5 x de gezelligste foodfestivals

4 minuten leestijd

Mei, en we kunnen stilaan weer buiten eten. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert de gezelligste en lekkerste foodfestivals, van exotische streetfood tot hapklare topgastronomie.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Schoten: Feestje met foodtrucks

HAP Food Festival, een rondreizend foodtruckfestival, doet van mei tot september parken en pleinen in heel Vlaanderen aan. Eerste halte: het Kasteelpark in Schoten tijdens het verlengde weekend van 1 mei. Het festival schiet op vrijdag uit de startblokken met een afterworkparty, programmeert zonnige akoestische optredens op zaterdag en voegt daaraan op zondag nog een zomerse deejayset toe. Maandag is de gezinsdag, met kermisattracties, spelletjes, acrobaten en een Studio 100 Kinderdorp, waar Bumba klaarstaat om de kleintjes te begroeten. De foodtrucks verwennen je met hapjes en drankjes, van cocktails en wijntjes tot spiesjes en pannenkoeken. HAP Food Festival strijkt in mei ook neer in Ninove, Lokeren, Vilvoorde en Genk.

28 april tot 1 mei, Kasteelpark, Schoten

Gent: piepjong keukengeweld

Gent Smaakt tovert de Gentse binnenstad om in het grootste openluchtrestaurant van Vlaanderen. Zestig lokale chefs en producenten laten je hun lekkerste creaties proeven. Onder de Stadshal stellen tien topchefs hun signatuurgerechten voor. Koop duurzame producten uit de korte keten in Klein Turkije, proef streetfood op de Korenmarkt en het Goudenleeuwplein en maak kennis met jong culinair talent op de Poeljemarkt. Heb je een mini-maître of petit chef in huis? Schrijf je piepjong keukengeweld (9 tot 14 jaar) in voor het Kinderrestaurant en ze leren duurzaam koken met zes Gentse chefs.

17 tot 21 mei, Stadshal en omgeving, Gent

Antwerpen: smullen aan de Schelde

Ook Antwerpen Proeft maakt zich op voor een hemelvaartweekend om duimen en vingers af te likken. Op de 15de editie komen 35 restaurants en speciaalzaken hun signatuurgerechten in degustatievorm presenteren. Zo kan je de meest uiteenlopende keukens proeven voor een prikje. Wandel langs de eetstands en stel zelf je menu samen van streetfood tot sterrenzaak. Laat je verleiden door onweerstaanbare zoetigheden van de beste chocolatiers en patissiers en volg gratis kookdemonstraties en workshops. Het festival vindt binnen en buiten plaats, maar een zonnig uitzicht op de Schelde is altijd een extra ster of koksmuts waard.

18 tot 21 mei, Waagnatie, Antwerpen

Leuven: van nano- tot gigabrouwerij

Wat is een barley wine, kan je een gose vergelijken met een geuze en ken je het verschil tussen een New England IPA en een West Coast IPA? Leuven Innovation Beer Festival is dé plek om je bierkennis te updaten én bierstijlen- of smaken te ontdekken waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Het festival nodigt zoals altijd ambachtelijke topbrouwers uit heel Europa uit, maar viert dit jaar ook het Belgische bier. Vooral Vlaams-Brabant is goed vertegenwoordigd. Proef de creaties van de kleinste brouwerij uit Leuven (nanobrouwerij Man & Brouw) én de grootste. Jawel, AB InBev neemt deel. Niet met vers getapte Stella, maar met exclusieve testbieren uit het research & development brouwlab.

20 tot 21 mei, Velodroom, Leuven

Kortrijk: slim, exotisch streetfood

Dat je in de grote Vlaamse steden streetfood uit alle windstreken kan proeven, is ook te danken aan Barrio Cantina. Vernieuwende koks testen hun ideeën vaak eerst in een foodtruck voor ze de stap naar een eigen restaurant zetten. Mexicaanse burrito’s, Amerikaanse hamburgers en Vietnamese springrolls smaken inmiddels vertrouwd, maar welke slim, exotisch en hopelijk ook gezond streetfood doet binnenkort hele steden watertanden? Dat kan je proeven in Kortrijk, Aalst en Brugge, met een mojito in de hand en zomerse deejaysets om bij te heupwiegen.

26 tot 29 mei, Schouwburgplein, Kortrijk. Aalst en Brugge in juni.

Extra tip: dineren op het water

Vanaf mei is het ook weer tijd om te tafelen op het water met Dinner on The Lake. The Floating Table dobbert dit jaar rond op drie prachtige vijvers in Vlaanderen en één vijver in Wallonië. Voor 169 euro boek je jouw plekje op het romantisch verlichte vlot. Chef-koks komen aan boord om je zesgangenmenu live te bereiden. Vis, vlees of vegetarisch: aan jou de keuze. Tijdens je diner zie je de zon ondergaan boven het water. Stel daarbij een prachtig waterkasteel voor in Dilbeek en Neupré, een verborgen parel van een waterplas in Lochristi en een sprookjesachtige vijver omringd door oude eiken in Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne.

Mei tot juni (Deurne), tot september (Dilbeek en Neupré), juli tot september (Lochristi)

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer