Brocéliande, bos van legendarische wandelingen

3 minuten leestijd

Met 95 uitgestippelde wandelingen van in totaal 2000 km in en rond het woud van Brocéliande krijg je als wandelaar bijna keuzestress... Deze drie ontspannende en kindvriendelijke wandelingen in het legendarische Bretoense bos zijn alvast aanraders.

praktisch
  • Wandelen

1. Paimpont: poort tot de legende

Dit kleine plaatsje in het midden van het 13.500 ha grote natuurgebied is een ideale plek om kennis te maken met het door rotsige heuvels vrij onaangeroerd gebleven woud, dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Korrigans en feeën, reuzen en rondetafelridders bevolken het geheimzinnige bos. In de voormalige abdij, nu deels gemeentehuis en toeristische dienst, inspireert het immersief belevingscenter La Porte des Secrets bezoekers. In kleine groepjes worden ze door het forêt imaginaire en zijn verhalen geleid, maar er wordt ook gefocust op respect voor het bos en lokale ambachten (in Paimpont zijn de oude smederijen nog te bezoeken). Het visuele spektakel geeft zin om op ontdekking te gaan. Maak bijvoorbeeld al meteen met een poëtische en ludieke wandeling rond de abdijvijver (4 km), bij voorkeur bij zonsopgang, wanneer de optrekkende mist de omgeving nog mysterieuzer maakt.

Tip: Bezoek in de omgeving het kasteel van Comper. In het Centre de l’Imaginaire Arthurien wordt in de zomervakantie de Arthurlegende en zijn link met Brocéliande tot leven gebracht, met tal van middeleeuwse evenementen en geanimeerde wandelingen. Wandelen in de omgeving kan ook rond het kasteel en zijn vijver (10 km) of op het Circuit des Korrigans (12 km).

2. De vallei zonder terugkeer

Vrij afgelegen, op de buitengrens van het departement Morbihan, ligt Tréhoreuteuc. In het kerkje, de église du Graal, kan je een paar opmerkelijke arthuriaanse elementen ontdekken, zoals de fee Morgane, die in de kruisweg opduikt. Iets buiten het dorpje leidt de weg naar de Val Sans Retour, waar Morgan le Fay ontrouwe minnaars voor eeuwig doet dwalen. Dit is een uitdagende en leuke wandeling (4 km) over beekjes en langs het stilstaande water van de Miroir aux Fées, of eerder van de muggen? Een gouden boom herinnert aan de kracht van het woud na een verwoestende brand. Op de terugweg is het klimmen over rotsen, zoals de Zetel van Merlijn en de Rocher des Faux-Amants, door een jaloerse Morgane versteende geliefden. Je kan ook verder wandelen, richting het kasteel van Trécesson, waarbij je paseert langs het Huis van Viviane, de Vrouwe van het Meer, en de Tombeau du Géant. 

Tip: Bekijk in het nabije dorpje Néant-sur-Yvel op een hoger gelegen grasveld de Ronde Tafel van Brocéliande: een work in progress van kunstenaar Michaël Thomazzo. Nu zit er enkel nog een eenzame Arhur, maar het is de bedoeling dat de komende jaren het gezelschap rondetafelridders aangroeit.

3. Ontspannen aan het meer

Aan de rand van het woud herinnert het Lac de Trémelin aan het meer waar de Vrouwe van het Meer het zwaard Excalibur aan Arthur schonk. Kinderen proberen vergeefs het zwaard uit de steen te trekken. Ze gaan algauw weer spelen in de speeltuin van deze base de loisirs, waar ook volop gezwommen, gevaren en geklommen kan worden. En gewandeld (5 km): een breed wandel- en fietspad op de beboste oever loopt helemaal rond het meer. Erg prettig er tussen de koele bomen te wandelen op hete dagen.

Tip: Maak in de omgeving, in de richting van Saint-Malon-sur-Mel, een korte wandeling (3 km) rond de Tombeau de Merlin, een megaliet, waar naar verluidt Viviane haar geliefde Merlijn opsloot om hem voor eeuwig bij zich te houden. Dorstig? Loop iets verderop naar de Fontaine de Jouvence, of de bron van de eeuwige jeugd.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer