48u in Treignes

4 minuten leestijd

Vier musea voor 600 inwoners: Treignes heeft de grootste verhouding musea/inwoners ter wereld. Zet je schrap voor reis vol cultuur en natuur!

Tekst: Eva Van Schelvergem

reportage
  • Wandelen

 

DAG 1

10u

We beginnen de dag in het Ecomuseum van de Viroin. Je leert er alles over de traditionele beroepen uit de streek tussen Samber en Maas. Ontdek het gereedschap van leerlooiers, zadelmakers, hoefsmeden, klompenmakers en van nog vele andere beroepen die erg belangrijk waren voor de economische bloei van de streek. Tijdens een demonstratie kan je er zelfs met eigen ogen zien hoe ambachtslieden klompen maakten

 Ecomuseum van de Viroin, Rue Eugène Defraire 63, Treignes

13u

Honger gekregen van al dat werken? Op naar de cafetaria Chez Toine in de Espace Arthur Masson! Je kan er terecht voor eenvoudige kost, zoals soep met een boterham, maar er zijn ook vele streekgerechten om uit te kiezen. Uiteraard allemaal aan democratische prijzen. Je kan er ook je eigen lunch eten, maar dan moet je wel een drankje kopen.

Espace Arthur Masson, Rue Eugène Defraire 36, Treignes

14u

In de Espace Arthur Masson bevindt zich de School van Vroeger. Hier kunnen kinderen samen met hun mama en papa ervaren hoe het er in 1932 in de klas aan toeging. Je schrijft er op een lei of met een veer, speelt spelletjes van vroeger 
en je draagt zelfs kleren uit de tijd van toen! De School van Vroeger is open tijdens de schoolvakanties en elke eerste zondag van de maand, van maart tot oktober. Let op: je moet vooraf reserveren!

Espace Arthur Masson, Rue Eugène Defraire 36, Treignes

15u

Na de les is het tijd om een frisse neus te halen. Vanuit het centrum van Treignes vertrekken acht wandelingen, en er is voor elk wat wils. De kortste wandeling is ongeveer 4 km lang en brengt je naar de ruïnes van de Gallo-Romeinse villa die van de 1ste tot de 4de eeuw in Treignes stond. Voor wie wat meer uitdaging wil, zijn er ook wandelingen van 8 km. Je komt dan onder andere voorbij aan het kasteel van Vierves en de oude brug van Treignes. Meer informatie over de verschillende parcoursen vind je op de website.

www.balnam.be/localite/treignes/promenades

17u

Het eindpunt van de wandeling brengt je weer naar het centrum van Treignes. Vandaar kan je de auto nemen naar Vierves-sur-Viroin, een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Kuier nog even door de dichtbebouwde steegjes, die een bijna mediterrane sfeer uitademen, en schuif daarna aan in Le Petit Mesnil voor een heerlijke maaltijd met verse streekproducten. Bij mooi weer eet je op het terras of in de tuin. Wie daarna nog plaats heeft voor een dessert kan genieten van het ambachtelijke ijs van Le Petit Mesnil.

Le Petit Mesnil, Rue de la Chapelle 7, Vierves-sur-Viroin www.lepetitmesnil.be/nl 

DAG 2

10u

Begin je dag in het Stoomtreinmuseum in Treignes. Het museum bezit een indrukwekkende collectie stoomlocomotieven, maar ook een paar elektrische en diesellocomotieven. Ze staan tentoongesteld op vier sporen van elk 100 m lang. Je ziet er ook allerlei onderhoudsmateriaal en soms zijn er tijdelijke tentoonstellingen rond een bepaald thema.

Musée du chemin de fer à vapeur, Place de la Gare 101, Treignes

12u

Vanuit Treignes is het ongeveer 10 minuten rijden naar Olloy-sur-Viroin. In brasserie Les Quat’Voyes kan je terecht voor een lekkere snack, zoals een croque-monsieur of een omelet.

Les Quat’Voyes, Rue Jean Chot 2, Olloy-sur-Viroin.

14u

Tijd voor een avontuur op de sporen! Om iets na 14 uur gaan we in Mariembourg aan boord van een echte stoomtrein. De rit duurt 40 minuten en voert je door de meest pittoreske dorpjes van de vallei van de Viroin, met Treignes als eindpunt. Klaar voor een onvergetelijke reis door de tijd?

Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées, Chaussée de Givet 49-51, Mariembourg http://site.cfv3v.eu/site/ 

15u

Ook tijdens de volgende etappe van onze reis duiken we terug de tijd in. Op 20 minuten met de auto van Treignes ligt Brûly-de-Pesche, bekend voor zijn Hitlerbunker.

Je leert er meer over de omgeving en Hitlers leven in de bunker. Een ander deel van de site is gewijd aan het leven van de plaatselijke bevolking tijdens de bezetting, tussen 1940 en 1944. De verhalen zullen ongetwijfeld een diepe indruk nalaten. In juli en augustus worden de laatste tickets voor de site verkocht om 16 uur. 

Hitlerbunker, Place Saint-Méen, Brûly-de-Pesche www.bunkerhitler.grottesdeneptune.be/nl/ 

18u

We eindigen ons verblijf in restaurant Le Montjoie in Treignes. De kaart biedt een ruime keuze aan vlees- en visgerechten met passende wijnen. Een lekkere afsluiter van twee geweldige dagen in en rond Treignes!

Le Montjoie, Rue du Ternia 1, Treignes

PRAKTISCH

Erheen

Met de auto rijd je vanuit Brussel in ongeveer1 uur en 40 minuten naar Treignes.

Overnachten

In de Gîtes du Moulin logeer je in een rustige omgeving aan de oever van de Viroin. http://www.gitesdumoulin.be/ 

Toeristische info

Op www.treignes.info/ vind je alle nodige informatie over het museumdorp. Ook op de website van de gemeente Viroinval kom je meer te weten over de hotels, restaurants, musea, daguitstappen,…:

 

Meer info: www.walloniebelgietoerisme.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer