2023: Brussel in de ban van de art nouveau

Drie bijzondere wandelingen langs de mooiste art-nouveau gevels in Brussel: ofwel wandel je ze in één keer, ofwel neemt je de tijd om ze één voor één te wandelen en meteen binnen te kijken bij de topadresjes van onze hoofdstad rond 1900.Dankzij Victor Horta & co is Brussel in 2023 nog steeds in de ban van de art nouveau!

Tekst Chris Van Minnebruggen

1

Goed 130 jaar geleden raakte Europa in de ban van de art nouveau of Jugendstil. Vernieuwende architecten zetten zich af tegen de troosteloze gevolgen van de industrialisering. Grauwe arbeiderswijken, smerig afval in beken en rivieren, zwarte rook uit fabrieksschouwen en smog in de straten, het leven moest toch mooier kunnen. Ze gingen niet alleen een nieuw soort huizen ontwerpen, ze tekenden gelijk ook voor het interieur. Meubels, servies, verlichting, behang en decoratie, het werd allemaal als een geheel – een gesamtkunstwerk – ontworpen. Alles in een zwierige, vloeiende stijl met heel wat motieven uit de natuur, met kleur en licht.

Ook in ons land kreeg de art nouveau een stevige voet aan de grond. Zeker in Brussel, waar vooruitstrevende kunstenaars, architecten en bemiddelde figuren uit de beau monde elkaar vonden. Vandaag wordt dat erfgoed gekoesterd en pakt onze hoofdstad uit met een jaar vol activiteiten en nieuwigheden rond de art nouveau.

3 x wandelen

In Pasar Wandelen van februari 2023 vind je drie korte wandelingen langs gevels, musea en toegankelijk erfgoed. Wandel ze achter elkaar, als je enkel de buitenkant wil bewonderen… en wandel ze apart als je de tijd wil om sommige adressen ook binnen te bewonderen. Grote namen passeren de revue. Victor Horta afgetekend op kop, maar ook Paul Cauchie, Gustave Strauven en Paul Hankar zijn een paar meesters uit die briljante tijd.

Als lid van Pasar Wandelen, kan je Pasar Wandelen online lezen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!