REISWIJZER. Wandelen door Basel

Bazel (173.000 inwoners) ligt aan het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland en is de hoofdstad van het gelijknamige kanton. De Rijn doorkruist de stad van zuid naar noord en scheidt de autovrije Altstadt van het negentiende-eeuwse Kleinbasel, waar je de rivierpromenade, kiezelstranden en de leukste eet- en shoppingadresjes vindt.

Erheen

Auto: 550 km van Brussel naar Bazel.

Trein: 5.30 u vanaf Brussel-Zuid met overstap in Straatsburg of Parijs, 6.30 uur met overstap in Bonn (goedkoopste traject). www.b-europe.com

Meer info

www.basel.com Officiële website van Basel Tourismus, met uitgebreide info in onder meer Engels, Frans en Duits.

www.museenbasel.ch Overzichtspagina voor alle musea in de stad Bazel en de regio, inclusief het Vitra Design Museum in Duitsland.

 

1

Eten

1. Hirscheneck Lindenberg 23, Basel, www.hirscheneck.ch Gezellig bruin hoekcafé in Kleinbasel. Duurzame pubfood en concerten, uitgebaat door een collectief.

2. Glausi Spalenberg 12, Basel, www.glausis.ch Befaamd adres voor Zwitserse streekkazen, ook voor fondue en raclette.

3. Restaurant Fischerstube Rheingasse 45, Basel, www.uelibier.ch Comfortfood en craftbier in de oudste microbrouwerij van Basel (sinds 1974).

4. Bruno Lorenzo gelato lab Rheingasse 13, Basel, www.brunolorenzo.ch Artisanale ijsjes en sorbets in Italiaanse stijl, originele seizoensgebonden smaken. Met tuinterras.

5. KLARA Clarastrasse 13, Basel, www. klarabasel.ch Food court met negen keukens, van Thais tot Mexicaans, en lokale biertjes en cocktails bij de centrale bar.

6. Sandoase Westquaistrasse 75, Basel, www.sandoase.ch Hippe strandbar en -restaurant in de haven van Basel, april tot september. ‘Winterdorf’ tijdens de kerstperiode.

7. Consum Rheingasse 6, Basel, www.consumbasel.ch Rheingasse wordt Weingasse in deze wijnbar met 100 wijnen, kazen, charcuterie en hapjes.

 

Slapen

Gaia Hotel

Centralbahnstrasse 13, Bazel

www.gaiahotel.ch

Duurzaam viersterrenhotel bij het station. Ontbijt in de historische brasserie met veel houtwerk.

Hotel Der Teufelhof

Leonhardsgraben 47, Bazel
www.teufelhof.com

Historisch driesterrenhotel in de Altstadt, centraal gelegen

Novotel Basel City

Grosspeterstrasse 12, Bazel
all.accor.com

Viersterrenhotel in de vernieuwde stationsbuurt, uitstekend ontbijt.

 

Kamperen

Bij gebrek aan opties dicht bij de stad raden we je aan om de Duitse grens over te steken. Camping Drei-Länder-Camp ligt in Lörrach, de buurgemeente van Weil-am-Rhein (Vitra Design Museum) en Riehen (Fondation Beyeler). Afstand naar Bazel: 15 km. www.dreilaendercamp.de

Doen

1. Hafenmuseum Verkehrsdrehscheibe Schweiz, Westquaistrasse 2, www.hafenmuseum.ch Bewoner maquettes en modelschepen in dit aantrekkelijk ingerichte havenmuseum.

2. Varen met een weidling Kiezelstrand, Museum Tinguely, wabasilea.ch Bezichtig de Rijn en de stad in een historische boot. Voor 4 tot 10 personen, vertrek bij het Museum Tinguely.

3. Rijnzwemmen Rijnstrand Wettstein of Museum Tinguely, www.wickelfisch.nl Zwem in de Rijn tot bij de Mittlere Brücke, stop je spullen in een Wickelfisch, de visvormige drybag uit Bazel.

4. Fondation Beyeler Baselstrasse 101, Riehen, www.fondationbeyeler.ch Topmuseum voor moderne kunst, van Monet tot Warhol. Prestigieuze tijdelijke expo’s.

5. Vitra Design Campus Charles-Eames-Strasse 2, Weil am Rhein, Duitsland, www.vitra.com Museum en campus van de Duitse interieurfabrikant Vitra. Op de bucketlist van iedere design- en architectuurfan.

6. Naturbad Riehen Weilstrasse 69, Riehen, Heilbronn, www.naturbadriehen.ch Openbaar zwembad met natuurlijke waterzuivering, ontworpen door Herzog & de Meuron.

7. Kunstmuseum Basel Sankt Alban-Grabe 16, Bazel, www.kunstmuseum.ch De oudste openbare kunstcollectie ter wereld, vijftiende tot twintigste eeuw. Met meerdere werken van Hans Holbein de Jonge, maar ook Rubens, Rodin en Picasso.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!