REISWIJZER. Winterwandelen in de Zwalmstreek

De Vlaamse Ardennen zijn een echt wandelparadijs, met maar liefst 850 kilometer aan wandelpaden. De streek rond de Zwalm, een kleine maar krachtige bijrivier van de Schelde, is met haar zacht glooiende heuvels, bosweggetjes en watermolens de ideale uitvalsbasis voor een winterwandeling. Lien en Siska wandelden de Gourmandroute. Je leest er meer over in Pasar Wandelen van december 2023

ERHEEN

Trein: Vanuit Gent of Brussel kan je naar Zottegem sporen. Daar kan je de trein nemen die stopt in Munkzwalm en Sint-Denijs-Boekel, twee deelgemeenten van Zwalm.

Auto: Zwalm ligt op ongeveer 50 km van Brussel. Reken op een uur rijden zonder file.

www.visitvlaamseardennen.be

www.zwalmstreek.be

1

Eten

Klein Zwitserland

Galerijpad 3, Sint-Maria-Latem

www.facebook.com/kleinzwitserlandzwalm/

In dit fotogenieke huisje naast de Zwalm verdwijn je even van de wereld. In de zomer is het hier heerlijk genieten van de ondergaande zon op het terras, in de winter kruip je gezellig binnen bij het haardvuur.

De Casino

Brouwerijstraat 9, 9630 Dikkele

Eeuwenoude dorpsherberg tegenover de kerk van Dikkele, één van de mooiste dorpen van Vlaanderen.

De Molenaere

Biestmolenstraat 18, 9630 Zwalm

www.demolenaere.be

Zowel gastronomisch restaurant als brasserie en café, gelegen in de oude Biestmolen. Iedereen is welkom, voor een pannenkoek op zondag of voor urenlang tafelen. Met kindermenu én speeltuin.

Slapen

Amaryllis

Meilegemstraat 62A, 9630 Zwalm

amaryllis.one

In de tuin van de pastorij van Meilegem ligt een prachtige vakantiewoning, een duurzame nieuwbouw geschikt voor 10 personen. De Scheldevallei en natuurgebied De Kaaimeersen zijn vlakbij.

Hofstede Ter Biest

Biestmolenstraat 9, 9630 Zwalm

www.hofstedeterbiest.be

B&B in een oude vierkantshoeve, met ruime gastenkamers, speeltuin en bar mét open haard in de winter. Je kan er ook e-choppers huren, elektrisch aangedreven tweewielers.

De Warande

Kuiperstraat 13, 9630 Dikkele

www.facebook.com/dewarandedikkele

Doorreizende fietsers en wandelaars, maar ook andere reizigers, zijn welkom voor de nacht in De Warande, het gastenverblijf van Peter in het piepkleine Dikkele. Je overnacht er een ruime kamer met eigen toilet en doucheruimte.

Kamperen

Camping Canteclaer

www.kampeerverblijfparkcanteclaer.be

Grote familiecamping vlakbij de Zwalmmolen en het centrum van Munkzwalm. De camping is het hele jaar geopend.

Doen

De Ijzerkotmolen

Galerijpad 2, 9630 Sint-Maria-Latem

www.ijzertkotmolen.be

Eeuwenoude watermolen die nog steeds werkt zoals vroeger. De molen wordt gerestaureerd, maar is elke zondag open voor bezoek. Je kan dan zelf gaan kijken hoe gloednieuwe eigenaars Emmanuel en Jochen lokaal geteeld biologisch graan tot bloem en meel vermalen. 

Munkbosbeekvallei

http://www.natuurpunt.be/natuurgebied/munkbosbeekvallei

Volg één van de bewegwijzerde wandelroutes van Natuurpunt door De Munkbosbeekvallei. waar de Munkbosbek door het heuvelachtige landschap kronkelt. In het voorjaar bloeien hier tal van kleurrijke planten en bloemen, zoals bosanemonen en sleutelbloemen.

De Kaaihoeve

Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem

oost-vlaanderen.be/ontspannen/centra-voor-natuur--en-milieueducatie/de-kaaihoeve.html

Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve is de ideale plek om wandelingen te starten én op een interactieve manier bij te leren over de natuur en het milieu. In de wilde natuurtuin is er een blotevoetenpad, een ‘speeldernis’ met wilgenhut en natuurlijke muziekinstrumenten, een ecologische moestuin, picknickplekjes,... Veel te ontdekken dus.

 

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!