Trendsetter Trentino

2 minuten leestijd

Van de autonome Italiaanse provincie Trentino krijgt de natuur een prominente plaats in het toeristische aanbod. Niet moeilijk als je de zelfbewuste Dolomieten bij je Unesco-werelderfgoed mag rekenen. Maar toch, de streek heeft meer te bieden dan een uitgelezen winters skiaanbod. Van de lente tot de vroege herfst nodigen de groene natuurparken en de hooggelegen wandelpaden je uit tot ontdekking. En dat mag ook allemaal wat duurzamer en bedachtzamer.

reportage
  • Wandelen

Laat je vooral verleiden tot een kennismaking met het Natuurpark Paneveggio Pale di San Martino, waar ranger Caterina Gagliano vertelt over het zoeken naar een evenwicht tussen ecologie en economie. Bosbouw, recreatie en toeristische activiteit gaan er samen met onderzoek en educatie. Naar de effecten van de opwarming van de aarde op planten en dieren, bijvoorbeeld. Of de omzichtige ontwikkeling van gemengd bos dat het woud bestand wil maken tegen ziekten en plagen als die van de allesverwoestende boktor. Tot het observeren van de langzame komst van nieuwe soorten na een vernietigende storm in 2018.

Wist je dat Stradivarius himself uitgerekend dit bos uitkoos om er het hout te zoeken voor zijn wereldberoemde violen? Ook vandaag haalt het natuurpark een stukje inkomen uit de zorgvuldig gekozen en behandelde blokken sparrenhout uit eigen bos. Denk dus vooral niet dat alleen ons land een Muziekbos heeft.

Een mens blijft niet staan aan de voet van de Dolomieten. Zoek het ook hogerop met een tocht naar de Catinaccio-keten om 2.283 meter hoog van Roberta Silva’s gastvrijheid te genieten in de Rifugio Roda di Vaèl. Roberta houdt er als alleenstaande moeder van twee tieners een drukbezochte berghut open met een restaurant, terras en 59 bedden. Ze vertelt hoe het leven in de bergen haar blij maakt, hoe de zonsopgang haar oplaadt voor een hele dag in touw, dat ze gaandeweg geleerd heeft om zelf de materiaalbak aan te slepen als een generator uitvalt of de wc verstopt geraakt en hoe de kinderen drie maanden vakantie in en om de hut beleven zonder smartphone.

Een paar keer per seizoen nodigt Roberta bevriende amateurastronomen uit om haar gasten te verrassen met een hemelse blik op sterren en planeten. Wij hadden dat geluk natuurlijk en daalden na zonsopgang op wolkjes van geluk de berg af.

Wil je graag meer lezen over Trentino, deze boeiende Italiaanse grensstreek?  Je vindt het volledige artikel in Pasar Wandelen van augustus 2023. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer