10x wonderlijk wandelen in eigen land

Volg de Leie of daal af naar de Ourthe. Spot een blauwborstje of een roerdomp. Geniet van ruisende boomkruinen of kies voor muzikale begeleiding. In elke provincie wachten wonderlijke wandelingen die je vast nog weten te verrassen.

1

Zen aan de Zenne

Mechelen heeft er een nieuwe wandelroute bij: Rondje Mechelen-Hombeeks Plateau. Dit traject neemt je vanuit het historische centrum mee naar de dorpen Hombeek, Leest en Heffen. Eerste blikvanger is het Vrijbroekpark aan de rand van de stad, met een prachtige rozentuin en kilometerslange wandelpaden. Langs de ‘put van Hombeek’, zoals de Eglegemvijver in de volksmond genoemd wordt, wandel je naar het Hombeeks Plateau, waar de Zenne door het groene, stille landschap kronkelt. Kijk zeker of je geen blauwborstjes, rietgorzen of kleine karekieten ziet in de rietlanden langs de oever.

Rondje Mechelen-Hombeeks Plateau

Basistraject 16 km (verkorting 12,8 km). Toegankelijk voor kinderwagens. Download gratis de brochure met wandelknooppunten op visit.mechelen.be/rondje-mechelen-hombeeks-plateau

Kampeertip: Aan ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver, het enige groentemuseum van België, is parkeerplaats voor 4 campers. Een rustige plek tussen oude boerderijen, open velden en visvijvers, vlak bij de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen. Tenten zijn niet toegestaan.

Reserveren hoeft niet. Midzelen 25, Sint-Katelijne-Waver, 015 31 50 55, info@tgrom.be en www.tgrom.be.

Op het ritme van de muziek

In de Brusselse Beursschouwburg zagen ze door de coronacrisis hun hele concertagenda in het water vallen. Gelukkig is de creativiteit van personeel en artiesten niet kopje-onder gegaan. Zo lanceerde de Beursschouwburg het project ‘On the go’, een reeks muzikale wandelingen door Brussel. Op wandel door onze hoofdstad ontdek je met je smartphone op zak het werk van minder bekende Brusselse artiesten, terwijl hun muziek je op een andere manier naar bepaalde wijken of plekken in de stad doet kijken. Sommige artiesten begeleiden je minutieus en geven in hun song bijvoorbeeld aanwijzingen op welk bankje in het park aan de Botanique je het mooiste uitzicht hebt. Farida Amadou laat je starten aan het Congresplein en haar song blijft je begeleiden tot aan de kiosk in het Warandepark, waar de beats van de deejays van Kiosk Radio het stappen laten overgaan in dansen. Yeah!

Muziekproducer Le Motel nodigt je dan weer uit voor een filosofische safari door het Park van Vorst, waar je hoogstwaarschijnlijk het gezelschap krijgt van tientallen parkieten. Of ontmoet je iemand anders? En zo kunnen Brusselaars en bezoekers dankzij ‘On the go’ nog lang na de coronacrisis uit hun kot blijven komen voor ongewone ontdekkingen op het ritme van de muziek. 

On the go

Een overzicht van artiesten en een kaart van Brussel met muzikale wandelingen vind je op de site van de Beursschouwburg: www.beursschouwburg.be/en/events/on-the-go/

In de boomtoppen

Het Natuurpark van de Scheldevlakten (Parc naturel des Plaines de l'Escaut) strekt zich uit over zeven Henegouwse gemeenten, is ruim 260 km2 groot en telt zo’n 500 km aan wandelpaden. Kans op keuzestress als je hier een route wil kiezen! Het bos van Bon Secours is alvast een aanrader. Zeker als je op pad gaat met de hele familie (of zelf de educatieve toer op wil). Start jullie avontuur in het onthaalcentrum. Hier koop je tickets voor De Woudhalte (L’Escale forestière), een parcours dat je kroost op een speelse manier laat kennismaken met de lokale flora en fauna. Vergaap jullie vervolgens aan het uitzicht vanop 16 meter hoogte dankzij de Promenade in de boomtoppen (Promenoir des Cimes) en duik nadien het bos in voor een wandeling met beide voeten op de grond. Letterlijk, want op het Blotevoetenpad zijn zelfs schoenen overbodig. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende uitgestippelde lussen van 3 of 7,5 km.

De Woudhalte

€ 6/€ 4 volwassene/kind, openingsuren op visitwapi.be/nl/de-woudhalte

Rue des Sapins 31 in Péruwelz.

