Steven wandelt met jou de stilte in

5 minuten leestijd

Hij noemt zichzelf (innerlijke) stilte ambassadeur en wandelt met wie wil om die (innerlijke) stilte ook echt te ervaren. Steven De Winter organiseert stiltewandelingen in Vlaanderen én ‘Short Sun’ – breaks in de Provence en begeleidt daarbij mensen om écht te onthaasten, te verbinden, te genieten.

reportage
  • Wandelen

Hoe is je avontuur als stilte ambassadeur begonnen?

Steven: “Een jaar of acht geleden viel ik zelf uit, een te druk leven in een corporate omgeving waarin de stress en de gejaagdheid zich hadden opgebouwd. Ik kreeg een depressie. Gelukkig nam ik mijn tijd om daar op een rustige manier uit te komen, onder andere door te wandelen, de natuur te ervaren, mezelf echt tot rust te brengen. De Provence was daar ideaal voor, mijn toenmalige partner en ik hadden er negen jaar gewoond en ons eigen immo- en verhuurkantoor in de Luberon gehad dus ik kende de streek op mijn duimpje. Het belang van rustig bewegen, stilte, jezelf weer vinden kan niet onderschat worden. Ik besloot een aantal opleidingen in die zin te volgen, waarbij het aspect stiltewandeling ook aan bod kwam. Ik voelde meteen dat dat het was voor mij en besloot dit te delen met anderen. Ondertussen is het mijn beroep geworden en organiseer ik ‘Short Sun’ – breaks met wandelingen in Zuid-Frankrijk en stiltewandelingen in heel Vlaanderen en Brussel .”

Wat moeten we ons bij die wandelingen voorstellen?

Steven: “Ik heb er mijn eigen touch aan gegeven en een nieuw concept ontwikkeld. Het zijn wandelingen die niet alleen in de rustige natuur plaatsvinden, maar ook telkens een of meerdere drukkere punten kruisen. Het is namelijk de kunst om in je eigen stiltemoment te kunnen blijven, ook al komen er allerlei prikkels op je af. Tijdens de wandeling ben ik de enige die af en toe praat. Ik geef een geleide meditatie, of ik geef tools mee om bij je eigen sereniteit terecht te komen en deze te kunnen blijven vasthouden. Door te wandelen in de stilte, in de natuur, ga je die stilte namelijk in jezelf kunnen integreren en dat maakt je op een heel rustige manier net heel krachtig.

De wandelingen duren ongeveer 2,5 uur en vinden plaats in heel Vlaanderen, van de kust tot Limburg. Ik wilde graag zo veel mogelijk mensen bereiken en niet alleen onder mijn eigen kerktoren blijven.”

Ook in de Provence zelf organiseer je zulke wandeltochten?

Steven: “Daar organiseerde ik, in mijn vakantiehuis ‘Villa Luberon’ in Saint-Saturnin-lès-Apt, langere en kortere retreats met wandeltochten. Ik ontdekte dat mensen niet steeds vijf of zeven dagen van huis willen, en heb vanaf dit jaar ‘short sunbreaks’ ingelast: een pakketje van een overnachting, ontbijt, een wandeling en picnic. In de Provence kan je nog meer kracht zetten bij zo’n wandeling: de natuur is er overweldigend mooi, soms wandel je plat en soms is het heuvelend, er zijn prachtige wijn- en olijfgaarden …In de winter en zomer zijn er wandelingen in België, in de lente en herfst zijn die er in de Provence. Je kan het vakantiehuis in de mooie Luberon ook huren om je vakantie door te brengen in alle rust!”

Waarom zijn natuur en wandelen in stilte zo belangrijk?

Steven: “Om te beseffen dat we zelf ook onderdeel van de natuur zijn, dat het bij ons hoort. Wanneer je aan een groep babbelende mensen achteraf foto’s van plekken tijdens de wandeling laat zien, herkennen ze er 20% van. Bij een stiltewandeling herkennen ze 80% van die plekken. Je bent intenser, je hartslag en bloeddruk daalt, je spieren werken en je voelt dat je lichaam iets kan, de natuur kalmeert en de stilte brengt je heel dicht bij jezelf. Mensen hebben er soms schrik van, ze vullen hun leven met geluid en actie, maar door de stilte ervaar je weer wat er speelt, wat je echt nodig hebt, waar je naartoe wil. In de stilte is er ruimte voor jezelf, voor creativiteit, voor gevoelens die je misschien anders wegduwt maar die ook een plekje nodig hebben. Het is fysiek, mentaal en emotioneel gezond. Meer nog, we hebben het nodig!”

Welke reacties krijg je van mensen?

Steven: “Prachtige reacties. Er zijn mensen die plots veel meer gaan beseffen over zaken in hun leven die ze weggemoffeld hadden en daar beslissingen in durven nemen. Zo was er een dame die overal pijn had. Ze was verpleegster op een oncologische afdeling en besefte dat ze dat te lang had gedaan, die stress zat tot diep in haar lichaam. Haar droom was om te kunnen werken op een van de Mercy Ships en hoewel ze een eind in de vijftig was, gooide ze toch haar leven om en werkt ze nu op een van die schepen. Het hoeft niet altijd zo spectaculair te zijn, soms ervaren mensen ook gewoon dat meer rust en beweging en natuur inbouwen hen zo veel deugd doet.”

Buiten je georganiseerde wandelingen, trek je er zelf ook elke ochtend opuit. Wat doet al dat wandelen in de natuur met jou?

Steven: “Het heeft me innerlijk veel sterker en ook rustiger gemaakt. Niet dat ik stilzit, de ideeën borrelen op tijdens het wandelen. De natuur is mijn bureau geworden zeg maar, en daar ben ik heel blij om. Ik ben ooit benaderd door een Nederlandse organisatie die me de titel ‘stilte ambassadeur’ gaf. Dat vond ik mooi, maar ik heb er ‘innerlijke’ voor gezet. Want dat is wat je bereikt, bij jezelf en bij anderen, door te wandelen, te ervaren, te focussen, toe te laten, los te laten ook, … Ik ben nu 54, vroeger dacht ik dat ik op deze leeftijd zou willen uitbollen. Dat hoeft nu niet meer, dit kan en wil ik nog jaren volhouden.”

https://herbronnen-in-de-provence.be/
https://vakantiehuis-luberon-provence.be/

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer