Langs rotsen en vuurtorens

Het Douanepad, de Sentier des Douaniers (GR34), is meer dan tweeduizend kilometer lang en loopt van Mont-Saint-Michel tot de brug van Saint-Nazaire. Het werd vroeger gebruikt door douaniers die smokkelaars moesten onderscheppen. Rood-witte tekens geven de route aan. Plan je een tocht langs het pad? Deze 6 stops zijn het incalculeren waard.

Tekst en beeld Jessica de Korte

1

1. Brignogan-Plage: Zandstrandjes langs de kust

De kustlijn ligt vol mooie zandstrandjes. Bij eb verandert de baai van Brignogan-Plage in een kleurrijk spektakel. Een metershoge stapel rotsen staat in een bed van zeewier en knalgroene algen, alsof reuzen ze er hebben neergegooid. Zoek je goed, dan zie je krabbetjes rondlopen. Witte boten en gele dobbers liggen op het zand, met daarachter de turquoise oceaan, zó blauw dat het bijna pijn doet aan de ogen. Op een van de bankjes kan ik met gemak een uur doorbrengen. Door de getijden ziet het er hier elke keer weer anders uit. De granieten bodem verklaart de overvloed aan rotsen die je overal langs de kust ziet.

De getijgrafiek kan je zien op bijvoorbeeld nl.tideschart.com.

2. Eiland Louët: Vuurtorenwachter voor één nacht

Boven hoge rotsen nestelen meeuwen, die gaan krijsen als je te dichtbij komt. Samen met een vriendin slaap ik een nacht op het kleine eiland Louët, in het oude huis van de vuurtorenwachter. Om te voelen hoe dat is, zonder buren, winkels of wifi. Gistermiddag zetten twee Fransmannen ons over. Stipt op tijd, want enkel bij eb kan je het eiland met de vuurtoren uit 1857 betreden. In één seconde van onoplettendheid kaapte een meeuw het stokbrood uit onze picknickmand weg. Toen was al duidelijk: de natuur heeft het hier voor het zeggen. Als ik in het pikkedonker met een zaklamp naar het bijgebouw met toilet loop, sta ik oog in oog met een beverrat. Ik word wakker met een ijskoude douche, waarna ik vol adrenaline nog één keer over de lege oceaan uitkijk.

Van maart t/m oktober kan je 1 of 2 nachten slapen op het eiland. Boeken bij het toerismebureau van Carantec (wees er heel vroeg bij!): baiedemorlaix.bzh. Boottocht via de zeilschool (€ 115 retour).

3. Île Vierge: Hoogste stenen vuurtoren ter wereld

De hoogste stenen vuurtoren van de wereld staat op Île Vierge, het Maagdeneiland. Gemaakt van het lokale Kersenton-graniet, met een wenteltrap van 365 treden. Bijna was de vuurtoren, net als vele anderen, vergeten. De verf bladderde af, de zoute zee knabbelde aan de stenen. ‘We doen nu druk ons best om ons erfgoed te bewaren’, vertelt gids Gaïde Leneil. ‘De laatste wachter is negen jaar geleden met pensioen gegaan. Sommige wachters delen hun verhalen. Veel bewoners hebben zeemannen in de familie gehad, dus ze weten hoe belangrijk de torens zijn. Ze zijn er trots op.’

Een bezoek kan van maart t/m oktober, per boot of te voet (alleen bij vloed).

Meer informatie via het VVV-kantoor van Pays des Abers: +33 (0)298040543, abers-tourisme.com

4. Meneham: Rieten daken tussen rotsen

Het is een gek gezicht: huizen met rieten daken, ingeklemd tussen metershoge rotsen. Het dorp Meneham ligt in het hart van het heidense land, dat zich uitstrekt van Goulven tot Plouguerneau. Meneham komt van het Bretonse Menez ham, dat ‘het gehucht op de berg’ betekent. Vermoedelijk gaat het om wachthuizen uit de achttiende eeuw, waar later boeren en vissers woonden. Nu zie je er ambachtslieden en kunstenaars aan het werk. Op het terras worden overheerlijke boekweitpannenkoeken - een Bretonse lekkernij - geserveerd.