Kampeertip: Camping Château du Biez: 121 plaatsen nabij het kasteel, vanaf € 10, Rue Prince d'Epinoy 11 in Wiers, lechateaudubiez.be

Sprookjes van 1.001 vijvers

In het hart van Limburg voert een netwerk van liefst 260 kilometer wandellussen je op en tussen ruim 1.000 ‘wijers’. De Wijers is een drijvend sprookje voor fietsers, vogelaars en wandelaars. Een mooie kennismaking met het 2.000 ha grote vijverlandschapspark op de grens tussen Haspengouw en Kempen biedt de 5,2 km lange oranje bewegwijzerde wandeling in de Wijvenheide. Parkeren kan bij camping Heidestrand of vlak bij de uitkijktoren. Die kijkt uit over de toch groot uitgevallen Kleine Vijver. Op de trappen naar boven krijg je de nodige duiding bij het natuurreservaat, zodat je goed weet hoe waardevol en kwetsbaar de omgeving is. De wandeling zelf – wandelschoenen zonder moddervrees of laarzen zijn een must – wordt hier en daar nog meer onderbroken door een infobord over het beheer van en het leven in het gebied. Het mag een wonder heten als je een glimp van de roerdomp opvangt. De bruingestreept-gecamoufleerde en rietstengels imiterende reigerachtige mascotte van De Wijers verraadt zichzelf enkel in het voorjaar met zijn doffe misthoornroep. Andere vreemde vogels beloer je op je gemakje vanuit de vogelkijkhutten onderweg. Terug bij de toren kan je besluiten: knappe Wijvenheide!  

Wijvenheidewandeling

Start: Bolderdal, Zonhoven. dewijers.be, wandeleninlimburg.be

Kampeertip: Camping Heidestrand: Zwanenstraat 105, Zonhoven – trekkersplaatsen van 80 tot 150 m² met zwemvijver en openluchtzwembad – vanaf € 24,50 – heidestrand.be

Warm water gevonden

Chaudfontaine is vandaag bekend om zijn bronwater. In 1676 startte alles met een badinrichting bij de enige warmwaterbron van ons land. Het Circuit de l’Eau is een pittige wandeling langs beide oevers van de Vesder. Je wandelt er onder andere langs de monumentale drinkwaterfontein Belles Fontaines uit 1747. In het bos op de helling passeer je nog andere bronnen, zoals de Source Astrid, een mooi uitzichtpunt en de Pont du Diable. Op het slingerende pad Belles Promenades wandel je in de voetsporen van vele bekende personen die vooral in de 19de eeuw in Chaudfontaine kwamen kuren. Langs dit bospad kwamen ze een frisse neus halen.

Circuit de l’Eau

De wandeling (5 km) vertrekt voor het bezoekerscentrum Source O Rama (Avenue des Thermes in Chaudfontaine). Volg de blauwe bewegwijzering met nummer 4. Info via www.visitchaudfontaine.be.

Kampeertip: Naar de kleine camping Le Tultay in Sprimont ga je voor de rust. Eenvoudig maar net en met vriendelijke uitbaters. Op 11 km van Chaudfontaine. Info via tel. 04 382 11 62.

In het land van de Kelten

Deze wandeling begint aan de kerk van Bérismenil. Volg het gele kruis en je wandelt zo de wilde Ardennen in, waar de Ourthe al eeuwenlang de rotsen heeft uitgehouwen tot diepe valleien. De wandeling is maar 7 kilometer lang, maar daarom niet minder sportief: reken op 340 m hoogteverschil. De tocht begint met een flinke afdaling naar de Ourthe. 80 m boven de rivier ligt de oude Keltische vesting van Cheslé. In het midden van het kamp zou volgens de legende een fabelachtige schat verborgen liggen die zich alleen op kerstavond laat zien na het luiden van de middernachtklokken.
Langs de Ourthe wandel je verder over een smal visserspaadje met een prachtig zicht over de wilde rivier. En dan moet je natuurlijk weer naar boven klimmen.

In het land van de Kelten

Op bit.ly/berismenil vind je alle info over de tocht en kan je de routebeschrijving en gpx downloaden.

Kampeertip: Ardenne Camping, Route de Houffalize 25, Maboge - vanaf € 11 - www.ardennecamping.be

Beeldig landschap

Vanaf de kerk van Nismes wandel je naar de Fondry des Chiens. Lyrische zielen noemen dat zinkgat weleens de ‘Grand Canyon van de Ardennen’. Door de eeuwen is het kalkstenen landschap hier als door een beeldhouwer bewerkt, eerst door geologische krachten en later door op ijzererts beluste locals. Het resultaat: een machtig schouwspel van grillige rotspartijen in de grond, zogenaamde dolines. Door de hoge concentratie aan kalk groeien er wilde orchideeën in de omliggende weiden.

Grand Canyon van de Ardennen

De wandeling start aan de kerk Saint-Lambert de Nismes, Rue de l’Église, Nismes (Viroinval). Je volgt rode rechthoekjes over een afstand van 4 km. Wandelaars vinden in de regio nog 36 andere bewegwijzerde tochten.

