15 mooie boswandelingen in Vlaanderen

4 minuten leestijd

Geen oktobermaand zonder Week van het Bos. Natuur en Bos en BOS+, twee organisaties die zich inzetten voor beter en meer bos, organiseren in de week van 8 tot 15 oktober weer allerlei activiteiten die mensen zin geven om naar buiten te gaan. Wij tippen alvast 15 van onze favoriete boswandelingen.

reportage
  • Wandelen

1. Zoniënwoud (Tervuren)

Misschien wel het allerbekendste bos van het land. Sommige beuken in het grootste en mooiste beukenbos van het land zijn ouder dan 200 jaar. 

Wandeltip: De Schone Eikwandeling is genoemd naar de zomereik tussen Groenendaal en de Grote Hut, een echt natuurmonument van 40 m hoog en ontkiemd op het einde van de 17e eeuw.

2. Meerdaalwoud (Oud-Heverlee)

Het Meerdaalwoud was eeuwenlang het jachtterrein van de hertogen van Arenberg. Nu is het 2000 hectare grote loofbos met zijn holle wegen en mysterieus erfgoed de ideale plek om zuurstof te tanken.

Wandeltip: De route Avontuur in het Meerdaalwoud brengt je langs de mooiste plekjes van het Meerdaalwoud

3. Kluisbos (Kluisbergen)

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens en prijkt op de top van de Kluisberg. Talrijke paadjes leiden door dit statige beukenbos onder meer langs de voormalige 'rechtbank' De Vierschaar, het gehucht Pensemont en kunstenaarsdorp Kwaremont. Ideaal voor rustzoekers. 

Wandeltip: de Kluisboswandelroute door één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen is dé wandelklassieker van de regio. 

4. Kravaalbos (Mazenzele)

Het Kravaalbos is het restant van een enorm groot woud dat in de middeleeuwen eigendom was van de Abdij van Affligem. Het momenteel nog 80 ha groot bos ligt grotendeels op het grondgebied van Meldert en is van grote waarde, dankzij een aantal brongebieden en beekdalen.

Wandeltip: De Kravaalbos Wandelroute leidt toont je verborgen hoekjes, verrassende kantjes én – als je geluk hebt – sierlijke dieren die hier door het gewas huppelen.

Hallerbos

5. Hallerbos (Halle)

We kennen het Hallerbos vooral van de bloeiende hyacinten in het voorjaar. In de herfst meet het immense bos boven Halle zich een mystieke sluier aan. Onder de woudreuzen kan je speuren naar paddenstoelen en zwammen.

Wandeltip: De Reebokwandeling brengt je naar de mooiste plekken in het Hallerbos.

6.  Muziekbos (Ronse)

Een zee van boshyacinten, mysterieuze grafheuvels uit de Bronstijd, een iconische 19de-eeuwse toren en zalig rustige wandelpaden langs rustbanken en picknickplekjes: het Muziekbos heeft alles in huis om wandelaars in elk seizoen gelukkig te maken.

Wandeltip: De Muziekbosroute werd door Toerisme Oost-Vlaanderen verkozen tot mooiste Oost-Vlaamse wandelroute.

7. Duinbossen (De Haan)

De Duinbossen strekken zich uit tussen Wenduine en Bredene. Het is een wandel- en natuurgebied van 157 ha. 

Wandeltip: De Duinbossenwandelroute verkent de omgeving van de Duinbossen tussen De Haan en Wenduine.  

8. Kasteelbossen (Brugge)

Ten zuidwesten van Brugge vind je de Kasteelbossen. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het Kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en op het grondgebied van Jabbeke. Een aangename plek om te ontspannen. 

Wandeltip: Met de Drie Kastelenwandelroute verken je een groot stuk van de Kasteelbossen.

Bruggeskeswandeling 

9. Gewestbos (Ravels)

In het Gewestbos in Ravels - met 850 hectare een van de grootste bosgebieden van de provincie Antwerpen - wacht je 100% offroad wandelplezier. Beken, grachten en greppels doorkruisen het domein. 

Wandeltip: Dankzij de twintig houten bruggetjes van de Bruggeskeswandeling houd je de voeten droog.

10. Lovenhoek (Zandhoven)

Zet koers naar Pulle, deelgemeente van Zandhoven, voor een heerlijk groene wandeling. Geniet van de stilte in dit verrassende stuk natuur.

Wandeltip: het Natuurpad werd in 2017 uitgeroepen tot wandeling van het jaar

11. Stropersbos (Stekene)

Het Stropersbos is een niet te missen natuurparel met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen, open plekken met heide en zijn grote grazers! Samen met de aanpalende groengebieden vormt het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen. 

Wandeltip: op de Stropersbos-wandelroute loop je met een beetje geluk konikpaarden of schapen tegen het lijf.

12. Nationaal Park Hoge Kempen

Voorlopig geldt de Hoge Kempen als enige gebied dat met de titel Nationaal Park mag uitpakken. Terecht: over tien gemeenten, van As tot Zutendaal, strekt de natuur zich fabelachtig uit. Vooral de afwisseling maakt indruk: van onmetelijke naaldbossen tot heidegebieden, van valleien met kraakheldere beekjes tot stuifduinen, in de Hoge Kempen vind je het allemaal. 

Wandeltip: Maar liefst 88 lusvormige wandelingen van 3 km tot 17 km leiden je langs de mooiste plekjes in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen.

13. Silsombos (Erps-Kwerps)

Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol.

Wandeltip: de Silsomboswandeling brengt je naar het hart van dit mysterieuze bos. 

Lippelobos

14. Lippelobos (Lippelo)

Lippelobos ligt op het drie provinciënpunt. Het bos strekt zich uit over de Antwerpse gemeente Lippelo (deelgemeente van Sint-Amands) en de Londerzeelse deelgemeente Malderen in Vlaams-Brabant. In het westen grenst het bos aan de gemeente Buggenhout, wat dan weer Oost-Vlaams grondgebied is.

Wandeltip: Wie houdt van variatie tussen bos, cultuur en landelijke vergezichten, zit helemaal goed met de Lippelobos Wandelroute

15. Averbode Bos en Heide (Averbode)

Het populairste wandelknooppunt van Vlaanderen ligt aan de toegangspoort van de Abdij van Averbode. Op die plek, te midden van Landschapspark de Merode, kan je een prachtige natuurwandeling combineren met een ijsje uit de lekdreef.

Wandeltip: de Norbertijnenwandeling leidt je door de bossen rond de Abdij en sluit af aan de Lekdref, het mekka voor de ijsjesliefhebber.

 

 

Op zoek naar meer boswandelingen?

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer