4 x stadsgeschiedenis in Deventer

Deventer is één van de oudste steden van Nederland, na Nijmegen en Maastricht. Er schuilt dus een pak geschiedenis achter de gevels en in de straten van de stad. Deze vier bijzondere plekken nemen je mee terug in de tijd, en vertellen je meer over het verleden van Deventer.

Tekst: Lien Lamar. Foto’s: Siska Vandecasteele.

1

1. Deventer Koek

Wie Deventer zegt, zegt ‘Deventer koek’. Deze kruidige koek wordt al eeuwenlang in de stad gebakken. In de zestiende eeuw telde Deventer tientallen meesterkoekbakkers die volgens een geheim recept de typische koek mochten produceren. Vandaag is er nog één fabriek die de Deventer koek maakt, nog steeds volgens hetzelfde recept als toen. In de Deventer koekwinkel op de Brink kan je de verse kruidkoek proeven met een klompje echte roomboter, zoals het hoort.

Meer info

2. Lebuinuskerk

De Lebuinuskerk is de oudste kerk in Deventer en hét icoon van de stad. De huidige kerk is van steen, maar de allereerste kerk op deze plek was er eentje van hout, gebouwd door de Engelse missionaris Lebuinus in de achtste eeuw. In de loop van de eeuwen werd de kerk meerdere keren verwoest door een brand, maar telkens opnieuw heropgebouwd. Van april tot oktober kan je de toren beklimmen: je moet er 220 treden voor omhoog wandelen, maar je wordt beloond met een prachtig zicht over de stad en haar groene omgeving.

Meer info

3. Museum De Waag

In dit museum ontdek je de rijke historische kunstcollectie van Deventer. Naast een permanente expositie vinden er ook wisselende tentoonstellingen plaats. Je kunt gratis een Nederlandstalige, Engelstalige of Duitstalige audiotour doen. Het museum huist in De Waag, een kasteelachtig gebouw in het midden van de stad waar vroeger alle koopwaar die de stad binnenkwam gewogen en verhandeld werd.

Meer info

4. Het Bergkwartier

Het oude handelshart van de stad, waar vroeger schippers en kooplieden woonden die hun geld verdienden met de handel. In de negentiende eeuw raakte de buurt volledig in verval. Toen het stadsbestuur plannen maakte om de wijk in de jaren zestig van de vorige eeuw plat te gooien, verenigden enkele Deventenaren zich om de buurt te redden van de sloop. Met succes, want vandaag is de wijk het pareltje van de stad, met charmante straatjes en prachtig opgeknapte huizen. De restauratie won zelfs internationale prijzen. Vooral de Walstraat, met veel kleine winkeltjes, is een toeristische trekpleister. Ook de Bergkerk, intussen omgedoopt tot cultuurcentrum voor concerten en tentoonstellingen, is een bezoekje waard.

Meer info

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!