Kampeertip: Verblijfpark Ardinam, een familiecamping in Olloy-sur-Viroin met een grote buitenspeeltuin en zwembad en verhuur. Caravan of campers: € 25/16, tenten: € 17/11 (hoogseizoen/rest van jaar). Open van begin april tot eind september. Try des Baudets 1, Olloy-sur-Viroin - www.ardinam.be

Langs de oevers van de Dijle

Laat je onderdompelen in het landelijke karakter van de Piervenshoek, een uithoek van Keerbergen. Het woord ‘hoek' werd in het Middelnederlands regelmatig gebruikt voor een afgelegen, vergeten plek: een uithoek dus. De Piervenshoekwandeling is een route van 6 kilometer. Geniet langs de oevers van de meanderende Dijle, bewonder de eeuwenoude Kruishoeve en maak kennis met de Hansbrug. Deze gietijzeren brug dateert uit de 19de eeuw en is beschermd sinds 1988. De wandeling leidt je ook langsheen een bunker die deel uitmaakt van de antitankgracht. De antitankgracht is een onderdeel van de KW-stelling, een 80 km lange verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd om België te beschermen tegen een Duitse inval.

Piervenshoekwandeling

Vertrek Piervenshoekstraat, Keerbergen. Bewegwijzerd met een rechthoekig bord met rode opdruk en beschikbaar als gpx.

Kampeertip: Camping De Klokkeberg, Grotestraat 120, Werchter. Een oase van rust gelegen aan een meer en voorzien van een sportterrein. Mogelijkheid tot het huren van stacaravans en bungalows. Prijzen vanaf 6 (tent). www.klokkeberg.be

Luilekkerland zonder rugzak

De Leie is een creatieve levensader, en reken haar zijrivieren en kanalen gerust mee. Elk jaar schieten in de streek originele adresjes op als lentebloemen langs de waterkant. Hoe kan je daar beter van genieten dan tijdens een trage wandel- of fietsvakantie zonder bagage? Toerisme Leiestreek heeft 10 kant-en-klare meerdaagse trips uitgestippeld en gebundeld in een downloadbaar magazine. Laat de auto thuis, want je bereikt alle startpunten met het openbaar vervoer. Logies brengen je bagage naar het volgende adres of het station. Aanraders? Wandel een meerdaagse lus tussen de schattige Tontekapel in Kortrijk en de Schelde in Spiere-Helkijn. Ontdek de stille rivier die schilders inspireerde langs de Leiearmen bij Gent of verken de heuvels rond de Tiegemberg, waar Stijn Streuvels zijn plattelandsromans schreef. Zoals Streuvels hier de literatuur vernieuwde, zo restylen jonge ondernemers het volkscafé of de hoeve van hun grootouders. Je kan bijvoorbeeld je picknick laten klaarzetten in een ecologisch gekoelde picknickkast.

10 Leietrips

Download het magazine 10 Leietrips en de pocket 123 Leiespots (logies, shoppen, eten en drinken) op www.toerisme-leiestreek.be.

Slow motion in de Moervaartvallei

Op de nieuwe uitkijktoren in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke zijn de waterwegen goed te zien. De Moervaartvallei in het noorden van Oost-Vlaanderen vormt een aaneenschakeling van bossen, weiden en heel veel water. Langs de soms drassige wandelpaden wachten prachtige verhalen. Het wandelnetwerk Moervaartvallei telt 300 kilometer aan wandelwegen. De rust trekt veel wild aan, zoals reeën die af en toe hun nieuwsgierige kopjes boven het maaiveld steken. Een aanbevolen vertrekplek is Puyenbroeck (Puyenbrug 1a).

De wandelingen strekken zich in alle richtingen uit. Het jaagpad langs de Moervaart is een klassieker. Ook de kreken van Moerbeke vormen een ontdekking. Ze zijn ontstaan door overstromingen in de middeleeuwen en bieden nu een schuilplaats voor watervogels. Meer weten? www.waasland.be

Kampeertip: Camping Puyenbroeck biedt 282 staanplaatsen voor campers, caravans en tenten. Er zijn verschillende voorzieningen aanwezig, zoals een zwembad en restaurant. Open van 1 april tot 30 september. In de winter enkel voor abonnees. Staanplaats caravan tot 5 personen (laagseizoen): € 26  per dag. Info: www.puyenbroeck.be

Voor de geoefende stapper

Een schitterende wandeltocht voert je over ca. 14 km, langs soms stevig stijgende heuvels, door de uitgestrekte bossen rond de Abdij van Villers-la-Ville, die behoort tot het uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Deze cisterciënzerabdij blikt terug op een rijk verleden dat teruggaat tot de 12de eeuw. Je komt o.a. door het bos van Sainte-Catherine en het Bois du Sartage. Deze middelzware wandeling is geschikt voor geoefende stappers. Je bent zo’n 3,5 uur onderweg. Uiteraard hoort een bezoek aan de Abdij erbij. Het bezoekersparcours werd recent geheel vernieuwd. De eerste zaterdag van de maand (april tot oktober) kan je er ook de wijngaard bezoeken.

De bossen van de Abdij van Villers-la-Ville

Deze tocht start in de Rue de l’Abbaye 7. Download de wandelkaart, een beknopte beschrijving van het traject en de gpx-beschrijving op de site van toerisme Waals-Brabant: www.destinationbw.be/nl, in de rubriek Tochten/Wandelingen (De bossen van de abdij van Villers-la-Ville) of op bit.ly/bossenvillers

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!