Stevig op slot

Je fiets gepikt: het komt veel te vaak voor, zeker nu we met z’n allen steeds meer én met duurdere fietsen rondrijden. Elk slot kan door een gemotiveerde dief gekraakt worden, hoe dik of ingenieus het ontwerp ook is… maar je kan potentiële dieven wél ontmoedigen door je fiets stevig op slot te zetten.

Tekst en foto’s Kelly Mortelmans

2

De meeste fietsen zijn al uitgerust met een standaard ringslot. Prima als je snel even de bakker binnenstapt… maar meer ook niet. Zorg er daarom voor dat je altijd minstens twee soorten sloten hebt op je fiets en kies voor een gecertificeerd slot.

Hoe goed een slot een aanval doorstaat, lees je af aan het ART-keurmerk.  De minst kraakbare sloten weerstaan een ijzerzaag en betonschaar, maar kunnen ook lockpicken - het schadevrij openen van een slot zonder sleutel - de baas. Hoe beter een slot standhoudt, hoe meer ART-sterren je op de verpakking vindt.

Hoe scoren de verschillende soorten fietssloten?

Beugelslot

Het Granit XPlus 540 beugelslot is niet voor niets een van de klassiekers onder de fietssloten. Het massieve materiaal zorgt voor een stevige weerstand tegen diefstal. Het slot klikt met één hand gemakkelijk in en uit de houder, die op elke ronde buis past. Minpuntje: zelfs met de langere beugel blijft het moeilijk om je frame samen met je voorwiel te bevestigen aan een vast punt, wat toch de beste manier is om je fiets te beveiligen. 

 

 

 

 

 

 

 

Vouwslot

Je fiets vastmaken aan een vast punt gaat vlotter met het ruime vouwslot Bordo 6500KA, ook al vraagt het enige handigheid. Het is mooi: het oogt strak weggeborgen in een kleine houder. Het alarm is zeker een plus, al maak je het slot best pas vast nadat je al je spullen uit je fietstas gehaald hebt… Anders krijg je een fluitconcert.

 

 

 

 

 

 

 

Kettingslot

Het meest flexibele en dus meest praktische slot is een kettingslot. IVEN 8210 beschermt je fiets niet alleen tegen dieven, maar dankzij de zachte hoes ook tegen lakschade, stof en roest. Bovendien valt dit slot niet zomaar open wanneer je het los maakt: zo slaat de zware ketting niet tegen je frame of je benen. Onderweg wikkel je het rond de zadelpen of stop je het in een fietstas, toch minder praktisch.

 

 

 

 

Kabelslot

 

 

 

Een kleine lichtgewicht optie om je fiets vast te maken bij een korte tussenstop (of om bijvoorbeeld je helm vast te maken) beschermen is het automatisch oprolbare kabelslot Combiflex Trip 125. Een extra sleutel is dankzij het cijferslot niet nodig.

Tips van Kelly

Met keurmerk?

Het ART keurmerk geeft met 2 tot 5 sterren aan in hoeverre je fiets beveiligd wordt. Bij sommige verzekeraars is bij het afsluiten van een diefstalverzekering een minimaal aantal sterren vereist. ART-2-sloten zijn dus iets minder sterk dan ART-3-sloten, maar wél lichter en gebruiksvriendelijker.

Niet te groot

De veiligste manier om je fiets vast te maken, is je frame en voorwiel aan een vast punt te bevestigen Een zo groot mogelijk slot lijkt daarom handig, maar toch is het net zo compact mogelijk te houden: zo geef je potentiële dieven zo min mogelijk ruimte het slot te manipuleren. Zorg er ook voor dat je slot de grond niet raakt: met een harde ondergrond als basis is het eenvoudiger om het kapot te maken.

Één sleutel fits all

Een vast ringslot, een frameslot, een accuslot en nog een extra slot voor je toebehoren: als je op pad gaat met je dure fiets, wil je die zo goed mogelijk beveiligen en loop je al snel met een volle sleutelbos rond. Kies je alles van één merk, zoek dan naar het One Key label en bestel extra fietssloten met een gelijksluitend slot.  Zo heb je maar één sleutel nodig voor al je sloten, zelfs als je meer dan één fiets hebt.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!