2023: Brussel in de ban van de art nouveau

2 minuten leestijd

Drie bijzondere wandelingen langs de mooiste art-nouveau gevels in Brussel: ofwel wandel je ze in één keer, ofwel neemt je de tijd om ze één voor één te wandelen en meteen binnen te kijken bij de topadresjes van onze hoofdstad rond 1900.Dankzij Victor Horta & co is Brussel in 2023 nog steeds in de ban van de art nouveau!

actua
  • Uitstappen en vakanties
  • Wandelen

Goed 130 jaar geleden raakte Europa in de ban van de art nouveau of Jugendstil. Vernieuwende architecten zetten zich af tegen de troosteloze gevolgen van de industrialisering. Grauwe arbeiderswijken, smerig afval in beken en rivieren, zwarte rook uit fabrieksschouwen en smog in de straten, het leven moest toch mooier kunnen. Ze gingen niet alleen een nieuw soort huizen ontwerpen, ze tekenden gelijk ook voor het interieur. Meubels, servies, verlichting, behang en decoratie, het werd allemaal als een geheel – een gesamtkunstwerk – ontworpen. Alles in een zwierige, vloeiende stijl met heel wat motieven uit de natuur, met kleur en licht.

Ook in ons land kreeg de art nouveau een stevige voet aan de grond. Zeker in Brussel, waar vooruitstrevende kunstenaars, architecten en bemiddelde figuren uit de beau monde elkaar vonden. Vandaag wordt dat erfgoed gekoesterd en pakt onze hoofdstad uit met een jaar vol activiteiten en nieuwigheden rond de art nouveau.

3 x wandelen

In Pasar Wandelen van februari 2023 vind je drie korte wandelingen langs gevels, musea en toegankelijk erfgoed. Wandel ze achter elkaar, als je enkel de buitenkant wil bewonderen… en wandel ze apart als je de tijd wil om sommige adressen ook binnen te bewonderen. Grote namen passeren de revue. Victor Horta afgetekend op kop, maar ook Paul Cauchie, Gustave Strauven en Paul Hankar zijn een paar meesters uit die briljante tijd.

Als lid van Pasar Wandelen, kan je Pasar Wandelen online lezen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer