REISWIJZER. Trentino/Val di Fiemme, muziek tussen de sterren

In de autonome Italiaanse provincie Trentino krijgt de natuur een prominente plek, met de Dolomieten als Unesco-werelderfgoed en groene natuurparken met hooggelegen wandelpaden… waar duurzaam en bedachtzaam wordt omgesprongen met al dat moois. Tekst en foto: Chris Van Minnebruggen

Erheen

Auto

Vanuit Brussel is het met de auto naar zowel Trente als Cavalese 1.000 km rijden.

Trein

Vanuit Brussel spoor je in 11.30 u naar Trente. Reken op 1 à 2 uur extra voor openbaar vervoer naar Cavalese.

Vliegtuig

Vanuit Brussel vlieg je naar Venetië of Verona. Vandaar is het nog 91, respectievelijk 108 km naar Cavalese. Naar Trente 95, respectievelijk 77 km.

Meer info

www.visittrentino.info: Nederlandstalige portaalsite met alle informatie over Trentino.

1

Eten

Ristorante & Winebar El Molin
Piazza Cesare Battisti, 11, Cavalese

www.alessandrogilmozzi.com

Sterrenchef Alessandro Gilmozzi laat zich inspireren door de natuur en lokale producten voor zijn soms experimentele gerechten. Hij gaat ook zelf het bos in om ingrediënten uit te zoeken en te plukken. Prijzig, maar er is ook een pizzeria op hetzelfde adres.

Ristorante Tipico Miola

Località Miola, 1, Predazzo

www.ristorantemiola.com

Gemoedelijk eethuis waar chef Elisabetta met de slowfoodfilosofie aan het fornuis staat. Lokale kazen, groenten, wijnen en vleeswaren maken de dienst uit. De meeste werden biologisch geteeld.

Rifugio Capanna Passo Valles

Passo Valles,2, San Martino di Castrozza

www.passovalles.com

Ruim restaurant met de sfeer van een luxueuze berghut - veel houtsnijwerk - op 2.032 meter hoogte, de top van een bergpas. Prima keuken met typische bergingrediënten: kazen, walnoten, paddestoelen… Ook wijnen uit de streek op de kaart.

Slapen

Romantic Hotel Excelsior

Piazza Cesare Battisti, 11, Cavalese

www.excelsiorcavalese.com

Stijlvol viersterrenhotel in hartje Cavalese met zeer ruime en comfortabele kamers. Tiptop onderhoud, uitstekende bediening, uitgebreid ontbijt. En het restaurant van chef Alessandro Gilmozzi natuurlijk.

Rifugio Roda di Vael

Sella del Ciampaz, Catinaccio/Rosengarten Dolomiti

www.rodadivael.it

2283 meter hoog gelegen berghut met 59 bedden. De meeste in groepsaccommodatie, enkele ook voor koppels en families. Een berghut is geen hotel. Dat betekent minder comfort en gemeenschappelijk sanitair. Maar: de ervaring van een nachtje hoog in de bergen is een aanrader. Reserveer zeker vooraf en breng een linnen zak mee voor tussen de lakens. Reserveer ook als je blijft eten. Het restaurant heeft een eenvoudige kaart, maar je komt niets tekort. Open van juni tot oktober.

Kamperen

Camping Catinaccio Rosengarten

De Pucia Str., 4, Pozza di Fassa

www.catinacciorosengarten.com

Rustig gelegen camping op wandelafstand van het levendige centrum van Pozza di Fassa. Prima uitvalsbasis voor bergwandelingen en mountainbiketochten in de onmiddellijke omgeving. Modern sanitair, aangename bar, sauna en wellness beschikbaar. Gelet op het winterse skigebied ook het hele jaar open.

Camping Vidor Family & Wellness Resort

Strada de Ruf de Ruacia, 15, Pozza di Fassa

www.campingvidor.it

Prima gelegen viersterrencamping met heel wat voorzieningen voor de kampeerder die comfort gewend is. Van een volwaardig restaurant tot verwarmde zwembaden, een moderne wellness en veel voorzieningen voor kinderen. Familievriendelijk dus. Ook in de winter open met vlotte toegang tot de skigebieden.

Doen

Camping Catinaccio Rosengarten

De Pucia Str., 4, Pozza di Fassa

www.catinacciorosengarten.com

Ontdek het Natuurpark Paneveggio - Pale di San Martino

o.a. San Martino di Castrozza

Het 20.000 hectare grote natuurpark is een bijzondere biotoop in de door de UNESCO gewaardeerde Dolomieten. Niet in het minst voor de bijzondere naaldbomen die worden gekoesterd en gekozen om er snaarinstrumenten van te maken. Je kan er op eigen houtje rondtrekken of aansluiten bij geleide wandelingen. Er zijn meerdere invalswegen naar het natuurpark.

Bezoek het San Martino di Castrozza Visitor Center

San Martino di Castrozza

www.parcopan.org

Het natuurpark heeft vier bezoekerscentra, maar dat van San Martino di Castrozza is net helemaal gerenoveerd. Vroeger was het een zaagmolen van de houtwinning. Het centrum maakt je wegwijs in de geologie en het leven in de bergen.

www.parcopan.org

Laat je bergop voeren naar de Catinaccio

Strada de Col de Mè,10, Vigo di Fassa

www.valdifassalift.it en www.catinacciodolomiti.it/en/

De pracht van de Dolomieten beleef je pas echt hogerop. Het scheelt een stuk in tijd en energie als je een zetje krijgt van de kabelbaan. Vanuit Vigo di Fassa, deelgemeente van San Giovanni di Fassa, win je meteen 600 hoogtemeters tot Campedié. Daar vertrekt een rist aan wandelwegen verder het hooggebergte in. Mountainbiken kan ook.

Slaap in een berghut

www.trentinorifugi.com

We hadden het hierboven al over de berghut van Roda di Vael, maar er zijn uiteraard nog meer berghutten in de Dolomieten. Je komt er niet alleen op adem na een lange tocht, meestal kan je er ook blijven slapen als je vooraf gereserveerd hebt. Dat is een belevenis op zich en een mooie gelegenheid om avontuurlijk bergvolk te ontmoeten. Om van de zonsondergang en een stralende sterrenhemel nog te zwijgen. Alle 145 hutten van Trentino vind je op één site, handig.

Bezoek het MUSE in Trente

C.so del Lavoro e della Scienza,3, Trento

www.muse.it

Dit hypermoderne en interactieve wetenschapsmuseum verleidt jong en oud tot een indrukwekkend gepresenteerde tocht door de natuurwetenschappen. Je komt er niet alleen kijken, maar ook doen. Van spelletjes tot creatieve laboexperimenten. Er gaat veel aandacht naar klimaat, natuur, hernieuwbare energie en duurzaamheid. Weet dat het museum een plek kreeg op een gewezen brownfield, een vervuilde industriële site die helemaal gesaneerd werd. Sterarchitect Renzo Piano tekende mee aan het ontwerp. Herken je een rij bergen in het buitenaanzicht?

Bezoek het kasteel van Buonconsiglio

Via Bernardo Clesio, 5 - Trento

www.buonconsiglio.it

Doet het Concilie van Trente een belletje rinkelen? Yep, vanuit dit riant uitgevallen optrekje organiseerde de prinsbisschop van Trente op vraag van Rome de eindeloze onderhandelingen tussen katholieken en protestanten om tot een vergelijk te komen. Vandaag is het een historisch pronkstuk van de stad. Je kan er kunstcollecties bewonderen en vanuit de gratis toegankelijke tuin een hele architectuurgeschiedenis van de gevel aflezen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!