Open: maandag en woensdag t/m zaterdag 10.30-12 uur en 14.00-17.30 uur, zondag 14-17.30 uur. Gratis toegang. Hameau de Meneham, Kerlouan, meneham.bzh

5. Eiland Ouessant: Vuurtorenmuseum in een vuurtoren

Puntige rotsen steken uit de zee als een stel enorme haaientanden. Het eiland Ouessant heeft ruige natuur, maar ook weilanden vol witte huisjes met schoorstenen en blauwe luiken. De Franse singer-songwriter Yann Tiersen (onder meer van de soundtrack van Amélie Poulain) heeft op dit eiland een oude discotheek omgebouwd tot muziekstudio. In een van de vuurtorens huist Musée des Phares et Balises, het museum voor vuurtorens en bakens, met metershoge fresnellenzen en prisma’s. Spectaculair! Alleen de boottocht naar Ouessant - langs eilandjes en vuurtorens - is al een avontuur.

De veerboot vertrekt dagelijks om 9.45 uur vanaf Le Conquet, je moet 45 minuten van tevoren aanwezig zijn. pennarbed.fr

6. Pointe Saint-Mathieu: Abdij boven kliffen

Boven steile kliffen waakt een vuurtoren over de ruïnes van een oude abdij. Vooral ’s avonds een mooi gezicht, als de lichtbundel voorbijflitst. Volgens de legende werden zeelieden voor de kust van Pointe Saint-Mathieu op wonderbaarlijke wijze gered van schipbreuk, nadat ze het lichaam van de apostel Mattheüs hadden meegenomen. In de zestiende eeuw verrees hier het eerste klooster, als veilige plek voor de relieken van de heilige. Ik beklim ook de vuurtoren, herkenbaar aan zijn witte lichaam en rode kop. Boven bekijk ik gefascineerd de enorme lens met een bereik van 45 kilometer en zie ik de veerboot naar Engeland varen.

De vuurtoren is beperkt open, vooral tijdens vakanties, zie iroise-bretagne.bzh. Pointe Saint Mathieu, Plougonvelin

Meer info:

www.bretagne-vakantie.com

Kamperen in Bretagne

1. Slow Village Breizh Légendes

Goed onderhouden camping met veldjes tussen hagen, paar meter van het zandstrand. Prima voor de tent, camper of caravan, ook kan je een tipi, wigwam of saharatent huren.

Open 2 april t/m 31 oktober, € 15-21/tent (2 p.), Route de Beg Kuleren, Plounéour-Trez, slow-village.fr

2. Camping de la Grève Blanche

Fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan, met de beroemde vuurtoren op het Maagdeneiland. Veldjes tussen hagen, harde ondergrond.

Open 19 maart t/m 11 oktober, € 11-12,20/tent (2p.) + € 3,30 elektriciteit.

La Grève Blanche 400, St-Michel, Plouguerneau, campinggreveblanche.com

3. Camping Municipal du Curnic

Gelegen in de duinen en Natura 2000-gebied, met directe toegang tot het strand. Een natuurcamping, gericht op wandelaars, fietsers en kajakkers.

Open eind juni t/m eind augustus. € 9,40/tent (2 p.) + € 3,15 elektriciteit, Route du Vougot, Guisseny, guisseny.net

4. Camperplaats Plouarzel

Camperplaats met prachtig uitzicht over de zee. Op gras (oprijblokken nodig), met toilet en douchegebouw. Dicht bij Plage Des Charettes, fraai zandstrand onder kliffen.
Open 1 maart t/m 1 november, € 6 (zonder stroom), Route de Ruscumunoc, Plouarzel. Meer info: plouarzel.mairie@wanadoo.fr.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!