REISWIJZER. Kerst in Zuid-Noorwegen

Het zuidelijke deel van Noorwegen herbergt zowel verlaten natuurgebieden als de hoofdstad Oslo. Sør-Aurdal ligt in het zuidelijkste deel van de regio Valdres. De Vassfaret vallei is een beboste bergvallei tussen Hallingdal en Hedalen. Het gebied werd ooit bewoond door beren. Het is er heerlijk om je kerstvakantie te spenderen… Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.

Tekst Kelly Mortelmans

 

ERHEEN

Met het vliegtuig

In 2 uur vlieg je rechtstreeks vanuit Brussel naar Oslo Gardermoen met Brussels Airlines.  Met de Flytoget Airport Express trein reis je van daaruit in amper 20 minuten naar het centrum.

Met de ferry

De snelste manier om met de auto over te steken naar Noorwegen is vanuit Denemarken. De kortste overzet gaat vanuit Hirtshals naar Kristiansand. Deze route wordt bediend door twee rederijen, Color Line (3u15) en Fjord Line (2u15).

 

HuurautoZorgeloos en betaalbaar een wagen huren doe je bij Sunny Cars, waar je huurauto all-in verzekerd is en je 24/7 een beroep kan doen op Nederlandstalige support. Daarnaast bieden ze extra services zoals een fastlane en een online check-in, waarmee het huurcontract al ingevuld klaarligt bij de balie. Bovendien kan je ook zonder kredietkaart huren bij Sunny Cars.

www.sunnycars.be

De plekken die in deze reportage aan bod kwamen zijn moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Oslo raak je wel tot in Nes i Ådal met de bus.

1

Eten

Piltingsrud Gard

www.piltingsrudgard.no
Een lekkerst stukje Aberdeen Angus Beef of hertenvlees vind je bij deze boerderij. Doorheen het jaar organiseren ze ook allerlei activiteiten, zoals tijden de kerstdagen een kerstmarktje.

Köd Oslo

www.restaurantkoed.dk/en/
Heb je liever een lekker klaargemaakt stukje vlees, dan kan je terecht bij het steak restaurant met de toepasselijke naam Köd (vlees). Zoals bij de meeste Noorse eetgelegenheden hangt er wel een stevig prijskaartje aan vast.

Slapen

Citybox Oslo

www.cityboxhotels.com
Betaalbaar stadshotel met self check-in, gelegen in het hartje van de stad. Familiekamers tot 4 personen beschikbaar.

Hellsenningen hut

www.airbnb.be (zoeken op Hellsenningslia)

Moderne en hypercomfortabele hut uit 2021 op een prachtige locatie bij het Hellsenningen meer. Op 2u30 van Oslo, een huurauto is nodig. Te boeken via airbnb bij verhuurster Hege.

Fosstopp boomhut

www.fosstopp.com

De boomhut Dyttholsknatten biedt slaapplaats aan 5 personen op amper 17m2.  Je hebt een prachtig zicht op de waterval.

Doen

Nesfjellet alpin

www.nesfjellet.no
Ski en snowboardpark met 3 verlichte pistes met in totaal 17 kilometer afdalingen en startpunt voor 150 km langlaufloipes.

Fram museum

www.frammuseum.no
Ga mee op ontdekkingstocht met het echte schip Fram.

Kinderen en studenten 50 NOK, volwassenen 140 NOK. Gratis met de Oslo Pass.

Munch Museum
www.munchmuseet.no
Kunstcollectie van de Noorse schilder Edvard Munch, pionier in het expressionisme.

Kinderen onder 18 gratis, volwassenen 160 NOK. Gratis met de Oslo Pass.

Kon-Tiki museum

www.kon-tiki.no
Ontdek het balsahouten vlot Kon-Tiki waarmee Thor Heyerdahl de Stille Oceaan overstak en de geschiedenis van zijn talrijke expedities.

Familieticket: 300 NOK. Gratis met de Oslo Pass.

Langlaufen en sneeuwschoenwandelen

www.sportenbagn.no

Verhuur (en verkoop) van degelijk materiaal bij de sportshop in Bagn. Hier vind je ook thermische kleding, wandelschoenen, sneeuwkleding mocht je iets vergeten zijn.

Meer info

www.visitoslo.com

www.valdres.com

 

Met de Oslo-pass krijg je niet alleen gratis toegang tot het openbaar vervoer (in zones 1 en 2), maar ook gratis toegang tot 30 musea en attracties. 

Prijs voor 24u: 265 NOK per kind en 495 NOK per volwassene.

Meer informatie: www.visitoslo.com

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!