kwelgebieden en de verscheidenheid aan bostypes, van elzenbroek- en essenbroekbos tot gemengd eikenbos, met natte graslanden ertussen, elk met hun eigen biotoop.

  Ontdek de route 
   
 9. Bertembos (Bertem)

  Het Bertembos en het Eikenbos zijn goed voor 155 hectare groen. De Bertemboswandeling leidt je door dit mooie stukje natuur en over het hoogste punt van Bertem: 92,5 meter boven de zeespiegel. Bewonder zeker de bosanemonen in de lente.

  Ontdek de route 
   
 10. Silsombos (Kortenberg)

  Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. 

  Ontdek de route 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer