Fietsen langs de kastelen van de Achterhoek

Het coulisselandschap van de Achterhoek herbergt zowat alle Nederlandse landschappen in het klein, maar dan groener. Op je fiets word je steeds weer verrast.

Tekst Frederic Eelbode Foto’s Thomas De Boever

2

In de Achterhoek ga je automatisch vertragen. Het samenspel tussen mens en natuur merk je voortdurend. Het vertelt verhalen over het leven van toen en nu. Natuur, landschap en cultuurgeschiedenis komen er samen, zeker als je de tijd neemt om even halt te houden en een praatje te slaan in een van de vele streekwinkels, musea en kastelen. Veel kastelen.

Huis Bergh is een van de grootste van Nederland. Het kent een lange geschiedenis en dat zie je meteen. De indrukwekkende, omwalde burcht met ophaalbrug lijkt uit een sprookje te zijn weggelopen. De belangrijkste delen dateren uit de veertiende tot zeventiende eeuw en dat zie je aan de dikke bakstenen muren met daarin kleine, rechthoekige ramen en schattige, rode luikjes.

Langs de Oude IJssel fietsen we naar Laag Keppel. Nederlandser kan het haast niet worden: vlak landschap, groen gras, brede rivier en een molen om het waterpeil te reguleren. Tussen twee waterlopen staat kasteel Keppel. Verderop ligt het dorp Vorden, dat kreeg de bijnaam ‘achtkastelendorp’. Geen van de acht kan je bezichtigen, maar je kan er wel heerlijk fietsen, wandelen of even uitrusten – vaak in een bijgebouw van een kasteel.

Kasteel Ruurlo heeft een geschiedenis die teruggaat tot diep in de middeleeuwen, maar het huidige gebouw stamt grotendeels uit de zestiende eeuw. Het kreeg de daaropvolgende eeuwen nog uitbreidingen in verschillende stijlen. Het opmerkelijkst is de nieuwerwetse brug die leidt naar een grote glazen constructie die dienstdoet als onthaalruimte.

Groene vlaggen

De oude Hanzestad Zutphen is een pareltje waar je uren kan rondkuieren. Zodra je door de stadspoorten stapt, lijk je enkele eeuwen terug in de tijd te keren: naast historische panden zie je er deftige koopmanshuizen, middeleeuwse kerken, groene hofjes en kleurrijke steegjes. De Sint-Walburgiskerk is een van de grootste van Nederland. Ze huisvest de zestiende-eeuwse Librije, een ‘kettingbibliotheek’ met vastgeketende boeken, zodat ze niet gestolen zouden worden. Een ander hoogtepunt, letterlijk dan, is de opvallende Wijnhuistoren op de Groenmarkt.

Hoe verder we fietsen, hoe meer we beseffen dat de charme van de Achterhoek niet ligt in een ellenlange lijst must-sees, maar net in de gezapigheid van het land en de gebouwen, en de gastvrijheid van de fiere Achterhoekers. Overal wapperen groene vlaggen met het streekwapen van De Graafschap, in zowat alle winkels liggen regionale specialiteiten vooraan in de rekken en op elk menu staan streekproducten.

Lees de volledige reportage over fietsen in de Achterhoek in Pasar Fietsen van april 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!