Reiswijzer. De Dutch Mountain Trail: winterstappen in Nederlands-Limburg

De Dutch Mountain Trail is een trektocht van 101 kilometer door Zuid-Limburg in Nederland en hij steekt af en toe de grens over met Duitsland en België. Tijdens de tocht is een berggevoel nooit ver weg in het heuvelland tussen de Eifel en de Ardennen. Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.

Tekst: Frederic Eelbode, Foto’s: Thomas De Boever

 

ERHEEN

Trein
De trail start aan het station van Eygelshoven bij Kerkrade. Vanuit Brussel kan je met de Thalys of de ICE naar Aken sporen om daar over te stappen op de lokale trein naar Landgraaf en vandaar naar Eygelshoven. Het eindpunt is Maastricht, daar kan je een rechtstreekse trein naar Luik nemen.

Auto
Brussel ligt op anderhalf uur rijden van Eygelshoven. Vanuit eindpunt Maastricht kan je een rechtstreekse stoptrein terug naar Eygelshoven nemen, die doet er 40 minuten over.

1

Eten

• Bäckerei Konditorei Kickartz

Maastrichterlaan 41, Vaals
https://kickartz-printen.de

Bij de Duitse bakker in Vaals kan je niet alleen vers brood en broodjes kopen, maar ook ter plekke van Kaffee und Kuchen genieten.

• Boscafé ’t Hijgend Hert

Harles 23, Vijlen
www.boscafe.nl

In ‘de enige berghut van Nederland’ kan je genieten van ambachtelijk bier en stevige streekgerechten. Het rustieke boscafé heeft een terras met een schilderachtig uitzicht.

• Herberg Moeder De Gans

Teuven-Dorp 60, Voeren 
www.moederdegans.com

Deze authentieke herberg ligt op het pittoreske dorpspleintje van Teuven in de Voerstreek. Je kan er huisgemaakte gerechten bestellen, vaak van ambachtelijke en biologische streekproducten.

• Eetcafé Aon ’t Bat
Bat 9, Eijsden
www.aontbat.nl

Lekker eten en drinken met een prachtig uitzicht op de Maas. Je hoort er zowel Nederlands, Frans als Limburgs bij het lokale en internationale publiek dat er over de vloer komt.

• Restaurant Luster

Vrijthof 10, Maastricht  
www.luster.nl

Hip restaurant in hartje Maastricht waar je mediterrane gerechten kan ‘sharen’. Starten doe je met een trendy cocktail.

Slapen

• Herberg De Zwarte Ruiter

Markt 4, Gulpen
www.herbergdezwarteruiter.nl

Dorpsfiguren, krantenlezers, wandelaars en fietsers treffen elkaar in deze bruine kroeg om koffie of een biertje te drinken, te eten in een huiskamersfeer of te logeren in de gezellige kamers.

Hotel Monastère

Boschstraat 71, Maastricht
www.hotelmonasteremaastricht.com

Een voormalig klooster in het centrum van Maastricht is omgetoverd tot een hip hotel met een Parijse flair.

Kamperen

Kamperen Zuid-Limburg

www.visitzuidlimburg.nl/overnachten/campings

Kamperen in de heuvels, in de wei of op de boerderij? Dat kan allemaal in Zuid-Limburg: van kleinschalige campings bij de boer tot luxueuze glamping met zwembad.

Meer info

www.visitzuidlimburg.nl: portaalsite van Zuid-Limburg

www.holland.com: portaalsite van Nederland

Doen

• Dutch Mountain Trail

www.visitzuidlimburg.nl/dutchmountaintrail

Deze meerdaagse wandeltocht van 101 kilometer verbindt de Seven Summits in Zuid-Limburg met elkaar en kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Opgepast, de trail is niet bewegwijzerd. Je kan de gpx downloaden via bovenstaande link of een wandelgids bestellen.

• Abdij Sint-Benedictusberg

Mamelis 39, Vaals
www.benedictusberg.nl

De abdij is in eerste instantie een oord van gebed en bezinning, maar de abdijkerk, de crypte en het atrium zijn voor iedereen toegankelijk. Bij de portier kan je religieuze objecten en boeken kopen, ook over de indrukwekkende architectuur.

• Boudewijntoren

Drielandenpunt 99, Gemmenich
www.drielandenpunt.be

Voor een schitterend uitzicht over de bossen en heuvels van de drielandenregio moet je de Boudewijntoren beklimmen. Hij steekt majestueus boven het landschap uit. Aan het drielandenpunt vertrekken talloze wandelingen.

• Wijndomein Sint-Martinus

Rott 21a, Vijlen
https://wijngaardmartinus.nl

Dit duurzame wijndomein bestaat sinds 1986 en was de eerste rodewijnmaker van Nederland. Je kan de kelders bezoeken en er proeven van rode, witte, rosé en mousserende wijnen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!